Breaking News

Cecelia Ahern: Évről évre

Érdekes szemszögben a karácsonyról

Cecelia Ahern: Évről évre

A blogturnéról




Fogadjátok sok szeretettel a karácsonyi hangulatkeltő blogturnénkat, melyben Cecila Ahern Évről évre című mininovelláját mutatjuk be, valamint válaszolunk a könyvek ihlette karácsonyi kérdéssorra, melyre a ti válaszaitokat is kíváncsian várjuk!




Eredeti cím: Every Year
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 12
Fordító:  Sziberth Ádám
ISBN: 9789632935096
Sorozat: -
Függővég: - 
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,33)
Megrendelési link
Az írónő megint azt teszi, amiért annyian szeretik: megindító e-novellájában az emberi érzések mélyére hatol, ezúttal egy karácsonyi mese formájában. Egy merengő karácsonyfadísz szemszögéből mutatja be egy család szentestéjét: az idősödő szülőket és civakodó felnőtt gyerekeiket, akik talán nem is tudják, hogy az együtt töltött ünnepek életük legértékesebb pillanatai. Évről évre.

Az első mondat:


"Évről évre figyelem őket."

Véleményem



Abban a szerencsés helyzetben álltam neki ennek a novellánának az olvasásához, hogy nem olvastam előtte a fülszöveget. Tudtam, hogy rövid, tudtam, hogy Ahern és tudtam, hogy karácsonyi, ennyi pedig elég is volt. Épp ezért nekem meglepetés volt az, hogy kinek - vagyis minek - a szemszögéből követhetjük az eseményeket. Az ötlet nagyon érdekes, mindig is érdekes dolgok születnek abból, ha az egyértelmű szemszögek helyett olyasvalaki nézőpontjából mesélnek egy történetet, aki valószínűtlen és meglepő. 

A karácsony a szeretet ünnepe, a fontos az, hogy együtt a család, és most nagyon-nagyon hosszan sorolhatnám még ezeket a közhelyeket. (Ezt most mindenféle negatív felhang nélkül mondom, mert egyébként a karácsony a kedvenc ünnepem.) Viszont erről nagyon is könnyű megfeledkezni, amikor mindenki ideges, már csupán abból jön egy nagy adag stressz, hogy az ember ide-oda rohangál a családtagok között, aztán ott a megelőző aggodalom (Kinek mit vegyek?), a költekezés is stresszforrás, aztán lehet izgulni, hogy tetszik-e az ajándék annak, akinek vettük, elég lesz-e a krumplipüré mindenkinek, és egyébként is, ez a fenyő jobban bök, mint a tavalyi, és gyertek már, mert dől a fa, megint faraghatjuk, mert nem fér be normálisan a tartóba, a díszek akasztói meg már megint összegabalyodtak, és hopp, eltört egy újabb üvegdísz... Szóval bármekkora is az öröm, azt azért nem lehet a szőnyeg alá söpörni, hogy ilyenkor azért az ember tiszta ideg és abszolút nem ritkák a családi konfliktusok sem. (És akkor nem beszéltem még az olyan kedves negatív statisztikákról, hogy ebben az időszakban megnő az öngyilkossái kísérletek száma, a lakástüzek száma...)


Szóval szép ünnep a karácsony, de éppúgy, ahogy semmi sem lehet tökéletes, a karácsony sem az. És a rengeteg idegeskedés miatt a sok apró-cseprő marhaság miatt, ami végső soron nem is olyan fontos, mint maga az együttlét, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a lényegről. 
Na, ez a novella pontosan ezt mutatja be. Egy tipikus karácsony őszintén - mindenféle alakoskodással, veszekedéssel, miközben ott van a rengeteg jó is: a családi hagyományok, a nagymamák szeretete és hogy nekik mennyire fontos az ünnep. 

Nem lövöm le a csavart a történetben, mindenesetre nem egy vidám történet, hanem amolyan könnyfakasztó karácsonyi sztori. De talán eszébe jut az olvasása után az embernek, hogy mi is az igazán fontos az ünnepekben. 

AJÁNLOM

Kérdések a karácsonyról


Melyik az a tárgy, ami elengedhetetlen nálatok a karácsonyi ünnephez (ahogy a könyvben a kisangyal)?
Hm... Van egy csipeszes, igaz retró karácsonyfadíszünk, egy madárka - imádom, és mindig látható helyre teszem. A gyerekkorom juttatja eszembe. De egyébként a korábbi csúcsdíszünk volt ilyen, ami sajnos néhány éve eltört. :( 
Illetve ami mindig olyan karácsonyos, amikor édesanyám elkezdi feloperálni az angyalhajat a fára. Feldobja a fát, és tényleg szép, de már díszítés közben azon szórakozunk, hogy még nyáron is a szálakat fogjuk szedegetni mindenhonnan. 

Melyik az a könyv, amit mindenképpen elolvasol hangulatkeltéshez?
Érdekes, könyves vagyok, mégsincs tipikus karácsonyi hangulatbahozó könyvem - filmem van. Minden évben megnézem a Télaput. Az az én karácsonyfilmem. :)




Milyen díszekkel díszíted fel idén a karácsonyfádat? Te is szereted a piros üveggömb díszeket? 
Nekünk minden évben vegyes karácsonyfánk van, nem szoktunk színek szerint válogatni. A miénk tényleg "olyan, mint a karácsonyfa". Szóval igen, vannak piros gömbjeink is. 
A saját kis fámat a szobámba idén arany-lilára díszítettem (igen, épp tegnap, már nem bírtam tovább), megy a szobám falának színéhez. :)
Ó, és idén is tervezek könyves karácsonyfát. 

Mi a kedvenc karácsonyi édességed?
Furcsa lesz, ha azt mondom, hogy nincs?
A nagymamám szokott nagy mennyiségben sütit sütni, emiatt mi itthon nem szoktuk túlzásba vinni, főleg amióta csak ketten vagyunk anyával. Még a mama sütijeit is hetekig esszük. :) 
Mondjuk idén valószínűleg ez változni fog, mert a mamám már nem tud sütni, úgyhogy rám vár a feladat, hogy süssek valamit itthonra - még keresgélek, hogy mi legyen.
És idén szeretném végre kipipálni a mézeskalács házikós pontot a bakancslistámon.

Mi a kedvenc karácsonyi emléked, ami veled és a családoddal kapcsolatos?
Hú, ezen nagyon el kellett gondolkoznom, kutattam, kutattam, de mindig ugyanoda lyukadtam ki. 
Van egy emlékem, fogalmam sincs, mikor történt, de még kicsi voltam. Mindig óriási fánk volt (és mivel kicsi voltam, csak még nagyobbnak tűnt), ami a nappali sarkába lett beállítva, én pedig soha nem voltam ott a díszítésnél, mert a fát a Jézuska hozta. (Amíg a nagymamámnál voltam, természetesen.) És mire hazaértem, hopp, itt voltam a fa - nagy, színes és gyönyörű. 
Na de a lényeg: van egy emlékem, hogy fekszem a fa alatt, és bámulok fölfelé. A szüleim meg keresnek, és nem találnak, mert tényleg olyan pici voltam, hogy eltűntem a fa alatt, és csak bámultam a csillogó díszeket meg fényeket. 
Azóta is minden karácsonykor azt az érzést keresem, de azt hiszem, ahhoz kell a gyermeki lélek. Mindenesetre szép emlék.

Blogturné extra - Karácsonyfa könyvekből 


Gondoltam, megmutatom, az előző két könyves fámat, ezeket kellene túlszárnyalnom idén. :D




A turné menetrendje


MFKata gondolatai 
Zakkant olvas
Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések