Breaking News

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél {Értékelés + Nyereményjáték}

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

A blogturnéról




Újabb eltűnés, újabb balhék, ráadásul főhőseink újra menekülni kényszerülnek… De vajon hogyan és miért kerülnek megint zűrbe a Váltságdíj nélkül fiataljai? Az előző kötetben megismert Zsófi, Doma, Max és Zoli hiába tért vissza az emlékezetes emberrablás óta a megszokott környezetében a balhék nem kerülik el őket. Ezúttal Zoli és Zsófi kerül főszerepbe, és a csapatnak is ketté kell válnia.

A Blogturné Klub 3 bloggere újra elkísérte a 4 kamaszt, hogy együtt oldjuk meg velük ezt a kontinenseken is átívelő rejtélyes ügyet. Ha te is velünk nyomozol egy kicsit, akkor a turné végén esélyed lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Kolibri
Oldalszám:  476
ISBN: 9786155541889
Sorozat: Váltságdíj nélkül 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
A Váltságdíj nélkül című kötetből már jól ismert négy fiatal, Doma, Max, Zoli és Zsófi élete egy nap fenekestül felfordul. Zolit összeverve találják a lakásán. A brókerbotrány károsultjaitól tíz napot kap, hogy előteremtsen száztízmilliót. Zoli és Max elindul, hogy felkutassa Zoli apját. Zsófi nyomtalanul felszívódik, Doma a lány keresésére indul. Hová tűnt Zsófi, és hol bujkál Zoli apja? Vajon sikerül a fiúknak mindenkit megtalálni? És honnan lesz nekik száztízmilliójuk?!

Az első mondat:


"Hárman siettek felfelé a lépcsőházban."

Véleményem


Doma, Zoli, Zsófi és Max visszatérnek. Nagy nehezen hazajutottak, de ez nem jelenti azt, hogy ezután elkerüli őket a baj. Ezúttal Zoli apjának üzlete okos gondot: vissza kéne fizetni egy csomó pénzt, és alig néhány napuk van. Ráadásul Zsófi is eltűnik. Tehát meg kell találni valahogy Zoli apját, előásni a pénzt, és megtalálni Zsófit. 

Ami nagyon tetszett, hogy bár hőseink nem lettek mások természetben, így például Doma és Max stílusra nehezen passzolnak össze, Doma és Zoli között pedig a közös pont, Zsófi jelent konfliktust, meg ugye Zsófi és Zoli között ott van ez az egész szakítás dolog - szóval mindezek ellenére a négyes nagyon is összetart. Az, amit átéltek az első részben, összekovácsolta őket, és már nem azért tartanak össze, mert egy cipőben eveznek, pusztán azért, mert barátok, minden más ellenére. És ez szuper, nagyon örültem neki. Így, hogy szorosabb volt közöttük a kapcsolat, (no és persze azért, mert van mögöttünk egy rész), sokkal jobban tudtam hozzájuk kötődni érzelmileg én is, és így sokkal szuperebb volt követni az eseményeket is. 



És bár nagyon szerettem a rengeteg rejtélyt az első részben, és kifejezetten érdekes volt, hogy még az okát sem ismertük annak, hogy elrabolták őket, úgy is izgalmas tudott lenni a sztori, hogy egy konkrét cél lebegett a szemünk előtt, és csak a konkrét bűnöző kiléte volt a kérdés.

A másik dolog, ami érdekessé tette a regényt, hogy rögtön az elején kettévált a csapat, ráadásul megint kiléptünk Magyarországról. Ezúttal Max és Zoli Londonba indultak, míg Doma próbálta előkeríteni az eltűnt Zsófit. 

Zoli és Max párosát kifejezetten imádtam. Max persze egy igazi tahó, de nagyon kell a csapatba, gondoskodik róla, hogy ne legyen nyomasztó a légkör. Úgy dob be mindig valami poént, hogy nem is akar vicces lenni. És pont ettől lesz igazán az. 


Annak is örültem, hogy egy kis érzelmi kavarodás is volt, még ha nem is nevezném igazi szerelmi háromszögnek azt, amit Zoli, Zsófi és Doma között van. Nem lett ez egy szerelmi történet, de ettől még jól esett, hogy nem érzelemmentesen haladunk előre, hiszen az események dinamikáját a kötődések is befolyásolhatják. 

A kedvenc részeim viszont még így is a londoni jelenetek voltak. Nem csak a Max-Zoli páros miatt, hanem amiatt is, hogy élveztem a két idegen Londonban gondolatot. Bár ezek a srácok nagyon nem tipikusak, mégis jó volt látni, hogy sokszor a külföldön felmerült gondjaik egy road tripre induló pároséi is lehettek volna. Ráadásul Londonban már volt szerencsém járni, így bár sok minden idegen volt, jó volt magam elé képzelni azokat a helyeket, ahol már én is jártam. 
És még valami nagyon tetszett: a pizzás csavar. Természetesen nem árulom el, hogy miről is van szó, de annyira jól szórakoztam! Csavar is volt, vicces is volt, kellett a nyomasztó maffiózós szálba egy ilyen meglepő fordulat. 

Amit még nagyon szerettem: a Zoliék lakásában játszódó jelenetek. Furcsa módon családias volt, amikor a négyes összejött. 


Szintén pirospont jár, amiért ennyire mai, és ennyire magyar a történet. Volt itt például vízilabda és Praetor-csoport - azt hiszem, nyilvánvaló, mire utal.

Összességében ezt a részt még jobban is élveztem, mint az elsőt. Bár nem olvastam újra a második előtt azt a kötetet, minden egy csettintésre visszajött, a szereplők nem hazudtolták meg magukat. Viszont jobban tetszett, hogy bár voltak rejtélyeink, nem volt akkora a homály, és már jobban tudtam kötődni a legtöbb szereplőhöz. (Doma nekem most kicsit háttérbe háttérbe szorult, még úgy is, hogy voltak olyan jelenetei, ahol csak ő volt jelen a főszereplők közül.)

AJÁNLOM

Blogturné extra - Soho


A Soho London egy kisebb területe, ami régóta híres a széleskörű szórakozási lehetőségekről, amiket nyújt. Ahogy azt a könyv főhősei is megtapasztalják, a Sohóban rengeteg a vendéglátóhely, és nem csak egyszerű éttermekre kell gondolni. Nagyon aktív az éjszakai élet, jazzklubok, melegbárok és szexüzletek is találhatóak itt. Kisebb színházakat és kávézókat is találni itt.
A Soho név először a 17. században jelent meg, akkoriban legeltetésre használták. Mostani hangulata a XX. században kezdett kialakulni, az 50-es években a zeneipar is felfedezte magának. A Sohoban találhatjuk a híres Carnaby Streetet is, London egyik kedvelt bevásárló utcáját.




Nyereményjáték


A történet fiú szereplőinek életében fontos szerepet kap a pizza. A nagy beszélgetések, és a tervek egy-egy pizzásdoboz felett születnek, és bizony ennél több is van az olaszok kedvenc tésztája mögött. Persze azt nem áruljuk el, hogy mi, de a könyvben fontos lesz ;) A ti feladatok az lesz, hogy a 3 bloggernél felismerjétek néhány hozzávalóból a pizza neveket. Tudjátok, amiben sonka, gomba, kukorica van azt a legtöbb étlapon Songoku néven említik.

Ha jó vagy a pizzákban, akkor a turné végén neked is lehetőséged lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét. Pizzázásra fel!


paradicsom szósz, sonka, ananász a tetejére sajt

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.12. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések