Breaking News

A nyomorultak minisorozatot készít a BBC

A BBC kosztümös minisorozatai már-már legendásak. De eddig nagyrészt a brit klasszikusokat dolgozták fel: Austen, Dickens, Gaskell... 

Legutóbb azonban egy orosz regényhez, a Háború és békéhez forgattak minisorozatot, így a siker után várható volt, hogy nem ez lesz az utolsó a kosztümös próbálkozások sorában. 



Ezúttal egy francia regényre esett a választás. A nyomorultak története talán még szélesebb körben ismert, mint a Háború és béke, hiszen a belőle készült musical - illetve az ezen alapuló néhány éve Oscar-nyertes film - óriási siker, a komor téma ellenére is. 

Victor Hugo huszonkét évig írta mindmáig legolvasottabb művét, A nyomorultakat. Az embereket ma is felkavarja az irgalmatlan rendőrkopó, Javert, és a szökött fegyenc, Jean Valjean küzdelme. Sokak szerint egyetlen más könyvben sem születtek olyan tiszta lelkű szerelmesek, mint Cosette és Marius; olyan bátor forradalmárok, mint Enjolras és az elhagyott utcakölyök, Gavroche; olyan önfeláldozó angyalok, mint a kislányáért utcanővé lett Fantine, és a szerelméért az életét adó Éponine. De bizony sötétebb gonosztevőket sem találhatunk az irodalomban Victor Hugo alvilági figuráinál. Most hűséggel újra-mesélve, csodálatos rajzokkal illusztrálva kerül az olvasók kezébe a regények regénye.

A BBC Studios a Weinstein TV együttműködve készíti a szériát, utóbbi lesz az amerikai disztribútor is. 

Még egy dologgal biztosra mennek: a forgatókönyvet a legendás Andrew Davies írja. Talán a nevét a hardcore kosztümös rajongókon kívül nem ismeri mindenki, de garantálom, hogy a munkáit igen. Csak hogy néhány kosztümös minisorozatos munkáját soroljam: a Colin Firth-féle Büszkeség és balítélet, Middlemarch, A hiúság vására, Édesek és mostohák, Így élünk most, Daniel Deronda, Pusztaház örökösei, Értelem és érzelem, Kis Dorrit vagy épp az előbb már emlegetett Háború és béke. Ő írta ezenkívül a 2007-es A klastrom titka film és az 1996-os Emma film forgatókönyvét is. Ó, és az Orlando Bloom-féle A három testőrről sem szabad megfeledkezni. 

De ha esetleg valaki nem rajong a kosztümösökért, akkor is ismerheti: a Büszkeség és balítélet modern változatának, a Bridget Jones első és második részének is ő írta a forgatókönyvét. 

A legenda azt ígéri, az adaptáció nagyon is tartogat majd újdonságokat azoknak, akik a legutóbbi mozifilmet látták. 

"A nyomorultak óriási, ikonikus könyv. A legtöbben a musical változatát ismerjük, ami csak a történet egy töredékes kivonatát kínálja. Boldog vagyok, hogy végre lehetőséget kaptam igazságot szolgáltatni Victor Hugónak, és hat órában adaptálni a mestermunkát a BBC-nek."

Ugyanerről beszélt Harvey Weinstein is, a The Weinstein Company egyik vezetője: "Victor Hugo A nyomorultaka a valaha született egyik legnagyobb regény - és míg a musical az egyik kedvencem, ez teljesen más lesz."

3 megjegyzés:

  1. Hurrá, hurrá komolyan hurrá. A legkedvesebb regényem és egy jó szereposztással (már pedig a BBCnél sok gond ezzel nincs általában) és nem spórolva el a köztes történet szálakat szuper minit lehetne csinálni belőle.
    Mondjuk kinek, mi a mini kijönne belőle olyan 8-13 rész is bőven. Bizakodó vagyok talán tényleg látjuk végre a Fantine és JVJ szálat kibontva, meg több kis Cosette és párizsi zárdába be/ki jelenettel és Marius háttér története is... meg mikor Marius udvarol, szóval azokat, amik rendszeresen kispórolásra jutnak. És iiisten, diákokat! Diákokat akarok!
    Szóval, most nagyon bepörögtem. A forgatókönyvíró is igéretes és megbocsátóan nem nézek a 2011-es Három testőrre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A három testőr szerintem direkt lett ilyen... rendhagyó. :)
      De amúgy én is kíváncsian várom, bár bevallom, én még nem olvastam a könyvet. Valamikor gyerekkoromban láttam belőle egy hosszabb feldolgozást, abból rémlenek dolgok, meg nyilván a musicalt ismerem én is.
      Mindenesetre kíváncsi vagyok, a BBC minijei nagyon jók szoktak lenni.

      Törlés
    2. A három testőr a másik nagy kedvenc történetem, így arra érzékenyebb is vagyok és én nekem nem tetszett az a film, de hát tudom, kinek mi :)
      Szerintem a hatórás francia verzió lesz az, amit láthattál Nyomorultakból, amiben Depardieu-Malkovich-Clavier hármas van, de még az is messze áll attól, hogy mennyi-mennyi kvázi önálló történetből is áll a történet össze. Egyébként nekem a mostani filmmusical a kedvencem filmes feldolgozásom eddig, alapból jó a dramaturgiája a darabnak, bár sokmindent elhagytak (ezeket várnám én, most nagyon, ha lesz új adaptáció) de a játék időhöz mérten logikus lépés, és követhető maradt a történet. A film meg jól van castingolva és látványa is szuper.
      Igen, a BBC-vel szinte sosincs gond, sőt, nagyon jók szoktak lenni. Szóval jöjjön csak ez :)

      Törlés