Breaking News

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve {Nyereményjáték}

Szuper ötlet, számomra picit döcögős megvalósítás

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

A blogturnéról




A Tilos az Á Kiadó jelentette meg a napokban  David Levithan és Rachel Cohn többszörösen díjnyertes regényét,  Dash és Lily - Kihvások könyve címmel. A szerzőpáros már a Nick és Norah végtelen éjszakája regénnyel belopta magát az ifjú olvasók szívébe, a BTK bloggerei is nagy várakozással olvasták az újabb megjelenést. Dash és Lily története karácsonykor játszódik New Yorkban, az események egy piros notesz körül zajlanak, amiben ismeretlenül tárják egymás elé az érzéseiket, gondolataikat. Vajon hova juthat ez a nem mindennapi kapcsolat? Játékunk során a blogturné követői és helyes megfejtői közül két példányt sorsolunk ki a kiadó felajánlásában. New York, jövünk!



Eredeti cím:  Dash and Lily’s Book of Dares
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Oldalszám: 280
Fordító: Lázár Júlia
ISBN: 9789634101000
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Megrendelési link
Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Az első mondat:


"Képzeld el: éppen a kedvenc könyvesboltodban fürkészed a polcokat."

Véleményem


Ez a könyv feltalálta a tökéletes könyvmoly társkeresőt! De komolyan mondom, amikot elkezdtem olvasni, a kezdeti ötlet egyből beszippantott, hihetetlenül lelkes lettem, csak úgy pörgött az agyam, hogy ebben mennyi lehetőség van, és milyen lenne ez a való életben... 

Dash elmegy a kedvenc könyvesboltjába, és furcsa dolog történik vele: talál egy piros noteszt. Ez lesz a bizonyos társkereső. A noteszben ugyanis mindenféle utasításokat talál - illetve nyomokat, amelyek alapján meg kell találnia bizonyos könyveket. A feladványokon nagyon jót szórakoztam, és azon gondolkoztam, én magam vajon hová küldeném a notesz megtalálóját fordított helyzetben. Innentől kezdve pedig a noteszt ide-oda küldözgetik, és szépen, lassan egyre jobban megismerik egymást. Anélkül, hogy találkoznának. 

Szóval az alapötlet nagyon nyerő, és ahogy már írtam is, rengeteg lehetőség rejlik benne. Tényleg imádtam, és ráadásul a főszereplőkkel is kellő mértékben jóban voltam ahhoz, hogy tovább olvassak. Nagyon fontos volt a könyvben az is, hol járunk: a karácsonyi New York a helyszín. (Épp időszerű ez a könyv most, de tényleg.) Amit tudni kell rólam: nincs sok reményem rá, de imádnék eljutni a karácsonyi New Yorkba, mert ahogy Dash meg is állapítja, kész őrület az egész, de mégis ha valaki szereti a hangulatot, mint Lily, akkor elképesztő lehet. Meggyőződésem, hogy a helyszín és az időpont nagyon fontos szerepet játszott a könyv fogyaszthatóságában, mert ez is hozzátett ahhoz, hogy pörögjön a sztori, és a feladatok izgalmasak és viccesek legyenek. 

Ennek ellenére sajnos egy idő után kicsit leült a sztori, és vártam, hogy több legyen. Tök jó, hogy küldözgetik a noteszt, de végre történjen már valami! Egy idő után már a feladatokat sem tudtam annyira élvezni, és bár nem volt gondom a főszereplőkkel, nem volt meg bennük az a plusz sem, ami miatt még az unalmas helyzetek leírását is képes vagyok falni sokszor. Szóval olyan átlagossá laposodott minden, miközben maga az ötlet zseniális volt, tele lehetőségekkel.

Természetesen mind Lily, mind Dash oldalán zajlik az élet a noteszen kívül is, de igazán ezek sem ragadtak magukkal. Jobban örültem volna, ha a Lily-Dash szálra koncentrálunk, ott haladunk előre nagyobb léptékben, nem pedig az otthoni gondokkal küzdünk, főleg ha épp picit mondvacsinálnak érzem némelyiket.


Aztán történ végre valami, de nem az, amire számítottam. És innentől ha nem is mondom, hogy mélyrepülést vett a sztori, mert az nem lenne igaz, de egy varázslatos és cuki ötlet, és egy varázslatos hangulatú helyszín közepette annyira realisztikus akart maradni, hogy nem tudtam nem sajnálni. Valószínűleg ez ízlés kérdése is, és direkt választották ezt a realisztikusabb utat a szerzők, de én magam úgy gondolom, hogy a sztori felcsapása és a helyszínválasztás miatt indokoltabb lett volna cukira venne a sztori harmadik harmadát is. Jó dolog a realitás, azzal sincs gond, ha nem full rózsaszín az egész, de amikor az alapötlet ennyire valószínűtlen véletlenekre és/vagy sorsszerűségre épít, és ennyire érdekes, akkor számomra furcsa, hogy a végére ennyire nagy a váltás. Legalábbis én így éreztem. 

Így sajnos nálam a könyv eleje és vége között elég nagy szakadék torkollott érzésre: még a sztori elejét imádtam, a második fele inkább csalódást keltő volt. Nem borzalmas, csak az elejéhez képest túlságosan felejthető. Nem volt ez rossz, néha kifejezetten jókat nevettem rajta, az ötlet és a helyszínválasztás pedig csillagos ötös, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A regény az ünnepi hangulatú, fényesen kivilágított  New Yorkban játszódik. Minden állomáson egy-egy jellemző képet láthattok az  események helyszíneiről, melyeket fel kell ismernetek. Kérjük a rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket.
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!







a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/01 Kelly és Lupi olvas
12/03 Könyvszeretet
12/05 Deszy könyvajánlója
12/07 Dreamworld
12/09 CBooks

Nincsenek megjegyzések