Breaking News

Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után? {Nyereményjáték}

Fájdalmasan valóságos

Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után?

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Jennifer E. Smith új regényét  Milyen lesz a búcsú után címmel. A Blogturnésok közül heten is kíváncsiak a szerző immár negyedik magyarul megjelenő regényére, amelynek témája  természetesen most is a szerelem körül forog. Tartsatok velünk és a könnyű játékunk megfejtői közül három szerencsés játékos gazdagodhat a könyv egy-egy példányával a kiadó felajánlásában.


Eredeti cím: Hello, Goodbye, And Everything In Between
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 268
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632616636
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,69)
Megrendelési link
Főiskolás éveik utolsó estéjén Clare-nek és Aidannek egyetlen egy elintézetlen dolga maradt: ki kell találniuk, hogy együtt maradjanak-e, vagy szakítsanak. A 12 órás beszélgetés során felidézik kapcsolatuk minden egyes lépését, hátha találnak valamit a múltjukban, ami meghatározza a jövőjüket. Az este barátokhoz, a családhoz, kötelékekhez, váratlan helyekre vezeti őket, ahol kemény igazságokkal és meglepő felfedezésekkel néznek szembe. Ahogy az óra jár és eléri őket a reggel, úgy közeleg elkerülhetetlen búcsújuk is. A kérdés csak az, hogy a búcsú csak a reggelre szól, avagy örökre? Bájos, édesen keserű, bölcsességgel és szeretettel teli új, ellenállhatatlan regény a döntéseink nehézségeiről abban az esetben, ha a szívünk és az élet más-más irányt diktál.

Az első mondat:


"Amikor Aidan kinyitja az ajtót, Clare lábujjhegyre áll, hogy megcsókolja, és egy pillanatra olyan érzése támadt, mintha ez is csak egy átlagos este volna."

Véleményem


Hú, ez a könyv fájt. Imádom Jennifer E. Smith könyveit, így amikor könnyed YA olvasmányra vágytam, ezt a könyvet vettem elő a listámról. Hát, nagyobbat nem is tévedhettem volna. Na nem azért, mert rossz volt a könyv, de nagyon nem volt könnyed kis romantikus.

Ez a könyv olyan, mint egy szakítás.

És ami azt illeti, nem véletlenül, ugyanis ez a téma. Itt jegyzem meg, hogy az eredeti cím nagyon tetszik: Helló, viszlát és ami közötte van. Gyönyörűen összefoglalja, miről is szól a könyv.


Mert hát honnan is indulunk? Adott nekünk Aidan és Clare, akik már jó ideje járnak és fülig szerelmesek egymásba. Azonban ez az utolsó estéjük együtt, mielőtt mindketten elindulnak az egyetemre - az ország két különböző pontjára, jó messzire egymástól. Egész nyáron próbálták eldönteni, mi lenne jobb, szakítani vagy együttmaradni, de addig odázták a döntést, amíg az utolsó éjszakára nem maradt.
Aidan romantikus, és folytatná. Clare racionális, így szakítana. Viszont a lánynak van egy terve: kettesben végigjárják kapcsolatuk főbb helyszíneit, így rögtön egy csapásra magától a várostól is elbúcsúzhatnak.

Ám az este nagyon nem úgy alakul, ahogy tervezték. Egyik próbálja meggyőzni a másikat, másik az egyiket. Előkerülnek a szép emlékek, de a régi sérelmek is. Új titkokra derül fény, ráadásul bekerül a képletbe a két legjobb barát is, akik csak tovább rontanak a helyzeten. Mi mindenre lehet elég egyetlen éjszaka? Működhet-e egy távkapcsolat?

Ez a könyv rettentő fájdalmas, ugyanis rögtön a kezdetektől lehet sejteni, hogy ugyan számunkra ez a kezdet, de számukra ez a vég. Nem fogok spoilerezni, igazándiból a cím is ezt a benyomást kelti. Ennek tudatában bukdácsoltam végig a regényen, rettegtem és halványan azért reménykedtem, hogy hátha tévedek. De a végétől függetlenül maga az út rettentő fájdalmas.

A fő kérdés persze az, működhet-e egy távkapcsolat. Elég lehet a szerelem, hogy két ember, akiknek az élete más-más irányba vezet, átvitt és szó szerinti értelemben is, együtt maradjon? Ez egy rettentő nehéz kérdés, amire senki nem tud válaszolni. Lehet persze azt mondani, hogy nem, nem működhet. A környezetemben én csupa negatív példát láttam, sajnos a távkapcsolatok általában nem végződnek túl jól. De mi van, ha mégis? Ki lehet-e jelenteni biztosan, hogy nem működhetnek? Hiszen minden ember és minden kapcsolat más.

Pont az a fájdalmas ebben a sztoriban, hogy egyrészről nagyon romantikus, ahogy várjuk is. Aidan imádnivaló, a közös emlékeik cukik, és az éjszaka folyamán fokról fokról ismerjük meg azt, amik ők ketten együtt. Rengeteg vidámság, szeretet, szerelem, meghittség, barátság, hűség, összetartás, összekötik őket a közös barátok, a sok közös emlék. És ha nem lenne az életükben ez az óriási vízválasztó, kérdés sem lenne, hogy együttmaradjanak-e. Pont ez az igazán szörnyű. Hogy úgy kell(?) szakítaniuk, hogy ha nem lennének a körülmények, tutira együtt lennének.

A sztori másik nagy fájdalma a változással és a búcsúval kapcsolatos. És most nem kettejük búcsújára gondolok, hanem arra, hogy maguk mögött kell hagyniuk mindent, ami számukra ismerős. Az én középiskolai ballagásom után nem is kellett ennyi mindent egyszerre magam mögött hagyni. Mégis fájt. Hiszen nélkülünk mentek tovább a gimink hétköznapjai, az egész osztályunk szétszéledt. Aidan és Clare számára ez még brutálisabb: maguk mögött hagyják a városuk, a barátaik, a családjuk, egymás családját, ráadásul ha szakítanak, nagy eséllyel sok mindent örökre.

És ha ez önmagában nem lenne elég fájdalmas, még a másik oldalról a lelkünkbe gyalogol az írónő. Az egyik legjobb barát, Scotty szemszögéből azt is megtudhatjuk, mennyire fájdalmas, amikor mindenki továbblép, és te vagy az egyetlen, aki marad. Mindkettő szörnyű, mindkét verzió megrág és kiköp.

Hogy micsoda mocsok dolog a búcsúzás, de tényleg! Akármitől búcsúzunk, az fáj. Persze lehet a változás jó, de attól még nem lesz kevésbé fájdalmas magunk mögött hagyni valami jót. Jaj. Ez a könyv egy hatalmas jaj. Nagyon realisztikusan megragadja a búcsú szívettépő érzését.

Emellett el kell mondanom, imádom az egy nap alatt, egy éjszaka alatt lejátszódó történeteket, mint amilyen ez is. Ugyanis rettentő jól megmutatják, hogy igenis belefér rövid időbe is olyasmi, ami megváltoztathatja az embert. Itt egy sorsdöntő búcsúról, az élet egyik nagy változásáról van szó, persze rengeteg emlékkel, de az érzelmi utazásba rengeteg történés is belefér. Milyen éjszaka ez! Sírással, nevetéssel, egy kihívás teljesítésével, börtönnel, verekedéssel, bulival és még mennyi mindennel!

Hogy jó volt-e a könyv? Igen. Hogy fájt-e? Rettenetesen. Mint egy szakítás. Azt hiszem, a könyv a jó értelemben vett mazochizmus egyik formája, egy kis románc és jó nagy adag realizmussal. Mert hát ilyen az élet: néha, vagy nem is annyira néha, fáj. Dönteni nehéz. És csak később derül ki, hogy jó volt-e a döntés, de még akkor sem biztosan. Olyankor maradnak a Mi lett volna, ha kérdések. Hogy itt mi lesz a vége? Nos, azt nem árulom el...

AJÁNLOM



Blogturné extra - Mi szétszedtük őket!


Nézzétek csak, ez az eredeti borítója a könyvnek:



Érdekesség: eddig mi vagyunk az egyetlen olyan ország, ahol a borítón a páros nem összeborul (a fenti módon), hanem ennél sokkal semlegesebb pozícióban van. Fogják ugyan egymás kezét, de érezni a feszültséget - ha engem kérdeztek, jobban illik a történethez a mi verziónk. Hiszen nem olyan nagy a boldogság itt, mint az eredeti borítón.

Nyereményjáték


A regénybeli páros, Clare és Aidan az utolsó estéjükön felkeresik az együtt töltött két évük  fontosabb helyeit. Egy-egy képet mutatunk minden állomáson ezekről a helyekről, nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A megfejtéseket kellő lazasággal kezeljétek, elfogadunk többféle megoldást! Pl: ha láttok a képen egy játszóteret, akkor a megfejtés játszótér, nem pedig konkrétan az xy chichagói játszótér.
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.14 Dreamworld
11.22 CBooks

Nincsenek megjegyzések