Breaking News

A. Meredith Walters: Light ​in the Shadows – Fény az éjszakában {Értékelés + Nyereményjáték}

A. Meredith Walters: Light ​in the Shadows – Fény az éjszakában

A blogturnéról





Kapcsolódó bejegyzések:

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Fordító: Somogyi Eszter
ISBN: 9789634570110
Sorozat: Utánad a sötétbe 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,22)
Megrendelési link
Hogyan ​tovább, amikor úgy érzed, vége az életednek?

Maggie sosem hitte, hogy újra látja Clayt. Ezért inkább igyekszik újra összerakni régi életének darabjait, még ha úgy is érzi, nem bízhat meg senkiben. Megpróbál továbblépni, előre, ahogy Clay kívánta.

Clay nem képes elfelejteni Maggie-t, bár erőszakkal elszakította magát tőle, hogy megkaphassa a segítséget, amire mindennél jobban szüksége van. És most gyógyul… apránként. De a szíve még mindig a lányé, akinek az életét köszönheti.

Amikor egy váratlan tragédia újra egymás mellé sodorja a fiatalokat, többé semmi nem olyan, mint azelőtt. Csakhogy vannak dolgok, amik sosem változnak. Lehetséges átformálni a sötétséget, ami kis híján elnyelte őket, és elérni végre, amire mindketten vágynak? Létezik vajon a boldogság két ember számára, akik ennyit küzdöttek már, csak hogy együtt legyenek? Vagy a félelem és a démonaik örökre elszakítják őket egymástól?

A szerelem attól különleges, hogy ha szinte bele is halna az ember, mégis képes begyógyítani a sebeket. És az éjszaka mélyén mindig ott ragyog a fény.

Az első mondat:


"Megbocsátás."

Véleményem


Amikor arról van szó, hogy new adult kötetben több részen keresztül olvasunk ugyanarról a párosról, bevallom, én mindig megijedek kicsit. Egy-egy könyvet még meg lehet írni tökéletesre, és mellékszereplőkként már könyveiben imádom látni a korábbi főszereplők boldogságát, ellenben ha arról van szó, hogy egy már egymásra talált páros újabb könyvet kap, az elkerülhetetlenül valami konfliktust hoz magával, és pont abba rondít bele, amit az elsőtől kaptunk: a happy endbe. 

Ebből a szempontból az Utánad a sötétbe sorozat kivétel. Egy nagyon komoly kérdést boncolgat, és abszolút nem rejti véka alá a dolgok sötét oldalát. Romantikus könyv ide vagy oda, itt bizony előkerülnek a zűrös kérdések, az öngyilkosságtól a pszichológiai kezelésekig, no és persze a romantikus szál rózsaszín vonulata helyett inkább kérdéseket kapunk arról, mi fér bele egy egészséges kapcsolatba, mit kell megtenni, hogy működjön egy kapcsolat és meddig szabad elmenni azért, akit szeret az ember. 

Így hát az Utánad a sötétbe első részének végén nem kaptunk happy endet, sőt... És ez így is volt reális, bármilyen fájdalmas is volt letenni akkor a könyvet, és bármennyire haragudtam is Clayre akkor. 

A Fény az éjszakában nagyjából ott folytatja az eseményeket, ahol az első részben hagytuk. Clay az intézetben próbálja megtalálni az utat: megtalálni saját magát, feldolgozni a problémáit és a betegségét, úrrá lenni a düh- és pánikrohamain és rendszeresen szedni a gyógyszereit. Egyáltalán nem könnyű az út, amit ebben a könyvben bejár, és talán ezt szerettem a könyvben a legjobban. Persze, romantika, örök szerelem - de a legfontosabb mégis csak az, hogy Clay meggyógyuljon és helyre tegye az életét. És le a kalappal A. Meredith Walters előtt, hogy ezt nem próbálja úgy megoldani, mint sok romantikus könyv teszi. Itt bizony vannak a kapcsolatban zűrös veszekedések és kiakasztó pillanatok - leginkább Clay oldaláról. Azok a pillanatok, amikor legszívesebben jól megmondaná az olvasó a magáét a szereplőnek - de aztán olyan könnyű rájönni, mekkora ereje van ennek. Clay nem gyógyul meg egy csettintésre. Nem fitymáljuk le a gondokat annyival, hogy bent volt az intézetben, és innentől már minden oké. A mentális betegségekkel szembenézni alapból nehéz, kievickélni belőlük pedig hosszú, küzdelmes feladat, és nagyon sok erőt és kitartást igényel. Clay ezt tökéletesen példázza. 

Ami Maggie-t illeti, megint csak ő az, akivel kicsit nehezebben tudok azonosulni, ő ugyanis jobban hajaz a régi típusú hősnőkre: akik magukból adnak fel valamennyit a szeretett férfi kedvéért. Ezzel bizonyos szinten persze könnyű azonosulni, másrészt viszont sokszor nagyobb a kitartása és a hite Maggie-nek, amit szerintem én hasonló esetben mutatni tudnék.

Az viszont biztos, hogy mindketten sokkal érettebbek lettek, mint az első részben. Ha az első részben lángolt a szerelmük, akkor most inkább óvatosak, tapogatózóak, próbálkoznak mindent jól csinálni - helyes sorrendben, nem kapkodva, átgondolva, nagyon odafigyelve egymásra. És ez nagyon is jó út és követendő példa, kapcsolatot nehezítő mentális betegség ide vagy oda. Igaz, sokszor az örök szerelmes rózsaszín "maszlag" rárakódik erre a nagyon is életszerű problémákkal teli kapcsolatra, azért még így is az egyik legéletszagúbb kapcsolat, amiről NA könyvben olvasni. 

Külön szeretném kiemelni a két legjobb barát szerepét, Daniel és Rachel ebben a részben utánozhatatlanok. Bár az elején kicsit idegesítettek, alá kell írnom, hogy mindez azért volt, mert jó barátok. Nagyon tetszett ez a tapogatozó barátság, ami kialakult köztük és Clay között, jó kis színfoltja volt a sztorinak.

Mélypontként talán a féltékenységi szálakat említeném, mindkét oldalon akadt egy-egy. Semmi különösebben zavaró, és tulajdonképpen még az indokot is megtalálom mindkettőre, ettől függetlenül ha ki kellene emelnem valamit, ami nem tetszett annyira, ez lenne az. 

Összességében jó kis könyv volt, sokkal érettebb és különlegesebb, mint az első kötet. Úgyhogy bármennyire féltem is tőle, abszolút kellemes meglepetés lett.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7592_feny_az_ejszakaban-20171204_124915.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mostani turnénkon a pszichés betegségekkel foglalkozó regények és szerzőik nyomába eredünk. Az állomásokon közreadott betű halmazokból egy-egy könyv címe állítható össze. Segítségképpen még a magyar kiadót, és a megjelenés évét is megadjuk. Nektek pedig az írók teljes nevét kell beírnotok a rafflecopter megfelelő soraiba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Gabo 2016 ~ A AÁDFJLMO EEHLY


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


02.10. - Angelika blogja
02.14. - Deszy könyvajánlója
02.14. - CBooks
02.16. - Sorok között
02.18. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések