Breaking News

A szolgálólány meséjével tiltakoztak a törvény ellen

Érdekes - és sokszor megdöbbentően szomorú - látni, hogyan találhatja meg az ember a legjobb disztópiákban a saját társadalmi nyomait. Persze ezek a történetek az elvontban léteznek, egy kitalált környezetben, de az összefüggéseket nem nehéz észrevenni. 

Különösen érdekes a helyzet akkor, ha mindez egy régebben íródott disztópiával történik, és a könyv utólag már-már profetikusnak tűnik. 

Forrás


Az oldalon már többször írtam a hamarosan érkező A szolgálólány meséje sorozatról, és bizony ennek a történetnek is megvannak a maga nyomai a mi világunkban is. Aki esetleg nem tudná, miről van szó: a történet egy olyan világot mutat be, amelyben a termékenység már nem minden nő sajátja, így pedig azon keveseket, akik mégis képesek kihordani gyerekeket, átnevelő táborba küldik, ahol beléjük verik, hogy az a feladatuk, hogy a vezető réteg gyerekeit kihordják. 

Persze a mai világunkhoz képest ez szélsőség, ezzel együtt bármelyik feminista jól el tudna csámcsogni azon, vajon mi ihlethette a történetet. 

És hogy mi történik, ha egy ilyen történetet utat talál a politikába?

A texasi Austinban múlt héten egy abortusztörvényről szavaztak, ami megtiltaná az abortuszt a második trimeszterben. Az ülésen pedig A szolgálólány meséjében leírt - és a sorozatban is majd látható - ruhában jelentek meg a tiltakozó nők, kifejezve, hogy joguk van a saját testükről dönteniük, nem úgy, mint a regényben. 

Függetlenül attól, épp milyen téma kapcsán történt az eset, el kell mondanom, hogy én ezeket imádom. Mert ez megmutatja, mennyire megszólíthat és elgondolkoztathat egy jó történet tömegeket, mennyire könnyen kötődünk olyan történetekhez is, amelyek nem feltétlenül a mi világunkban játszódnak. És legfőképp, hogy milyen erős üzenetet tudnak közvetíteni csupán egy utalással - mondjuk azzal, hogy magukra öltik a jellegzetes ruhát a regényből. 




2 megjegyzés:

  1. Már bocsi, de szerintem ez az abortusztörvény tök jogos. A második trimeszterben már ki van fejlödve a baba, van keze, lába... Ezzel az erővel akkor a már megszületett kisbabákat is nyugodtan megölhejük. Persze, nőnek van joga a saját teste felett rendelkezni, de vajon más élete felett van joga rendelkezni? A magzatnak teljesen önálló DNS-e van, nem az anya része, és a második trimeszterben már nem csak egy sejtcsomó, ahogy szeretik hangoztatni a mai feministák.

    Persze, az tök jó, hogy egy könyv megmozgatja az embereket, de én igenis egyetértek ezzel az abortusztörvénnyel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez véleményes, mindig lesz vita, egyéni hit alapján, ebbe nem mennék bele, ahogy a posztban sem tettem.

      Törlés