Breaking News

A Poe köszöntő

Edgar Allan Poe személye körül számos rejtéllyel találkozhatunk, de kevés olyan szerző van, akiről elmondható, hogy a vele kapcsolatos rejtélyek száma a halála után még tovább nő. Poe közéjük tartozik. 

Az író 40 évesen, 1849. október 7-én hunyt el, Baltimore-ban temették el, és azóta is rengeteg Poe fanatikus zarándokol el a sírjához, hogy lerója kegyeletét. A látogatók között azonban különösen nagy feltűnést keltett egy alak, akit azóta Poe Toaster, magyarul Poe Köszöntő néven ismer a világ. 

A Köszöntőről készült egyetlen fotó

Minden 1949. január 19-én kezdődött, Poe születésének évfordulóján, amikor a Köszöntő először látogatott el a sírhoz, bár néhány tanú állítása szerint már az 1930-es években is látni lehetett. A rejtélyes alak a baltimore-i Westminster Hall and Burying Ground temetőben jelent meg kora reggel. Fekete ruhát viselt, arcát sál vagy kámzsa mögé rejtette és egy ezüst végű sétabotot tartott a kezében. Amikor elérte Poe sírját, tósztot mondott egy pohár konyakkal, majd elhelyezett a sírnál három szál vörös rózsát, mellé pedig egy megkezdett, de még nem üres Martell konyakot. Ezt ezután minden január 19-én hajnalban megismételte, hagyományt teremtve. Néhány alkalommal a Köszöntő különféle üzeneteket is hagyott a síron, olyasmiket mint például "Edgar, nem felejtettelek el".

Sok teória született már azzal kapcsolatban, hogy mit jelenthetnek vajon a sírra helyezett dolgok. Az egyik szerint a három szál rózsa Poe-t, a feleségét és anyósát jelképezi, akiket szintén ide temettek. A konyak már nagyobb rejtély, hiszen egyetlen Poe műben sem szerepelt, egyesek szerint a Köszöntő családjának saját hagyománya lehet. 

A másik nagy rejtély természetesen az, hogy ki lehet a titokzatos alak. A legtöbb állítás szerint férfi, de a sötét, sokat takaró ruhák miatt még ebben sem lehetünk biztosak. Egyesek szerint valójában nem is csak egy emberről van szó, hanem apáról és fiáról.

A tradíció már egészen korán felkeltette a sajtó figyelmét, rengeteg cikk született a témában, a rejtélyt azonban nem sikerült megoldani. Egyesek tudni vélték, ki lehet az illető, egy Sam Porpora nevű helybéli tudós még magára is vállalta a Köszöntő szerepét, azonban bizonyítani egyik esetet sem sikerült.

1993-ban újabb üzenet jelent meg a síron, amin ez állt: A fáklyát tovább adom. Ebből sokan feltételezték, hogy az eredeti köszöntő fiára hagyta a tradíció folytatását, és ez bebizonyosodni látszott az 1999-ben megjelent üzenettel, amiben fia bejelentette, hogy az eredeti Köszöntő elhunyt. Ekkorra már kisebb tömeg gyűlt össze minden évben január 19-én, hogy egy pillantást vethessenek a rejtélyes alakra. A hagyományt figyelő szemtanúk állították is, hogy az ezutáni években megjelenő Köszöntő már fiatalabb volt. 

Jeff Jerome Poe sírjánál
2001 és 2004 között Jeff Jerome, a Poe Múzeum kurátora szerint az üzenetek már azt bizonyították, hogy a Köszöntő fia láthatóan nem veszi olyan komolyan a hagyományt, mint édesapja annak előtte. Valamikor 2005 és 2008 között pedig Jerome állítása szerint megjelent egy üzenet, ami azt vetítette előre, hogy küszöbön áll a tradíció vége.

Ez végül 2010-ben következett be. Egy körülbelül 50 főből álló csapat várta a Köszöntő feltűnését, aki azonban nem jelent meg. Jeff Jerome szerint mindenki nagyon csalódott volt, de ők akkor is lerótták tiszteletüket az író előtt. Azt, hogy a 2009-es volt az utolsó "köszöntés", az is magyarázhatja, hogy ez volt az író születésének 200. évfordulója, sokak szerint a Köszöntő fia ezt tökéletes időpontnak találta arra, hogy véget vessen a családi tradíciónak. A következő években azért még várták a köszöntő feltűnését, ő azonban egyszer sem jelent meg, így 2012-ben Jerome véglegesen befejezettnek nyilvánította az érdekes hagyományt.

A Köszöntő legendája és rejtélye azonban tovább él, és továbbra is teóriák sokasága születik meg minden évben. Jeff Jerome-ot rengeteg faggatták, hogy ő tudja-e, ki a titokzatos illető, ő azonban csak annyit mondott, hogy még ha tudná sem mondaná el, hiszen Poe rajongói úgyis imádják a rejtélyeket.

Nincsenek megjegyzések