Breaking News

Tavi Kata: Táncvarázs {Nyereményjáték}

Jaj, de jól esett ez a könnyed sztori!

Tavi Kata: Táncvarázs

A blogturnéról




Harmadik kötetéhez ért Tavi Kata nagysikerű Sulijegyzetek sorozata. Lilla és Krisztián immáron egy pár, less be az életükbe, éld át velük a gimi harmadik évfolyamát, ahol komoly döntéseket kell meghozniuk a szereplőknek!

Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
ISBN: 9789633994030
Sorozat: Sulijegyzetek 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Lilla és Krisztián egy párként kezdi a tizenegyedik évfolyamot a Duna-parti Gimnáziumban. A
Képes lesz Krisztián elviselni Lilla és Márk szoros barátságát?
két szerelmes mindent megtesz, hogy semmi se rontsa el a boldogságukat, de mintha a szülők összeesküdtek volna ellenük, és amikor nem ők gördítenek akadályokat Lilláék útjába, a baráti társaságban akad mindig valami baj.
Sikerül Lillának megfejtenie Ákos szokatlan viselkedését?
Hogyan alakul Jázmin és Kristóf felettébb zűrös kapcsolata?
Kibe szerelmes Gréta? És miért érzi Flóra egyedül magát?
Lilla az idei évben még komolyabban veszi a táncórákat, mert nagy a tét az év végi vizsgán. Vajon tényleg neki teremtették a színpadot? Krisztián pedig kosarasként olyan lehetőséget kap, amire nem is számított.

Az első mondat:


"– Ezt baromira nem így képzeltem – morogtam."

Véleményem


Visszatér a Duna-parti Gimnázium! És azt kell mondanom, nekem eddig ez volt a kedvenc részem. Jó sok időm volt gondolkozni rajta, hogy vajon miért is ezt a részt szerettem eddig a legjobban.

Arra jutottam, hogy leginkább három oka van, amiért ez a kötet most közelebb került hozzám, mint a többi. Egyrészt nagyon örültem, hogy sok-sok Lilla-Krisztián jelenetet kaptunk, és igazán cukik együtt. Talán ebben a részben a legcukibbak eddig. Végre nem szenvednek azon, hogy összejönnek-e vagy nem, nincs szerelmi háromszög, egyszerűen csak a kapcsolatuk problémáival kell megküzdeniük. (Erről még részletesebben kicsit később.)

Másrészt ott az összes többi szereplőre. Az ilyen sulis sorozatoknál jellemző, és már többször megfigyeltem magamon, hogy így vagyok vele én is: minden résszel egyre közelebb kerülnek hozzánk. Minél több időt töltünk velük, minél többször merülünk el a sulis hétköznapjainkban, annál inkább osztálytárssá válunk mi magunk is. És egyik részről a másikra azt vesszük észre, hogy már nem okoz problémát, hogy megjegyezzük a ritkábban szereplő karakterek nevét is, már mindenkinek ismerjük a dilijeit, a családi hátterét, megvannak a magunk kis párosai, akiknek szurkolhatunk... Szóval persze, ott van a két főszereplő, meg a cselekmény, valójában azonban az életszerűség szempontjából legalább olyan fontosak a többiek is. Ettől lesz igazán élvezhető minden. És végre-végre igazi jó barátoknak éreztem ezeket a szereplőket. Eddig is szerettem őket, némelyikükkel elvoltam, de pont úgy, ahogy az igazi osztályok is, most kezdenek beérni a Duna-partisok is. 

Harmadrészt annyira kellett nekem egy ilyen kis könnyed tinisztori! Mostanában az új divathullám a szuperrealisztikus YA, a világ összes fájdalmát a vállukon cipelő szereplők történeteit kapjuk folyamatosan. Bipoláris zavar, öngyilkos hajlamok, gyász, homoszexualitás-coming out, és még sorolhatnám. És ez szuper, félre ne értsetek! De amikor olyan sokszor cipeljük mi is a szereplőkkel együtt a súlyt, akkor kifejezetten jól tud esni egy olyan igazi, vérbeli tinisztori. A love storykkal és persze az apró-cseprő vagy éppen komolyan tinigondokkal. 

Különösen jól esett, hogy tele volt ez a kötet humorral. Például ilyennel:

"Visszatettem a telót, de Kristóf kitartóan csörgette, aztán kábé egy perc múlva újrahívta. Harmadjára nekem volt kapásom.   
– Mi a pálya? – kérdeztem tőle.
– Tudsz valamit Vörösről? Ma jött haza, nem?
– De, már itthon van.
– Miért nem veszi fel a telefont?
– Tusol.
Szünet.
– És te?
– Én nem.
Hirtelen nevetni kezdett.
– Együtt érzek."

Ó, és ha már ennél az idézetnél tartunk. Igen: Krisztián szemszög! Soooook Krisztián szemszög. Meg még egy szemszög, de arról nem szólok, legyen meglepi! 

Mindenesetre a szemszögváltások is kellemes meglepetést és változatosságot jelentettek. Ráadásul jót tett a történetnek is. Nem szimplán egy bizonytalanságokkal küzdő tinilányt kapunk, hanem egy bizonytalanságokkal küzdő srácot is. Mindkettejüknek komoly döntéseket kell meghozniuk, hiszen könyörtelenül közeledik a gimi vége és gondolniuk kell a jövőjükre is. Kérdés:, hogy vajon ez mit jelent kettejükre nézve: mi a fontosabb, a kapcsolatuk vagy az álmaik? Nehéz, nagyon nehéz kérdések. 

Krisztián és Lilla kapcsolata mellett több másik románc is elindul/folytatódik. Ha valamibe bele akarnék kötni, ez lenne az. Mert ugyan imádom az összes párost, és szurkolok is nekik, és tudom, az osztályok belterjesek tudnak lenni, de azért a mindenki összejön mindenkivel dolog... No mindegy, nem spoilerezek, derítsétek fel a szerelmi szálakat ti magatok!

Márk ebben a részben számomra kicsit háttérbe szorult, pedig egyékbént szeretem őt. Persze megvan ennek az oka, egy kis rejtély, ami azért üt a végén. Meg is lepett, meg nem is - de leginkább arra vagyok kíváncsi, ez mit jelent a jövőre nézve. 

Ó, és el kell mondanom: a zárójelenet óriási kedvencem lett, imádtam! Mosollyal az arcomon tettem le a Kindle-t, és legszívesebben folytattam volna tovább. 

Összefoglalva imádtam ezt a kötetet. Megkaptuk a hétköznapi tinilét drámáit, a hullámhegyeket és hullámvölgyeket, a nagy boldogságot és a nagy bizonytalanság. De a szereplőink érezhetően felnőnek lassan, így a komoly kérdések is egyre komolyabbá válnak, és nagyrészt már túlmutatnak a szeret, nem szeret kérdésen - vagy legalábbis bonyolultabb formában tálalják ezt a kérdést. 

Félve gondolok arra, hogy hamarosan ballagunk...

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A regény hősnőjének, Lillának a tánc a lételeme. A mostani játékunk során ismét filmes vizekre evezünk: a kedvenc táncos filmünkről helyeztünk el egy fotót, nektek rá kell jönni, melyik filmről van szó. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk.
A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/13 Deszy Könyvajánlója
12/20 Media-Addict
12/27 Kelly & Lupi Olvas

2 megjegyzés:

  1. Hol kell jelentkezni a nyereményjátékra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A kép alatt találsz egy fehér dobozt (a betöltéséhez lehet, hogy várnod kell kicsit), abba kell bejelentkezni (e-mail címmel vagy Facebook profillal), utána pedig kitölteni az egyes sorokat. Ha egy sort kitöltesz és leenterezel, akkor mi megkapjuk rögtön - tehát a végén nem kell még egyszer elküldeni, ha minden kész vagy ilyesmi. :)

      Törlés