Breaking News

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey? {Nyereményjáték}

Jaj, de jókat nevettem!

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

A blogturnéról




A Libri Kiadó 2015 őszén jelentette meg Sophie Kinsella legújabb regényét, a Hová lett Audrey?-t. A történet főszereplője a zárkózott tinédzser, Audrey, illetve a családja, akik kicsit sem hétköznapi módon birkóznak meg a problémáikkal. A fiatalos és lendületes történet bővelkedik fanyar humorban, mely az ősz slágere is lehet.

A Blogturné Klub négy bloggere pedig segít Nektek eligazodni a történet bonyodalmain, és egy kicsit megismerteti veletek Audrey-t, az elsőre nem túl szimpatikus, ámde annál szerethetőbb karaktert. Tartsatok velünk ezúttal is, hiszen a nyereményjáték sem maradhat el az értékelések végén!


Eredeti cím: Finding Audrey
Kiadó: Libri
Oldalszám: 324
Fordító: Pritz Péter
ISBN: 9789633105917
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,82)
Megrendelési link
Audrey hetek óta nem teszi ki a lábát a lakásból. Édesanyja szerint olyan, akár egy törött porcelánváza. A szomszéd srác szerint olyan, akár egy lökött celeb, aki napszemüvegben ül az elsötétített szobában. Linus szerint pedig olyan, akár a rebarbara, ami csak árnyékban érzi jól magát. A pszichológusa szerint… na, azt inkább hagyjuk. Audrey szorong és pánikol. Mindentől és mindenkitől. A számítógépes játékokra rágyógyult öccsétől, a női magazinokból nevelődő anyjától, a sportkocsikról álmodozó apjától, de legfőképpen Linustól, akinek olyan a mosolya, akár egy gerezd narancs.
Audrey valahol útközben elvesztette önmagát, és úgy tűnik, minden összeesküdött ellene, de egy váratlan találkozás, egy óvatos séta a Starbucksba és egy szintén különös srác közeledése talán mindent újraírhat a lány életében.

Az első mondat:


"Úristen, anya megőrült!"

Véleményem


Akkor most őszintén a kapcsolatomról Sophie Kinsellával! Az írónővel néhány évvel ezelőtt az egyik barátnőm ismertetett meg, és hatalmas szerencsémre nem A boltkóros naplójával kezdtem. Sorban kerültek a Sophie Kinsella könyvek a kezembe, és rá kellett jönnöm, hogy elég hullámzó kapcsolat a miénk: vagy nagyon jól szórakozom és jókat nevetek a könyvein, vagy az őrületbe kergetnek a főszereplők marhaságai. (Nálam ez utóbbi kategóriába esik Becky Bloomwood, bocsi, rajongók, én a könyv feléig jutottam, az volt az a pont, amikor már nem bírtam tovább a nő betegesen shoppingos gondolatait.) Úgyhogy amikor hallottam a Hová lett Audrey?-ról, bizonytalan voltam: ez vajon melyik kategóriába esik majd? De már csak azért is érdekelt, mert nem a szokásos chick-lit, hanem egy YA sztori. A kíváncsiságom pedig győzött. 

És milyen jó, mert a Hová lett Audrey? szerencsére abba a kategóriába kerülhetett, amit szeretek. 

Vallomás kettő: én is szeretem a DailyMailt. És amikor kiderült, hogy az anyuka ekkora rajongója, egy pillanatra azért megtorpantam, mert én nem is olyan régen kattantam rá. De a jó hír, hogy önvizsgálat után megállapíthatom: nem vagyok DailyMail-függő! És most, hogy ezt tisztáztam magammal, rátérhetünk tényleg a történetre. 

Az alapsztori rögtön érdekes: tudjuk, hogy Audrey-val történt valami, ami miatt beteges módon begubózott, de nem tudjuk, miért. Már jó ideje terápiára jár, tudja is magáról, hogy beteg, de ettől még nem tudja elhagyni a biztonságos otthonát - nem bírja az idegeneket, és az öccsén kívül még csak a szemébe se mer nézni senkinek. Ez már rögtön megnyert magának - kellően érdekes ötlet, és szuper, hogy olyan főszereplőt kapunk, aki nem tökéletes sőt, komoly problémákkal küzd. Ráadásul így, hogy nem tudjuk, mi történt vele, egyrészt járhat a fantáziánk és várhatunk a megoldásra, másrészt valóban a megoldásra koncentrálhatunk. 
Mert hogy nagyon fogtok szurkolni Audrey-nak, azt garantálom. Egy nagyon intelligens, nagyon szimpatikus lány, és kifejezetten jó megfigyelő, és nagyon jó a humora is. Nagyon megszerettem, és tényleg jó volt kicsit elidőzni a világában. Beteg, de ettől még ember, ez pedig nagyon szépen átjön a történetből. Az, hogy az átlag milyen előítélettel viselkedik a furcsaságok és a lelki eredetű betegségek iránt, közben pedig ők is csak emberek, és ugyanúgy gyógyulásra szorulnak, mint bármelyik másik beteg. 

Ó, és ha már szóba került a humor, ez volt a sztoriban a legjobb. Egy szuszra elolvasom a könyvet, az ágyban fekve éjjel folyamatosan röhögtem. Aztán már azon is röhögtem, hogy ha most látna valaki, milyen jót nevetne rajtam, mert valószínűleg nem hinné, hogy normális vagyok. Nagyon-nagyon sokat nevettem hangosan a könyvön, ugyanis a maga módján mindegyik karakter vicces. 

Persze a tényleges főszereplő Audrey, az ő szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, de ez nem csak Audrey története, hanem az egész családjáé. És ha már a normális szó előkerült az előbb - ebben a könyvben senki sem normális, ez pedig olyan üdítő. Az apuka egy papucs, és rém könnyen elterelődik a figyelme. Az anyuka függő, és szélsőséges módokon próbálja megoldani gyermeke mondvacsinált problémáit. Az idősebb tesó mániákus módon rajong a számítógépes játékokért, és az az életcélja, hogy játékoskánt gazdagodjon meg. Szóval ebből is egyértelmű, mindenkinek megvan a maga stikkje - talán a kisöcsit kivéve, de még neki is megvannak a dolgai, a szokásos gyerekes módján. 
És akkor most képzeljétek el, hogy ezek össze van eresztve egy házban, ahonnan szinte ki se mozdulunk, és végigkövetjük a mindennapjaikat. Írtam már, hogy ez a könyv mennyire vicces? 

Különösen Audrey Franket, az idősebb tesót imádtam nagyon, sokszor padlót fogtam tőle, olyan beszólásai vannak. Profi módon manipulálja a szüleit, megtalálja a kiskapukat. De bármennyire vita és félreértés és üsszetűzés van is a családban, annyira szeretik egymást, ez végig érződik. Tényleg igazi család - nem tökéletes, nem mindig szeretik egymást, de mindig szeretik egymást. 


És ennek az őrületnek a közepébe csöppen be még Linus, és elindul egy szerelmi szál, és ez, illetve egy videós terápiás projekt hirtelen elkezdik kirángatni Audrey-t a burokból. De mielőtt bárki azt hiszi, szeretném leszögezni, hogy nem igazán nevezném ezt a könyvet romantikusnak. Van benne ilyen szál, persze, és szerettem is Linust - bár azért jó lett volna róla akár többet is megtudni -, a hangsúly mégsem ezen van. A családom, az emberi furcsaságokon, és azon, hogy egyáltalán kell-e ezeket kiirtani. 

Most őszintén! Nem a furcsaságaink tesznek minket egyedivé és érdekessé? Nem a bolondságaink tesznek minket viccessé és szerethetővé? Együtt kell élni velük, már amennyiben olyanok, amikkel együtt lehet élni. 

Az is nagyon érdekes volt, ahogyan Audrey a válságával megküzdött, néhány kifejezetten érdekes gondolat előkerült közben. Például a mélypontokról, a rossz és jó napokról - merthogy ezekkel tényleg mindenkinek együtt kell élnie, ilyen az élet. 

Ha valamibe bele akarnék kötni, akkor az az lenne, hogy maradt bennem egy nagy kérdőjel. De még most is azon töröm a fejem, hogy ez tényleg zavar-e, vagy tulajdonképpen nem is olyan fontos, mert nem ez volt a lényeg... Együtt tudok élni vele, az biztos, de azért mindig bennem lesz a kérdés. 

Szóval összességében ez a könyv szuper volt! Nagyon jól szórakoztam közben, komoly volt a témaválasztás, de sikerült hozzá úgy hozzányúlni, hogy vicces maradjon, a szereplők pedig minden furcsaságukkal együtt imádnivalóak! 

NAGYON AJÁNLOM



Nyereményjáték


Audrey szereti a Starbucks-t. Mi pedig szeretjük a kávét. Ennek jegyében minden blogon találhattok egy-egy kávévállalatot, vagyis arról néhány információt. A helyes válaszokat a Rafflecopter megfelelő mezőbe kell beírnotok, hogy játékba kerülhessetek.

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, illetve a kiadó csak Magyarország területén belül postáz!

Nemzetközi kávéházlánc, ami egyedi és különleges, mindig frissen pörkölt, kézzel többször átválogatott, arabica ültetvény-kávé ritkaságokból készülnek az italok. Abban is egyedülálló, hogy nem csak az olaszos és a franciás kávérecepteket kínálnak fogyasztásra, hanem a "világ kedvenc kávéit", vagyis az összes jelentős "kávé-konyha" megkóstolható a kávézókban. Magyarországon is több helyen találkozhattok ilyen kávézókkal, amit eleinte a névadójáról ismert meg mindenki. 


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.24 - Tekla Könyvei
11.26 - Letehetetlen
11.28 - Zakkant olvas
11.30 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések