Breaking News

Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása {Értékelés + Nyereményjáték}

Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása

A blogturnéról



Mara Dyer különleges hangulatú története visszatér! A Könyvmolyképző Kiadó a Könyvhétre hozza el nekünk a folytatást, mi pedig már június 5-től elindulunk vele turnéra. Méghozzá hat állomáson keresztül követhetitek, miként éltük meg az újabb megdöbbentő kalandot. 
És ha ügyesek vagytok, a 3 példány egyikét is megnyerhetitek a könyvből.

Kapcsolódó bejegyzések:

Eredeti cím: The Evolution of Mara Dyer
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 512
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633993842
Sorozat: Mara Dyer 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,36)
Megrendelési link
Mara Dyer valaha úgy gondolta, hogy maga mögött hagyhatja a múltját. Nem
menekülhet előle.
Azt hitte, talán csak képzelte az összes problémáját. Nem képzelődött.
Biztos benne, hogy mindazok után, amin keresztülmentek, a fiú, akit szeret, már semmit sem titkol előle. Nagyon téved.

Az első mondat:


"A szerelmed csak pusztulást hoz rá."

Véleményem


Hú, hát ez nem semmi utazás volt. Sok szempontból talán még jobban is szerettem, mint az első részt. 

Ebben a részben ugyanis mindenből mintha kicsit többet kaptunk volna.

Volt több igencsak szexi - helyenként romantikus - Noah-Mara jelenet, és már nem egy ébredő-tapogatózó
kapcsolat, hanem egy... nehéz körülmények között bimbózó. Noah elképesztően cuki dolgokat tud mondani, és az, ahogyan védelmezi Marát, elképesztő. Ráadásul csak még jobban imádtam amiatt, hogy neki magának is milyen mélyen fájt Mara szenvedése. 

Aztán a paranoiás "most akkor lehet, hogy tényleg őrült vagyok?" jelenetekből is kaptunk szép számmal, ahogyan az első részben is. Ezek megadják az alaphangulatot, és bár már kevésbé vagyunk bizonytalanok, mint az első részben - eléggé hihető volt, hogy Jude él -, mégis még mindig képes elültetni az írónő a bizonytalanság csíráját. Mara körül néhány kivétellel mindenki biztos benne, hogy őrült. És amikor néha már azok sem találnak magyarázatot a dolgokra, akik hisznek neki, és ő maga sem tudja, miket tesz, akkor hiába minden korábbi bizonyosság Jude-dal kapcsolatban és Mara elméjével kapcsolatban. Mi van, ha tényleg őrült? Mi van, ha tényleg csak beképzel dolgot? Mi van, ha ez az egész csak egy nagy kitaláció, amit Mara megfáradt elméje gyártott? 
Tehát az alaphangulat nagyon hasonló az első részhez. Bizonytalanság, rejtélyek, paranoia - egyszerűen mozdulni se lehet úgy, hogy ne kapjunk valami hátborzongató jelenetet. 

Egészen konkrétan a történet egy pontján már ordítani tudtam volna, hogy hallgassa már meg végre valaki Marát!  

Talán ez a hangulat teszi igazán Mara Dyerré a Mara Dyer sorozatot - nem hiszem, hogy akár csak hasonló YA történetet is olvastam volna.

De emellett a Jude dolog az első részhez ad egy kis pluszt. Ugyanis már csak a bizonytalanság az, ami viszi előre a történetet, hanem a Jude utáni nyomozás is. 

A hangulatot pedig a csendes, otthoni Mara szenvedés mellett megfejeljük még egy konkrét elmegyógyintézettel is. Folyamatosan járunk Marával a kezelésekre, és ha lehetséges, ezzel még mélyebbre süppedünk a bizonytalanság őrületében. 

Mindezek felett az is nagyon tetszett, hogy elkezdjük felfejteni az okokat is. Szépen, lassan haladunk előre a válaszokig, de az írónő pont annyira tökéletesen adagolja az információkat, hogy ettől még ne legyünk semmiben biztosak, semmi sem kiszámítható. Csöpögteti az infókat, hogy érezzük a haladást, és valóban haladjunk is előre, de nem annyira, hogy már ne legyen izgalmas a regény, és ne tudna sokkolni a végkifejlet. 

Forrás

Ehhez az egyik meglepő eszköz, hogy a regényben több helyen kapunk visszatekintéseket, leginkább álmok, vagy látomások formájában. De a legérdekesebb az bennük, hogy tulajdonképpen semmi magyarázatot nem kapunk rájuk, csak úgy... vannak. Nem tudjuk, igazak-e. Nem tudjuk, valódi látomások-e vagy Mara képzelgései. Nem tudjuk, mindez hogyan kapcsolódik pontosan a nagy egészbe. De ad egy plusz löketet, amiért nagyon akarunk haladni előre a könyvben: még egy dolog, amire kíváncsiak lehetünk. Mik ezek a látomások és mi a jelentőségük?

Azért a paranoiás alaphangulatot egy-két dolog oldotta. Egyrészt a korábban említett szexi-romantikus Noah-Mara jelenetek, másrészt két mellékszereplő, akiket nagyon szerettem: Daniel, Mara bátyja és Jamie. Ők azok, akik plusz szeretet és humort, némi optimizmust és pozitív energiát csempésznek Mara életébe és a könyvbe is. Nagyon kellettek, mert bár önmagában izgalmas a történet, nagyon könnyen félelmetesen nyomasztóvá válhatna - de nem lesz igazán az. Persze, megmozgatja az ember érzelmeit, megdöbbent, sokkol, kétségbe ejt - de végig olvasmányos marad. 

És a vége! Te jó isten, a vége! a regény utolsó negyedében több "akciójelenetet" és csavart is kapunk, szinte csak kapkodtam a fejem közöttük, pedig nem lehet azt mondani, hogy előtte lassú lett volna a történet. A végkifejlet pedig elképesztő. Legszívesebben nyúltam is volna rögtön a folytatásért. Válaszokat akarok. Mert egyszerűen nem hiszem el! Nem tudom elhinni, hogy... Amikor megláttam azt a szót... Jaj. De ettől eltekintve is: válaszokat akarok! 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Az írónő a könyvről




Nyereményjáték


Ezúttal nem lesz túl nehéz a dolgotok a nyereményjátékban.
Az első részből már ismerős lehet ouija tábla. Úgy döntöttünk, mi is kérdezünk tőle! De nem áruljuk ám el, mit - mindenesetre a turné minden állomásán megtaláljátok a kapott válasz egy betűjét. De vigyázat! A tábla kicsit kótyagos volt, így a betűk összekeveredtek, nektek kell rájönnötök, pontosan mit is üzent.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

jún. 7 - CBooks
jún. 11 - Sorok Között
jún. 13 - MFKata gondolatai

3 megjegyzés: