Breaking News

Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek {Nyereményjáték}

Egy kis borzongás

Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek

A blogturnéról



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek című könyvét, mely az Asylum sorozat első része. Hidegrázós, kísérteties, félelmetes történetről van szó, ami a young adult kategóriában ritkaságnak számít. Ha van merszed belevágni, kísérd végig a hat állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét. Borzongásra fel!


Eredeti cím: Asylum
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 350
Fordító: Beck Anita
ISBN: 9789632616490
Sorozat: Asylum 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,63)
Megrendelési link
A New Hampshire Egyetem nyári kurzusa a tizenhat éves Dan Crawford számára több mint egy nyári tanfolyam valóságos mentőövet jelent a fiúnak. A gimnáziumban kiközösített Dan alig várja, hogy végre új barátokat szerezhessen az érettségi előtti utolsó nyári szünetben. New Hampshire-be érkezése után azonban megtudja, hogy a nyári kollégium épületét egykor elmegyógyintézetként használták, ráadásul nem is akármilyen betegeket kezeltek ott; kivétel nélkül minden kezelt pszichopata bűnöző volt. Dan újdonsült barátaival, Abbyvel és Jordannel felfedező útra indul a nyugtalanító kollégium alagsorában lezárt titkos épületszárnyban, ahol hamar rájönnek, hogy nem véletlenül kerültek mindhárman épp oda. Lassacskán felfedik az intézet félelmetes múltjának titkát, miközben néhány titok nem véletlenül nyílik meg előttük a feltáratlan múltból.

Az első mondat:


"Az épület fala kőből épült – sötétszürke kőből, amelyet könyörtelen, zord hegyoldalakból véstek ki."

Véleményem


Amit elöljáróban tudni kell: én és a horror az kettő. De tényleg. A borzongás nem annyira az én műfajom, ellenben egy jó szellemes sztorit azért néha nem utasítok vissza. Így jutott el hozzám az Asylum is. 

A sztori alapja nem is árulkodhatna jobban arról, mire számíthatunk: egy fiatal srác nyári iskolába megy, messze otthonról, és kiderül, hogy a suli és a kolesz egy elmegyógyintézet helyén van. Pech. Főleg ha még lelkesen is indultál neki, mint ahogy Dan. 

Kezdjük is Dannel, mert őt nagyon szerettem - bár azt hiszem, lett volna még benne mit kibontani, ahogy a többiekben is. Dan az a tipikus stréber, aki alig várja, hogy a suli véget érjen - tele van a bucija a sulis hierarchiával, azzal, hogy kiközösítik, csak mert őt tényleg érdekli a tanulás. És olyan szempontból is a stréberek mintapéldánya, hogy a szociális készsége nem a legjobb - értsd: nehezen ismerkedik. Ezén még nehezít az is, hogy örökbefogadott gyerek, és bár imádja a nevelőszüleit, azért ez nyilván nyomot hagy az emberben. De most végre olyan közegbe került, ahol szerencséje lehet, sok-sok korabeli srác és lány, akik nyáron is tanulni szeretnének! És pont azt szerettem Danielben, hogy ennyire életszerű, olyan kis esetlen. Amilyennek lennie kell. Vannak pillanatai, amikor bátran beleveti magát helyzetekbe, de alapvetően nem egy hibátlan hős. Igenis fél, hát hogyne félne! Ráadásul a tinifiúk mindenféle zavarba ejtő perceibe is bepillanthatunk általa. Néha féltékeny, néha fogalma sincs, mit mondjon, aztán ha kimondott valami zavarba ejtőt, próbálja valahogy helyrehozni... Ezzel pedig nagyon könnyen tudtam azonosulni, és valahogy passzolt is ebbe a furcsa-borongós-félős hangulatba, hogy a főszereplőnk nem egy életvidám, virgonc srác.

Persze természetesen szerez azért barátokat is, Abbyt és Jordant. Abby minden, ami Dan nem: vidám, különcségében is menő, okos és még ráadásul művész is. Mintha mindig tudná, mit kell mondani, ráadásul a csapatban ő a nő: érzékeny, gondoskodó, a csapat összetartó ereje. Eközben azért makacs is, és pont ebből a menőségéből fakadóan talán ő a legbátrabb is, beleveti magát a váratlan helyzetekbe. 
Természetesen tetszik Dannek, ezen már meg sem lepődtem, és elindult egy szerelmi szál, de nem kell epikus románcra számítani, ez nem az a történet. 

Jordan kezdett el a leginkább érdekelni, jobban, mint Abby. Ő egy meleg srác, akinek rengeteg gondja-baja van a családjával, akik képtelenek elfogadni őt. Sajnálom, hogy ezt a szálat nem sikerült jobban körüljárni, mert úgy éreztem, sok minden történik vele a háttérben, amiből mi kimaradunk. Ráadásul szó volt egy bizonyos matekképletről a sztoriban, ez például a végére kicsit elhalt... Szerettem volna valamit ezzel kapcsolatban, ha már elindult. Persze, creepy volt a falon a sok számítás, de ha már volt, legyen már valami! (Nyilván a matekos szál lezáratlansága csak engem zavar, de akkor is vártam valamit még.)
Szóval Jordanben van egy csomó lehetőség még, amit remélem, a jövőben még kiaknáz az író a sorozatban. 

Összességében azonban nem annyira szereplőkön volt számomra a hangsúly, pont ezért nem is kötődtem hozzájuk annyira érzelmileg. Érdekesek voltak, láttam bennük lehetőséget, pont elégnek bizonyultak, hogy átéljem velük a kalandokat, de semmi különös. 

Ami itt a lényeg: a cselekmény, de leginkább a hangulat. Amit el tudtok képzelni egy ilyen elmegyógyintézetben alvós sztoriban, azt meg is kapjuk. Átsatírozott szemű, ősrégi fotók, betegakták, kínzásokról szóló, furcsa álmok, egy sorozatgyilkos, földalatti járatok, váratlanul felbukkanó, titkos üzenetek, feladó nélküli emailek és sms-ek, és eljön a pont, amikor kb. már mindenki gyanússá válik a sztoriban. Ráadásul még eljutunk addig a pontig, amikor már maga a főszereplő sem biztos benne, hogy normális-e vagy nem. 
Nem mondom, hogy félelmetesen egyedi elemek voltak a rémisztgetés terén az apróságokban, mert nagyrészt olyasmiket kaptam, amikre számítottam is a szellemes sztoritól, ettől függetlenül azonban a borzongás nálam megvolt. 

És ebben a legnagyobb szerepe a nagy rejtélynek volt. Van valami összefüggés Daniel, Abby, és a múltbéli betegek, meg az intézet igazgatója között, meg még más dolgokban is, de vajon mi? És tényleg van, vagy csak beképzeljük? Meg mi van a sorozatgyilkossal, aki elvileg már nem is él? Vajon milyen kísérleteket hajtottak végre a betegeken? Rengeteg kérdés, rengeteg rejtély, aminek egy része megmagyarázható hétköznapi dolgokkal is, viszont egy másik része... 

Sok mindenre meg is kapjuk a választ, de csak a borzongás kedvéért sok minden még így is titok marad. És az utolsó oldal! Az utolsó oldal! Jaj, kíváncsi vagyok, hogyan tovább.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A játék ezúttal nagyon egyszerű. Minden állomáson egy-egy pszichiátriai betegség nevét rejtettük el, amit a kiemelt betűk összerendezésével fejthettek meg. Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10.31 Dreamworld
11.07 CBooks

Nincsenek megjegyzések