Breaking News

Sarah Addison Allen: A ​varázslat tava {Értékelés + Nyereményjáték}

Sarah Addison Allen: A ​varázslat tava

A blogturnéról




Sarah Addison Allen negyedik könyve jelenik meg magyarul a 2017-es Könyvfesztiválra a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, és a Blogturné Klub öt bloggere invitál benneteket A varázslat tava körüli blogturnéra, ahol érdekességek és nyereményjáték is vár rátok!

Eredeti cím: Lost Lake
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633994603
Sorozat: -
Nézőpont: E/3 váltott
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Megrendelési link
Gyönyörű, ​felejthetetlen történet régi és új szerelmekről, az eltéphetetlen kötelékek
erejéről…

Eby Pim képeslapon látta először a Lost Lake-et. Egy régi fotó, rajta néhány vastag betűvel szedett szó, ám Eby úgy érezte, mintha a jövőjébe pillantana bele.
Mindez fél emberöltővel ezelőtt történt. Férje, George, már rég eltávozott. A fárasztó rokonok is elmentek. Semmi sem maradt, csak néhány tóparti kabin, ami sikeresen ellenállt a georgiai hőségnek és párának, továbbá a kallódók maroknyi csapata, akik – kimondatlan álmaiktól és vágyaiktól vezérelve – évről évre hűségesen ellátogatnak a Lost Lake-hez.
Ez nem csekélység, Eby ennek ellenére kijelenti, az idei lesz az utolsó nyár, amit a tónál tölt, aztán eladja a területet egy építési vállalkozónak. Amíg az utolsó szalmaszálat jelentő családtag be nem kopogtat hozzá.
Kate Pheris tizenkét évesen az utolsó legszebb vakációját töltötte a Lost Lake-nél; még azelőtt, hogy megismerte volna a magányt, a fájdalmat, a veszteséget. Azóta ezek az érzelmek uralják az életét, de azért – talpraesett lányának, Devinnek, és saját céltudatosságának köszönhetően – a remény sem halt ki a szívéből. Talán a Lost Lake-nél Devin kiélvezheti gyerekkorának utolsó hónapjait… és Kate is újra felfedezheti azt a valamit, ami annak idején olyan hirtelen siklott ki az ujjai közül.
Az emberek egymás után zarándokolnak el a tóhoz, hátha ott megtalálják azt, amit már oly régóta keresnek: szeretetet, megnyugvást, reményt az újrakezdésre, békét, egy rejtély megoldását, a felejtés lehetőségét. De vajon még időben érkeznek?
A különleges hangulatú, varázslatos regény Sarah Addison Allen egyik legkiválóbb írása az ember titkos vágyairól és a hétköznapi csodákról, amik a legvalószínűtlenebb helyeken lepnek meg minket.
„Egyszerűen elbűvölő! Ha ez a tó a valóságban is létezne, már szedném is a sátorfámat.” – Mags58H
„Sarah Addison Allen ismét csodálatos mesét alkotott, ami hemzseg a hóbortos, szeretnivaló karakterektől. Nem bírok betelni velük.” – Michelle Boytim 

Az első mondat:


"A párás éjszakai levegő, akár a kovakő, szikrákat szórva pattant vissza az utcalámpák üvegéről."

Véleményem


Annyi jót hallottam már Sarah Addison Allenről, hogy úgy döntöttem, most már végre tényleg olvasnom kell. Persze meglehetősen ironikus, hogy pont ezzel a kötettel kezdtem, miközben a polcomon már ott csücsül tőle egy másik olvasatlanul, de hát, ahogy mondani szokás, a sors útjai kifürkészhetetlenek.

És őszintén szólva még mindig próbálok dűlőre jutni ezzel a könyvvel. Kicsit olyan érzésem van, mintha ketté tudnám választani, miközben tudom, hogy mégsem. Mert egyrészt ez a könyv nagyon is a realitások talaján áll. Ha muszáj lenne főszereplőt kinevezni, az bizony maga Lost Lake lenne - legalábbis számomra mindenképp. Lost Lake, ez a kis, isten háta mögötti, jobb napokat látott nyaraló, ami nagyon úgy tűnik, leköszönőben van. De közben maga köré gyűjt egy sor különleges embert, akiknek a sorsát sokszor valószínűtlenül összefűzi. Itt van nekünk kezdetnek Eby, akinek a történetét a múltban kezdjük megismerni, mint nászutas friss házast, aki a mézesheteit tölti Európában újgazdag férjével, fülig szerelmesen, amikor is találkoznak Lisbette-tel, aki épp az életétől próbál megválni. Ezután elválaszthatatlanná válnak. Évekkel később folytatódik a történet, Kate-tel, aki egy éve vesztette el férjét, és épp feltámadóban van a hosszú gyász után. Rájön, hogy lánya kedvéért is talpra kell állnia. Aztán ott a két őrült nyugdíjas, a Lost Lake törzsvendégei, akik állandóan egymást marják, mégis imádják egymást. És Jack, aki azóta szerelmes Lisbette-be, hogy először nyaralt a Lost Lake-ben. És persze Wes, aki tizenkét évesen találkozott Kate-tel a tónál, és most talán kapnak egy második esélyt.

Ezeknek az érdekes figuráknak az élete összefonódik, amikor mind a tóhoz sereglenek, mikor megkapják a hírt: úgy tűnik, bezár a nyaraló.



Őszintén szólva az első szó, ami eszembe jut a könyv olvasása után az, hogy kedves. A varázslat tava magyar cím pedig nagyon is találó, mert valahogy ezt a varázslatot éreztem a lapokon. Belegondolva maga a történet nem különösebben egyedi vagy meglepő. Különösebben izgalmas jelenetek nélkül megyünk végig a történeten, nincs semmilyen akció. Egész végig a szereplőkön és a sorsokon van a hangsúly, meg az őket összefűző kapcsolatukon. És pont ezért nem is hiányzott semmilyen akciójelenet, semmi túl nagy izgalom. Pontosan elég feszültséget jelentett a Lost Lake bezárása miatti fájdalom és az aggodalom, mi lesz a szereplőkkel. 

Leginkább Kate és Wes, illetve Lisbette és Jack története ragadott magával. Egyik sem a szokásos románc, nem az édes-habos rózsaszín habkönnyű mese, pedig akár az is lehetne. Kate és Wes gyerekkorukban induló szerelme mindenképp. De a realitások talaján mozgunk, még ha minden oldalt át is hat a romantika, így nincsenek nagyjelenetek. Igazából nem is bántam. Ami Lisbette-et és Jack-et illeti, az övék teljesen más okból különleges történet, arról mesél, milyen éveken át szeretni egymást, és egy utolsó lökés hatására meghozni a döntést: lesz-e belőle valami vagy nem. 

És nem tudom nem kiemelni Selmát és Bulahdeent, a két habókos öreglányt. Közülük is inkább Selma ragadta meg a fantáziám, még ha az életstílusa nem is áll közel hozzám - a férfivadász nő, aki nem tud megállapodni, nyolcadik férjét keresi - olyan férjet, akit újfent a feleségétől csábít el. Tetszett, hogy egyszerre komikus és tragikus a figurája. 

De írtam azt is, hogy ketté tudnám választani a történetet. Ez volt minden, amit reálisan szerettem a sztoriból. Volt viszont egy... nos, nem tudom, nevezzük természetfelettinek a szálat, kicsit amolyan mágikus realizmus módon. Én meg megint itt álltam azzal a problémával, hogy ezzel a mágikus realizmus dologgal nem nagyon tudok mit kezdeni. Éreztem, hogyan passzol mindez a történetbe, és tényleg passzolt is, illett a hangulathoz, de valahogy összezavarta a fejem. Törtem a fejem, hogy vajon miért? Csak az érzések miatt, vagy valamilyen metafora akar lenni? De mindig ugyanoda jutottam vissza: hogy működött volna enélkül is, és akkor nem marad bennem ilyen furcsa utóérzet. 

Tetszett a könyv, a stílus, a hangulata, a karakterek, csak ezzel az egy dologgal nem tudtam mit kezdeni.

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7167_a_varazslat_tava-20170403_192443.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Sarah Addison Allen új regénye, ahogyan azt már a címe is adja egy tó melletti játszódik. Magyarországon is akad pár ilyen varázslatos tó, ahol nagyszerű élményeket lehet szerezni. Ebben a játékban ezeket kell megtalálnotok a blogokon a leírás alapján. A Rafflecopter megfelelő sorába a tó nevét várjuk! Jó szórakozást!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A legrégebbi halastó Magyarországon. Mára szépen kiépített üdülőhellyé fejlődött. A tó körül rengeteg élmény várja a látogatókat, mint pl. az Esterházy-kastély, az Angol park és az Év fája. A tó körül 7,5 km hosszú, részben murvás, részben aszfaltos úton, biciklizhetünk.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04.05. - Dreamworld
04.06. - Olvasónapló
04.08. - Szembetűnő
04.09. - Deszy könyvajánlója
04.10. - MFKata gondolatai

2 megjegyzés:

  1. A krokodilra gondolsz? :D Az nekem is furcsa volt, mert szerintem az nem mágikus realizmus, hanem szürrealizmus :D Szerettem én is a könyvet, de az a rész kicsit rontott az élményen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, arra gondolok. És nem tudom, mi volt az, de furcsa volt.

      Törlés