Breaking News

David Levithan: Hold Me Closer – Engedj közelebb! {Nyereményjáték}

Érdekes volt

David Levithan: Hold Me Closer – Engedj közelebb!

A blogturnéról




Emlékeztek még John Green és David Levithan: Will & Will című könyvére? Ebben a történetben szerepelt a Hold me Closer! című musical, melyet az egyik szereplő, Mini Cooper írt, és a többi szereplővel együtt adtak elő az iskolai rendezvényen óriási sikerrel.
Ennek a musicalnek a szókimondó, fergetegesen humoros szövegkönyvét olvashatjátok a kiadványban, melyet a blogturné során hat bloggerünk véleményez. A játékot is érdemes követni, három példányt sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásában.

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Hold Me Closer
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 232
Fordító: Vince Judit Andrea
ISBN: 9789632616445
Sorozat: Will & Will spin-off
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,70)
Megrendelési link
Különösen számunkra, akik valamiért mellőzöttnek érezzük magukat, a reflektorfény valóságos bűvkör, mely előcsalogat minket a mindennapok árnyékos oldaláról.
Jól vigyázzatok exbarátok, húzzatok el goromba edzők! Mini Cooper kiáll elétek, és megmondja a magáét – méghozzá dalban!
A Hold me Closer – Engedj közelebb! mérsékelten szabad szájú, szerethető musical-szövegkönyv, melyről először John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerében, a Will & Will című regényben esik szó, bővelkedik az őszinte, humoros és harsány, hömpölygő, életteli zeneszámokban.
Mini végre a színpad közepére áll… és semmi sem lesz már olyan, mint annak előtte.

Az első mondat:


"A színpad sötétségben áll, eleinte csupán mormogás, szívdobbanás és mély sóhaj hallatszik."

Véleményem


A Will & Will eseményeiben fontos szerepet játszik az a színdarab, amit Mini Cooper állít színpadra, miközben mindkét Will életébe belefolyik/benne van valamilyen formában. Az viszont elég egyértelmű volt már akkor is, hogy a sok nagyon egyedi karakter közül is kiemelkedik Mini - haha, tudom, rossz szóvicc, már megint. 

Mini végtelenül szerethető szereplő, eközben nem tudjuk nem némi távolsággal szemlélni a marhaságait. Annyira felvállalja magát, hogy az már néha túl sok. Sőt, általában túl sok... mindenben. Túl hangos, túl harsány, túl barátságos, túl jószívű, túl... De pont ettől nagyon emberi szereplő, és nagyon sokszor csalt mosolyt az arcomra - még ha néha csóváltam is miatta a fejem.

A darabja pedig pont olyan, mint ő maga. Valamennyit már megtudhattunk róla a regényből is, most pedig David Levithannak köszönhetően - ezúttal már John Green nélkül - megkapta a saját kötetét is, olvashatjuk az egész musicaljt, az Engedj közelebb!-et. David Levithan nem kis feladatot vállalt, amikor belevágott, hogy papírra vesse - egyszerre kell amatőrnek lennie (hiszen lett légyen bármilyen csillogó is, Mini amatőr) és az olvasó számára olvashatónak, eközben alkalmazkodva a regény eseményeihez, de leginkább magához Minihez. 

Mivel maga a musical Miniről szól, ezért ez a könyv Mini eredettörténete, csak merőben rendhagyó formában. Megismerhetjük a srác közel sem egyszerű életét: a kiutálásokat, a beszólásokat, az elhibázott kapcsolatokat - rengeteg volt belőlük, már az is bravúr, hogy David Levithan ennyi különböző okot talált a szakításokra -, az összetört szívét, az igaz barátságot, azt, ahogyan Mini felfedezi magát és coming outol. Szóval egészen őszintén csupa-csupa komoly dologról szól a könyv. 

De nem fogok hazudni: ezt sikerült valami olyan giccsparádéba öltöztetni, hogy néha csak pislogtam olvasás közben, vajon mi jöhet még. David Levithan részéről ez nem hiba, inkább stílusgyakorlat. Egy olyan nagyon csillogó, szókimondó, sokszor rózsaszín szemüveget hordó és végletekben gondolkozó álmodozó, szélsőségesen romantikus és örök optimista srác darabjáról van szó, aki emellett nem fél a giccsparádétól, és aki a saját életéről képes melegmusicalt írni. Azt hiszem, érthető, kb. mire számíthat az ember gyereke. Imádom a musicaleket, de ez giccses és amatőr, mert annak kell lennie. Mert ez Mini. Mindenben túl... 

Szóval az olvasó feladata, hogy lehántsa a giccsparádét, és minden értékeset felfedezzen alatta - mint a kincskeresés, csak ezúttal mindent csillámpor meg tüll rejt. A térkép pedig bizonyos szinten maga a Will & Will regény. Anélkül bevallom őszintén, nem sok értelmét látom ennek a könyvnek, önmagában annyira nem fogyasztható. Ez amolyan csemege a regényhez, egy kis érdekesség a kíváncsiskodóknak, és valami, ami még ha furcsa módon is, de lehetőséget kínál, hogy picit jobban megismerjük a "pici" mellékszereplőnket, aki nagyon is fontos szálakat mozgat a sztoriban. 

Természetesen olvasás közben vannak meglepetések, és ahááá pillanatok, amikor eszünkbe jut egy-egy dolog a Will & Willből, és örülünk magunknak, hogy emlékszünk arra, ami után Mini ezt, és nem pont így történt, de azért... 

És persze vicces - vagy Minivel együtt röhögünk, vagy rajta. Mindenesetre nevetés nélkül ki se lehetne bírni ezt a sok dalt és táncot és pörgést, szóval jó hangulatban álljatok neki! 

Nem mondom, hogy felejthetetlen kötet volt, és feltétlenül lényeges, és nélkülözhetetlen nyújtott. Egy kis csemege, ha valaki szeretne még egy kicsit Minivel időzni. 

Az értékeléssel viszont bajban vagyok, fogalmam sincs, mit adjak neki, hiszen ez egy elég rendhagyó sztori. Maradjunk annyiban, hogy 3,5 csillagot adnék, azt nem tudok, szóval...

EGYNEK ELMEGY


Nyereményjáték


A musicalek világában maradunk a játék során, hat világhírű színpadi  musicalből mutatunk egy-egy képet minden állomáson, melyekből a filmváltozat is óriási siker lett. A film, illetve színdarab címeket kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni.
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!




a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje



Nincsenek megjegyzések