Breaking News

Itt a The Hate U Give írónő új könyvének borítója!

Nagyon sokat tudnék vitatkozni a The Hate U Give könyv kapcsán, ugyanis bár jól elvoltam vele, az óriási lázat nem értem - illetve értem a mögötte rejlő okokat, de magát a könyvet én nem találtam ennyire elsöprőnek. Jó volt, jó volt - de nem ennyire. 

Mindenesetre kétségtelen tény, hogy a tavalyi év a The Hate U Give éve volt - sorra nyerte a díjakat mind szakmai szervezetektől, mind az olvasóktól, 50 hetet töltött a New York Times bestseller listán, amiből elég sokat mindjárt az első helyen trónolt, ráadásul le is forgott a belőle készült film. 

Az írónő pedig most új könyvvel jelentkezik. 

A leírás szerint az On The Come Up "a szerző ódája a hip hophoz". A főszereplő egy Bri nevű 16 éves rapper, aki ugyanazon a környéken él, ahol a The Hate U Give Starrja. Egy undergroung rapper legenda lányaként elég nehéz helyzetben van, ha a maga jogán akár sztárrá válni. Amikor az anyja váratlanul elveszíti a munkáját, a helyzetüket tovább nehezíti, hogy egyáltalán a napi betevőt előteremtsék. Ebben a helyzetben, amikor a hajléktalanság réme fenyegeti a családot, Bri számára a kitörés már nem csak lehetőség - hanem szükség.

Az Entertainment Weekly tegnap exkluzív bejegyzésben osztotta meg a borítót és egy interjút az írónővel. Ebben arról is mesél, hogy az ő tinédzser korában a saját édesanyja is elveszítette a munkáját. Az első könyvében egy olyan lány tragédiáját mesélte el, akinek az élete a címlapokra kerül. Itt viszont mindennapi tragédiáktól esik szó, Bri nehézségeit nem kapja fel a sajtó - de attól még ott vannak és nem kevésbé fontosak.



Ahogy tehát láthatjuk, Angie Thomas követi az első kötet bevált receptjét: egy hányatott sorsú színesbőrű amerikai lány a főszereplőnk, megint fontos szerep jut a zenének, még fontosabb is, mint a THUG esetében, a biztonság kedvéért pedig a környék is ugyanaz. Emellett az írónő maga is kiemel egy hasonlóságot: mindkét könyv témája a "felülemelkedés", Starr felülemelkedik a félelmein, Bri pedig a szegénységen. 

Én azért kíváncsian várom, jelentkezik-e majd esetleg olyan könyvvel az írónő, ami kicsit más téma, vagy megmarad végig ezen a vonalon. Szokták mondani, hogy az első könyv nagy sikere esetén érdemes behúzni egy hasonló biztonságit, hogy aztán majd szabadabban válthasson témát az ember gyereke, anélkül, hogy ez elvárások ránehezednének.

A könyv június 5-én jelenik meg angolul, magyar megjelenésről egyelőre nem tudunk.

Nincsenek megjegyzések