Breaking News

Retró - Gonosz a v betű?

Négy évvel ezelőtt ezen a napon írtam a Gonosz a v betű? című bejegyzésem egy másik blogomon, és még mindig nagyon jót nevetek rajta. (És továbbra is parázok a v betűktől.)


Éppen a Vámpírakadémiát olvastam, amikor szöget ütött a fejemben a gondolat (aki még nem olvasta a könyvet, annak SPOILER!!!), hogy Viktor neve v-vel kezdődik. (Szeretném hangsúlyozni, hogy még nem olvastam a folytatásokat, tehát nem tudom, az első rész után mi történik még vele.) De ő nálam már a negyedik azon gonoszok listáján, akiknek a neve V-vel kezdődik. Legendás gonoszok, mint Voldemort és (Darth) Vader, és melléjük még becsusszan a Csontvárosos Valentine és most Viktor. (Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy Cassandra Clare-t mennyire befolyásolta a Harry Potter és a Csillagok háborúja, és ezért nagy eséllyel nem véletlenül kezdődik ezzel a betűvel a főgonoszának neve.) És akkor még nem beszéltem például a Twilightból ismert Volturikról vagy Victoriáról. 

És az összeesküvés-elméletem, ami eddig is tartotta magát, hirtelen kirobbant belőlem. Miért pont v betűvel kezdődik az általam ismert könyves/filmes gonoszok ekkora százalékának neve? Lehetséges lenne, hogy a v betű gonosz?

Igen, tudom, hogy ez milyen nevetségesen hangzik, de ha belegondolunk, annyira nem is az. Hiszen ha például meghallunk egy i betűt, és valamit kötnünk kell hozzá, nem a játékosság, vidámság jut eszünkbe? (Legalábbis a nagy részünknek.) És ha megkérdezik, vajon miért, nem igazán tudunk rá magyarázatot adni. Persze, lehet elemezgetni, hogy azért mert magas hangrendű, meg vannak a játékos szavak, mint a nini meg a cincin. De ezek a szavak nem pont az i betű miatt lettek ilyenek?

És ha ebből indulunk ki, és elkezdünk v betűs szavakat keresgélni, az angol és a magyar nyelvben, hát... Nekem elsőre csupa negatív jutott eszembe. Wrong, villain (még a főgonosz szó is v betűvel kezdődik), war, venom, vendetta, vagy a magyarból veszély, vétek, verekedés... De még a gonosz lények neve is ezzel a betűvel kezdődik, amelyektől mindig rettegtek: vámpír (vampire), vérfarkas (werewolf).

Szóval, lehetséges lenne, hogy a v betű gonosz? Nos, nem igazán hiszem, bár szerintem érdekes gondolat. De ettől függetlenül roppant ironikusnak érzem, hogy a v betű egy dolognak mindenképpen jelképévé vált az évek során. A győzelemnek (victory). Hát nem ironikus, hogy az irodalom- és mozitörténet legnagyobb gonoszait erősítő sorban pontosan ezzel a betűvel kezdődik annyi név?

Nincsenek megjegyzések