Breaking News

Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája {Nyereményjáték}

A mesekedvelőknek tetszeni fog

Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája

A blogturnéról



A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kotinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskolját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!




Eredeti cím: The School for Good and Evil
Kiadó: Twister Média
Oldalszám: 584
Fordító:  Bozai Ágota
ISBN: 9786158029414
Sorozat: Jók és rosszak iskolája 1.
Függővég: igen (mondjuk)
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,98)
Megrendelési link
Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Az első mondat:


"Sophie egész életében arra várt, hogy végre elrabolják."

Véleményem


Na kérem, ennek a könyvnek sikerült meglepnie. Persze vakon ugrottam bele, csak annyi jót hallottam róla, és olyan izgalmasan hangzott - meg egyébként is, úgy szeretem a meséket -, hogy muszáj volt elolvasnom. 
Amikor megkaptam, első körben a hossza lepett meg. Alapvetően egy meséről beszélünk, még ha eredeti történet is, részben pedig feldolgozás, nem jellemző az ilyen sztorikra, hogy bőven 500 oldal fölött járnak... Pedig ez igen! De persze ez nem tántorított el, ráadásul a belső illusztrációkba (is) rögtön beleszerettem! Rögtön a könyv elején van egy kis kép a két iskoláról, utána pedig minden fejezet elején kapunk egy-egy kis szépséget. 



Aztán beindul a történet, és itt ért a második meglepetés, méghozzá Sophie személyében. A borító alapján könnyű arra következtetni, hogy ő, a gyönyörű szőke hajával, a rózsaszín ruhájával, a porcelán bőrével mint tökéletes hercegnőalany nos... belül is tökéletes. De alig két oldal elég volt, hogy elkönyveljem, nagyon nem erről van itt szó - drága Sophie-nk felszínes, hiú, és inkább csak a jó látszatát hozza, mint magát a jót. Nem csak azért, mert szép, hanem úgy is tesz, mint aki jóságos. És bevallom, ezeknél a részeknél azért mindig megmosolyogtatott. Annyira érdekes elképzelése van arról, mi jó, és mi rossz, hogy az valami elképesztő. Szóval itt van nekünk Sophie, egy sekélyes lány, akinek minden vágya, hogy hercegnő legyen és megtalálja a hercegét. (Mondjuk azért emiatt nem tudom hibáztatni. Ki ne várta volna a saját hercegét betoppanni?) 

A különbség az, hogy Sophie számára ez nem csak üres álmodozás. Gavaldon falujából újra meg újra elragadnak két gyermeket: a legszebbet és legjobbat, és a legrútabbat kívül-belül, hogy aztán elvigyék a Jók és rosszak iskolájába. Sophie tudja, hogy ez az ő éve, ezúttal neki kell mennie a jókhoz, hogy aztán minden napja a szépségápolásról és hercege meghódításáról szólhasson. 

Agatha nem hisz a tündérmesékben. Nem hiszi, hogy létezhet az iskola, és egyszerű babonának gondolja az elrablásokat. Egyébként is, miért vágyna ő erre? Miért akarna gonosz lenni? Hisz más sors úgysem várhat rá, már így is mindenki boszorkánynak tartja - sápadt, fekete ruhát hord, egyáltalán nem szép, és a temetőnél lakik. Egyetlen barátja van csupán: Sophie, aki újra meg újra eljön hozzá látogatóba, mert meggyőződése, hogy kettejüket rabolják majd el.

De arra egyikük sem számít, hogy a meglepetés még nagyobb lesz, mint gondolnák: elrabolják őket, de egyikük sem oda kerül, mint gondolta volna. Persze csak egy súlyos tévedés lehet, hogy Sophie a rosszakhoz került, Agatha pedig a jókhoz. Innentől kezdve pedig megindul a küzdelem a felsőbb hatalommal: Sophie át akar jutni a jókhoz, ahol várja hercege, Tedros, Agatha pedig minden megtenne azért, hogy egyszerűen visszatérjen minden a régi kerékvágásba, és hazajussanak Gavaldonba. 
Össze kell tehát fogniuk. De mi van akkor, ha a vágyaik ellentmondanak egymásnak? És akkor tulajdonképpen most ki itt a rossz, és ki a jó? Egyikük sem illik oda, ahová került, ez egyértelmű... ugye? 

Na, pont ezektől a kérdésektől lett izgalmas a történet. Ugyanis az embernek van egy sejtése olvasás közben a válaszokra nézvést, de ennek ellenére az író szépen behoz olyan szálakat, amik időről időre elbizonytalanítanak. De azért a meggyőződésem végig megvolt, és ennek tükrében kifejezetten vicces volt követni, hogyan szerencsétlenkedik Agatha a jóknál, Sophie meg a rosszaknál. Nagyon sok minden történik velük, rengeteg órán és próbán kell végigmenniük, és nem fogom felsorolni őket, már csak a spoilerek miatt sem - de legyen elég annyi, hogy hol ilyen, hol olyan fordulatot vesznek az események, de mindig nagyon viccesek. 

Ráadásul a két lány folyamatos küzdelme magukkal és a felső hatalommal végig fenntartja a feszültséget. Ehhez még hozzájön egy adag rejtély is, már ami a Gazgatót illeti, és egy szerelmi szál. Hogy is maradhatna ez egy hercegnős mesében? Mondjuk azt azért elmondanám, hogy Tedros, bár vannak jó pillanatai, azért nem álmaim netovábbja. Valójában a két erős lány mellett sokszor kifejezetten teszetosza, még ha az erejében nem is lehetnek kételyeink, azért az eszében igen. (Na jó, ennek ellenére hát persze, hogy szurkoltam a jó szerelmi szálért - bár a két lánnyal még ez sem egyértelmű, de megvolt a választásom.)

És ha már szóba kerültek a fiúk... Van nekünk egy büdös, szőrös, vézna Hortunk a Rosszak közül, és bevallom, imádtam. Ne kérdezzétek, nincsenek furcsa fétiseim a szőrös-büdös szereplőkkel kapcsolatban, de annyira cuki volt! Komolyan megesett rajta a szívem, és bármilyen valószínűtlen, én úgy szurkolok neki! Remélem, a folytatásban lesz még esélye szerencsétlennek egy kis happy endre - még úgy is, hogy a rossz oldalon van, szó szerint. 

A feszültségen túl azért sok izgalmas jelenetet is kapunk! A mindenféle próbákba akciójelenetek is jutnak, valójában többször is azt gondoltam, hogy igen, na, most jön a nagy próba, ami a végéhez vezet, aztán... még mindig nem volt vége. Ha nagyon akarnék kötekedni, talán ebbe kötnék bele: hosszú volt a történet, sokszor jött csúcspont, amikor már azt hittem, hogy na most... aztán visszaültem, hogy na igen, még mindig nem. Szerettem a sztorit, szerettem a szereplőket, egy pillanatig sem unatkoztam, de azért mégis maradt egy kis érzésem, hogy talán túl sok minden is történt egy kötetre.

Viszont azt azért el kell mondanom, hogy a végecsavarra megérte várni. Na, erre nem számítottam! Gondoltam, hogy van valami a háttérben, de ez... Igazándiból innentől kezdve már csak azt nem tudom, hogy ha ennyi csavar volt ebben a sztoriban, akkor 1) még mi maradt a következő kötetre és 2) hogy lehet ez überelni. 

Mindenesetre a főszereplők érdekesek, mindketten külön-külön is egyediek, együtt meg nagyon valószínűtlen párost alkotnak. (Én azért Agatha felé hajlok, bár a végén a váltást hirtelennek éreztem, és visszasírtam egy kicsit többet az elején megismert tulajdonságaiból. Remélem, azért a következő részben még elő-előjönnek.) A mellékszereplőkből is akad egy izgalmas csokorravaló, a világot meg kifejezetten imádom. Adott a mesealap, persze, de ettől függetlenül sikerült egy olyan önálló világot alkotni, ami eszembe juttatja gyerekkorom meséit, mégis egyedi. Rengeteg humoros elem van benne, apróságok, amiken el lehet rágódni. 

És persze mivel meséről van szó, nem maradhat el a nagy tanulság sem, illetve rögtön kettő is van. Végig építkezik mindkettő, és talán pont ezért nem is lepődtem meg annyira a végén, de ez nem baj, az üzenetek átjöttek, a kicsik is, a nagyok is. 

Akik kedvelik a Once Upon a Time és az Ever After High-féle mesefeldolgozásokat, azok valószínűleg ezt a sorozatot is szeretni fogják. Kíváncsian várom a folytatást, mert a befejezés meg a következő rész fülszövege után tutira olvasnom kell. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - 5 érdekesség a szerzőről




1. Fiatalkorában nem volt kábeltévéjük, így folyamatosan Disney filmeket nézett. Állítása szerint mindent, amit az írásról tud, Disney-nek köszönheti. 

2. A könyvből Sophie a kedvenc karaktere, imádja a humorát és az őszinteségét. Az ismerősei szerint nagyon hasonlít is rá. 

3. Summa cum laude végzett a Harvardon, ahol a szakdolgozatát arról írta, hogy a női főgonosz miért olyan ellenállhatatlanok. 

4. Az elmúlt években forgatókönyvíróként és rendezőként dolgozott. 

5. Ha nem író, akkor profi teniszező lenne - imádja a teniszt, állítása szerint mániákusan. Sok amatőr versenyben vesz részt, teniszmagazinnak is ír, és mindig megnézi a nagy versenyeket.


Nyereményjáték


A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!

Ezen az állomáson a gonoszoké a főszerep! Hogy mi a feladat? Az alábbi kis szókeresőben 7 mesebeli főgonosz nevét rejtettem el. (Ha már mesék, a 7-es szép szám, nem igaz?) A Ti feladatotok megtalálni a neveket, és beírni őket a Rafflecopter doboz soraiba - természetesen akármilyen sorrendben érkezhetnek megoldások. Figyelem! A szókeresőben bármilyen irányban bujkálhat a szó - fentről lefelé vagy fordítva, átlósan, és balról jobbra, jobbról balra is. 
Még egy kis csavar: a hét meseszereplőből van egy kakukktojás! A kakukktojás egyrészt kevésbé ismert, másrészt élőszereplős mesefilmből ismerheti leginkább a magyar közönség, harmadrészt ő az egyetlen, aki igazán vívódó főgonosz - azaz nehéz rögtön gonosznak elkönyvelni, még ha eleinte az is a szerepe. Ha még azt is meg tudjátok nekem mondani, hogy ki alakította a filmben, az extra pontokat ér! ;) 
Még fontos információ: legalább egy főgonoszt meg kell találnia a győztesnek, csak akkor érvényes a győzelem! 

És hogy mi a nyeremény:


  • 1 példány a Jók és rosszak iskolája könyvből
  • 1 Jók és rosszak iskolája órarend + kitűző
  • 1 Jók és rosszak iskolája kitűző

Tehát három nyertes lesz, a sorsolás sorrendjében kapják az ajándékokat a nyertesek.

És akkor íme a feladvány: 




Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


11/07 Deszy Könyvajánlója
11/08 Letehetetlen
11/09 Kelly és Lupi Olvas
11/10 Always Love a Wild Book
11/11 Függővég
11/12 Dreamworld
11/13 CBooks
11/14 Könyvszeretet

1 megjegyzés: