Breaking News

Spoilermentes beszámoló a Cursed Childról a Hypable-től (magyar összefoglaló)

Mivel nyilván sokan vannak, akik nem szeretnének spoilereket a The Cursed Childból, illetve bár magáról a történetről sokat hallottunk, a színházi élményről kevesebbet, arra gondoltam, összefoglalom, mit írt a darabról a Hypable egyik cikkírója, aki látta a darabot. 

A kép forrása


Richard Reid szerint amit fontos megjegyezni, hogy a koreográfia, a díszlet és a színészi teljesítmény lenyűgöző. A darabbal a technikai lehetőségek határait feszegették - voltak párbajok, megvolt a Hopp Hálózat is, és egy jelenetben például az egyik szereplő víz alatt volt, a következőben pedig már szárazon tért vissza - így minden pontos tervezést és óriási háttérmunkát igényelt. 

Ehhez kapcsolódóan arról is nyilatkozik, hogy a színdaraboknál jellemző, hogy a darab egyelőre még bemutatás előtti állapotban van, és úgy is marad még néhány hétig. (Filmes nyelvre lefordítva: ez premier előtti vetítés volt, és a végső változat még készül.) Viszont mivel július 31-én meg fog jelenni a szövegkönyv nyomtatásban, nem nagyon tudnak már ezen a részen változtatni. 
Szerinte ez sajnálatos, mert bizonyos dolgokon érdemes lenne még finomítani. Ráadásul ami a nyomtatott verziót illeti, nem fogja ugyanezt az élményt nyújtani, mert a fent említett dolgok (színészi játék, díszletek, technikai megoldások) hiányos lesz. 

Ahogy az ötödik órához közeledtek (nyilvánvalóan nem véletlenül két részes, mert ezek alapján tényleg nagyon hosszú), már teljesen biztos volt benne, hogy ez nem egy klasszikus értelemben vett Harry Potter történet. Egyrészt nem egy teljes roxforti évet ölel fel, már csak ezért is problémás a nyolcadik történetnek nevezni. Másrészt a történet nem igazán halad előre, a szereplők nagyjából visszatérnek oda, ahonnan indultak. 

A legnagyobb különbséget viszont a dialógusokban érzékelte: viccesek és jól megírtak, lehet nevetni, izgulni és szomorú jelenetek is vannak. De a Harry Potter olvasói számára nem lesznek kellemesen ismerősek, ugyanis mind írásmódban, mind a tálalásban idegenek a Harry Potter könyvekhez képest, és a megszólások gyakran karakteridegenek. Azaz érezhető, hogy ezt a sztorit - még ha magába a történetbe bele is szólt, ezt nem tudjuk pontosan - nem J.K. Rowling maga írta. 

Az új szereplőket bemutatják ugyan, de nincsenek igazán kibontva és nem fejlődnek igazán. Nehéz valakinek a motivációit megérteni, amikor szinte teljesen idegen. 

Amikor Reid elhagyta a színházat, az első érzése az volt, hogy nem egy Harry Potter darabot látott, hanem egy tipikus Broadway musicalt, zene nélkül, Harry Potter karakterekkel. Az első rész végén nem is igazán tudta, mit kellene éreznie. A második rész végére már megbékélt. De csak úgy, ha nem kezeli tiszta Harry Potter történetként, csak egy szimpla színdarabként, szuper koreográfiával. 

A történetet nem tudja elfogadni canon (azaz nem rajongói, hanem elfogadott és igaz, eredeti univerzumbeli) Harry Potter történetként kezelni. Vannak a cselekményhez kötődő furcsaságok, amik sokszor nevetségesek vagy lehetetlenek az eredeti könyvek mellett, például Voldemorthoz kapcsolódóan is. Szóval ha valaki a klasszikus könyvek folytatását várja, az csalódni fog. 

Szerinte önmagában, színdarabként értelmezve fantasztikus technikai teljesítmény és élvezhető is. De csak önálló történetként. Nem szabad azzal foglalkozni, hogy ez Harry Potter, mert akkor bizony elég ideges lehet az ember a dolgok alakulását illetően. 


Az eredeti cikk


Spoiler beszámolók:
>>> 1. rész <<<
>>> 2. rész <<<

Nincsenek megjegyzések