Breaking News

Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door – Életem a szomszédban {Nyereményjáték}

A családi szeretet meséje

Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door – Életem a szomszédban

A blogturnéról




A Könyvmolyképző jóvoltából jelenik meg Huntley Fritzpatrick regénye, az Életem a szomszédban. Igazán aranyos kis könyv, légy részese te is!
Kísérd végig a Blogturné hat állomását és ha játszol, tiéd lehet az egyik példány!

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: My Life Next Door
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Fordító: Dobó Zsuzsanna
ISBN: 9789633738726
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,04)
Megrendelési link
Garrették megtestesítenek mindent, ami Reedékre nem jellemző. Hangosak, rendetlenek, szeretetteljesek. Samantha Reed a magasleséből minden nap azt kívánja, bárcsak egy lenne közülük… egészen addig, amíg egy nyári éjjel Jase Garrett fel nem mászik mellé és meg nem változtat mindent.
Miközben ők ketten szenvedélyesen egymásba szeretnek az első szerelem minden ügyetlenségén és nagyszerűségén át botladozva, Jase családja befogadja Samanthat még ha ő titkolja is Jase-t a saját családja előtt. Ekkor valami elképzelhetetlen történik, és Samantha lába alól kicsúszik a talaj. Hirtelen egy lehetetlen döntés elé állítja a sors. Melyik tökéletes család fogja megmenteni őt? Vagy talán itt az ideje, hogy saját magát mentse meg?
Egy magával ragadó első könyv családról, barátságról, első szerelemről, és arról, hogyan légy hű az egyik emberhez, akit szeretsz anélkül, hogy elárulnád a másikat.

Az első mondat:


"Garrették már az első perctől kezdve tiltott zónának számítottak."

Rendhagyó értékelés - A második Weasley család


Sokáig gondolkoztam, hogy mi volt számomra a legmaradandóbb ebből a történetből. De igazából újra meg újra ugyanoda jutott vissza: a család. 

Persze, van itt nekünk sok minden más, amit lehet szeretni: a főszereplők önmagukban (jelentem, a lányt is szerettem, a srác meg tényleg álompasi, vicces és gondoskodó), a szomszédok szerelembe esnek történet, a komoly témákat is érintő mellékszálak, a csavar... De most, hogy már másodszor is olvastam a történetet, és két különböző nyelven, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az Életem a szomszédban sztorijának legfontosabb eleme számomra a család volt. 

Összességében is a család maga mint téma. Kétféle családmodellt kapunk ugyanis: vannak Garrették, akik igazi káoszos nagycsaládban élnek, és van Samantha családja, ami az egyedülálló szülős családmodell, két gyerekkel. A sztori pedig szinte Rómeó és Júlia-féle ellentétet teremt a két család között. Vagy hogy egy másik példát találjak, ami végig a fejemben motoszkált:  Black család és a Weasley család egymás mellé téve. 

Reedék jó anyagi körülmények között élnek, a gyerekek jól tanulnak, az anyuka felelősségteljes tisztséget tölt be, fontos neki a karrierje. A házuk mindig csillog-villog, a kert rendezett, tele virágokkal, a hűtőben mindig van friss limonádé és csodálatos mentás jégkockákkal, a gyerekek ideje pedig precízen be van osztva mindenféle hasznos tevékenységnek. Kívülről nézve első pillantásra tökéletes a harmónia. 

Ezzel szemben Garrették... Náluk egy csomó gyerek van, szinte már követni sem lehet külső szemlélőként, pontosan mennyi. A házban nagy a hangzavar, hatalmas a káosz, az udvar tele van szétszórt játékokkal, Mrs. Garrett képes bárhol nekiállni szoptatni, és hiába dolgozik annyit Mr. Garrett, a sok gyerek miatt állandóak az anyagi problémák. Tipikusan az a család, amire az ember messziről nézve csak arra gondol: minek vállaltak ennyi gyereket?

Aztán beindul a történet, és minden teljesen új megvilágításba kerül. Hiába a tökéletesség, ha belül üresség van, és valami - vagy épp sok minden: a melegség, az igazi szeretet, a közvetlenség, a játékosság - hiányzik. Mert Reedéknél ez van. Minden alárendelve a tökéletesség látszatának, hogy a külső szemlélő egy tipikus amerikai mintacsaládot lásson, a többi pedig senkit nem érdekel... 

Garrettéknél viszont annyira hívogató a káosz. A sok gyerek betölti szeretettel a házikót, Mrs. Garrett pedig igazi tyúkanyóként őrködik felettük. Nincs itt szó arról, hogy valami kicsavart okból vállalnának ennyi gyereket, nincs benne semmilyen vallási meggyőződés vagy óvatlanság: egyszerűen szeretik a gyerekeiket, és szeretik a gyerekeket. Annyi melegség és szeretet járja át a házat, hogy amikor olvastam, én magam is alig vártam, hogy átmehessek hozzájuk. A káosz barátságos és hívogató, nincs szó ítélkezésről, elfogadás van és feltétlen szeretet. Mindegyik gyerek más a maga módján, együtt mégis pont... nos, tökéletesek. Anélkül, hogy próbálkozniuk kellene. Mert az egész nem erőltetett, mint Reedéknél. Minden természetesen jön. A gyerekek önállóak, gondoskodnak egymásról is, és olyan szoros kötelékek vannak a családban, ami irigylésre méltó. 

Picit olyan ez a könyv, mint egy kampány - ez Sam anyjának kampánya miatt külön vicces - a nagy családi boldogság mellett. Két testvérem van, és a legteljesebb mértékben tisztában vagyok a testvérek minden "nyűgjével". De közben végig az járt a fejemben, hogy igen, milyen jó is lenne ilyen sokgyerekes családban élni. 

Azóta az édesanyámmal is beszélgettünk erről, ő maga is ismert gyerekkorában egy hasonló családot, személyesen is megtapasztalta. Mindig odagyűlt az összes gyerek, mert ők is ugyanígy érezték magukat. 

Szóval ha valamit tanultam ettől a könyvtől, akkor az ez: nem szabad első látásra ítélkezni, mert nem minden az, aminek látszik. Minden egyes alkalommal, amikor rossz szemmel néztek a Garrett családra, vagy kéretlen tanácsokat osztogattak nekik, az olyan volt, mint egy tőrdöfés a szívembe. Mert én magam is a családjuk részévé váltam, ahogy Sam is. Olyan sok szeretet árad belőlük, hogy még a lapokon keresztül is képesek voltak bevonni és átölelni engem is. Leszek a sokadik családtag. 

 NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A szerzőről




Huntley Fitzpatrick Connecticut partjainál nőtt fel igazi álmodozóként. Vérbeli könyvmoly családba született, ahol mindenki állandóan könyvekbe temetkezett. Tinédzser korában kimerítően alapos jegyzeteket írt az életéről, amivel a frászt hozta a pasijaira, de írói karrierjében nagyon is hasznosnak bizonyult. Debütáló regénye, az Életem a szomszédban 2012-ben jelent meg. Most már hat gyermeke szolgál neki hallgatóznivalóval és látja el alapanyaggal a műveihez.

Nyereményjáték


A Samantha Reed édesanyja nem szereti a szomszédokat, csak a baj van velük és egyáltalán nem illenek be az ő tökéletes világképébe.
Ezzel nem csak ő van így.
A játékban most olyan könyvekre fogunk utalni, esetenként idézni, amikben két szomszéd között heves ellentét van, végül egymásba szeretnek. Lehetnek családok, szomszédok, a lényeg, heves gyűlöletet éreznek eleinte egymás iránt és végül minden megváltozik.
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

"– A művihogás nem is olyan idegesítő.
– Á, csak olyan, mintha Miss Röfinek egy géppuska akadt volna a torkán."


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11/26 Always Love a Wild Book
11/28 Media Addict
11/30 Insane Life
12/02 Deszy Könyvajánlója
12/04 Dreamworld
12/06 Kelly & Lupi Olvas

Nincsenek megjegyzések