Breaking News

Varga Bea: A siker tintája {Értékelés + Nyereményjáték}

Varga Bea: A siker tintája

A blogturnéról




Varga Beát, vagyis On Sait a többség sci-fi és fantasy íróként ismerheti, ám nemrég megjelent a Könyvmolyképző Kiadónál egy hiánypótló írástechnikáról szóló könyve, A siker tintája. Ismerd meg a Blogturné Klub négy bloggerének véleményét a könyvről, és a turné végén, ha ügyes és szerencsés vagy, nyerhetsz egy saját példányt!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 280
ISBN: 9789634572961
Sorozat: -
Nézőpont:-
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Megrendelési link
Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző, 2004 óta aktív tagja a hazai szórakoztató irodalomnak. A Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának alapító kulcsembere, az Aranymosás Irodalmi Válogató vezető szerkesztője. Népszerű sci-fi és fantasy író, a regényeit On Sai néven publikálja.

Légy kreatív! Légy sikeres!

„Az írás kaland, játék, kockázat. Mármint ha van egy ilyen könyvünk, mint A siker tintája. Ellenkező esetben sok-sok kínlódás, asztalcsapkodás és rengeteg kávé…”
– Fekete Judit, író –


Véleményem


Az az érdekes ennek a könyvnek az értékelésénél, hogy sok szempontból nem is a könyvet, hanem azt kell értékelni, hogy egyáltalán létezik.

Aki kicsit is foglalkozik az írással és tud angolul, az valószínűleg írástechnikai könyvek minimum tucatjaiba szaladt már bele, nem is beszélve arról, hogy rengeteg íróról tudjuk - ő bizony kreatív írást tanult, ami Amerikában nem feltétlenül csak és kizárólag szépirodalmat jelent. Persze nálunk is feltörekvőben vannak az írástechnikai kurzusok, ezek még nem olyan elismertek, konkrét végzettséget csak itt-ott adnak szakok, azok is inkább szépirodalmi jellegűek, minden más meg nem azért van, hogy papírt kapj, hanem hogy magadat képezd. A magam részéről ezt a megosztottságot nagyon sajnálom. Ráadásul azzal, hogy a zsánerirodalom kiszorult az iskolapadból - egyébként minden oktatás szintjén -, az is gond, hogy ezeket az ember kénytelen saját zsebből állni. Ami a nálunk oly nagyon agyonfizetett - haha - írók között nyilván elég nagy kihívás az ember pénztárcáját illetően.

Tehát nálunk a képzési rendszer is nehézkes kissé, de ez még a kisebbik gond. De legalább lenne olyan irodalom, ami segít ezt pótolni!

Amerikában rengeteg weboldal foglalkozik az írás témájával, könyvek jelennek meg sorban - még a Dummies sorozatban is megjelent néhány, ami az írással foglalkozott. A legtöbb írónak még a honlapján is találhat az ember egy-két hasznos tanácsot, és akkor még nem is mászott bele a szerző nagyon a témába. Mert ha megteszi, akkor például könyvet ír - ráadásul nem is feltétlenül általános témákban, hanem mondjuk kiragad egy-egy olyat, amiről úgy érzi, érdemes tanítania. Az Outlander írónőjének, Diana Gabaldonnak például arról jelent meg ilyen könyve, hogy hogyan kellene jó szexjeleneteket írnunk. Sorra veszi, mi van, ha feszült a helyzet, ha veszély fenyeget, ha dühösek a szereplők, ha szenvedélyesek, ha bizonytalanok, ha kényszerhelyzetben cselekednek, ha szomorúak, ha kifejezetten erőszakos a szexjelenet... Példákkal alátámasztva be is mutatja mindezt.

Nos, nálunk egy ilyen könyv megjelenésének az esélye jelenleg gyakorlatilag nulla. Sajnos. Úgyhogy a szerencsésebbek olvasgathattak angolul, a kevésbé szerencsések meg próbálhatták összevadászni azt az igen elenyésző számú írástechnikai könyvet, ami a hazai piacon van. (Megspékelve néhány hasznos weboldallal, ezekről azért nem szabad megfeledkezni.)

Úgyhogy bármi is legyen a véleményem a könyvről, az tuti, hogy önmagában már az is hatalmas eredmény, hogy megszülethetett - tessék támogatni, hogy érkezhessenek még hasonlók.

És akkor térjünk rá a könyvre!

A siker tintája az írástechnikának és az írás mesterségének számtalan eleméről szól. Szó esik olyan alap kérdésekről, hogy milyen a jó szinopszis és hogyan lehet bekerülni egy kiadóhoz, az olyan kérdésekig, hogy mi az a dramaturgiai hiba és mit lehet vele kezdeni, vagy például hogy hogyan lehet különböző korosztályoknak írni. Végül pedig az írói lét néhány nehézsége is terítékre kerül, például az írói válság.

Így tehát ez igazából egy átfogó kötet, inkább nagy általánosságokban beszél, konkrét példákat csak röviden, inkább szemléltető jelleggel hoz. És pont ebből fakadóan igazából nagyon mélyen egyik kérdésben sem merül el. 

A könyv maga felépítését tekintve rövidke, maximum 4-5 oldalas (ha jól emlékszem, de 10 oldalnál semmiképp sem hosszabb) cikkek gyűjteménye az egyes témákban. Érezhetően ezek nagyrészt olyanok, amikkel már megtalálták az írónőt. Varga Beáról tudni érdemes a könyv olvasása előtt, hogy az Aranymosás projekt vezetője, így szép számmal találkozott a válogatás során felmerülő alapvető problémákkal is, és olyanokkal is, amiket már publikált, második, harmadik könyves, zsánert váltó írók produkálnak. 

Ezt érezni is a könyvön, jó néhányszor volt olyan érzésem, hogy ez gyakorlatilag egy kérdezz-felelek Varga Beával, ahol az olvasók bedobálták a kérdéseket, Bea pedig megválaszolta azokat. 

Ez egyrészt tök szuper, mert bármilyen szinten áll az írópalánta/író, találhat benne hasznos dolgot, ráadásul egy jó kis tartalomjegyzék is segíti az olvasót abban, hogy kiválogassa, őt milyen témák érdeklik.

Másrészt sajnáltam is, hogy bizonyos, engem jobban érdeklő témákban nem merültünk el ennél jobban. Itt-ott olyan érzésem volt, hogy a válasz annyira rövid és általános, hogy inkább csak megkapargatta a felszínt, hogy felnyissa a szemem, igen, ez egy olyan kérdés, amivel foglalkozni kell, de igazán konkrét válaszokkal nem szolgált. Nyilván pont azért, mert az általánosság és sokféle téma érintése volt a cél - de remélem, érkezhetnek majd olyan kötetek is, amikben egy-egy nagyobb témában merülünk el részletesen, több és hosszabb gyakorlati példával. Biztos vagyok benne, hogy bőven-bőven benne van, csak a helyszűke és a széles tematika miatt nem fért bele ebbe a kötetbe. (És persze, hogy van - hiszen ott az íróiskola, ahol az egyes részekről teljes kurzusok szólnak.)

Az általánosságnál érdemes megjegyezni azt is, hogy ez érezhetően nem egy amolyan száraz szakkönyv. A nyelvezete kifejezetten szórakoztató, és hiába kvázi tankönyv, én bizony bevallom, nagyon jókat nevettem olvasás közben.

Az is biztos, hogy általánosság ide vagy oda, tanultam új dolgokat az oldalak olvasásakor, sok hasznos tipp és tanács bújik meg a sorok között, kezdő és gyakorlottabb írók számára is. Valószínűleg a legnagyobb érdeme az lesz, hogy az olvasó szemét felnyitja a gyengeségeire, azt viszont még mindig rábízza, hogy ezt a saját példáján körüljárja, és jobban elmerüljön a problémában - akár más írástechnikai anyagokból, akár tanfolyamon, akár a vissza-visszatérő novellázással.

Biztos vagyok benne, hogy fel fogom még csapni, várhatóan leginkább az engem jobban érdeklő témáknál.

Első olvasásra én ugyanis az egész könyvet "kivégeztem", elejétől a végéig. Na jó, egy ponton kipróbáltam az ugrálást is, de nekem nem jött be, mert éreztem, hogy kihagyok dolgokat. Az ugrálásról egyébként még nem esett szó, úgyhogy szolgálok némi magyarázattal. Ahogy már írtam ez a könyv cikkek gyűjteménye, amik egyébként sorban olvasva is elég logikusak, de a szerző belevitt egy kis játékot a dologba - minden cikk végén van egy választási lehetőség két másik cikk között, ami az előzményeket figyelembe véve érdekelheti az olvasót. Én kipróbáltam mindkét módszert, haladtam sorban is, és ugráltam is, mindkét módszer tökéletesen működött, ki-ki olvassa úgy ezt a könyvet, ahogy szeretné. A játékosság ötlete mindenesetre nagyon tetszett, ez is - meg a közvetlen nyelvezet is - bizonyítéka, hogy bár komolyan veszi magát a könyv, mégsem veszi magát túlságosan komolyan, és nem akar doktori disszertáció lenni - beéri azzal, ha egy nem unalmas, de mégis tanító könyv lehet. 

A felépítését tekintve szeretném még kiemelni, hogy minden fejezet végén van egy-két "házi feladat", amit el lehet végezni, ha az olvasó fejlődni szeretne az írásban. Nyilván ha minden cikk végén megcsináljuk a feladatot, sokkal tovább tart az olvasás is, érdemes így készülni. Illetve minden cikk végén van egy kis látványos szemelvény, ahová a saját gondolatainkat lehet beírni. Az ötlet jó, a kivitelezéssel nem voltam 100%-ig elégedett - kicsit kicsinek találom azt a részt, illetve a sortáv is olyan kicsi lett, hogy nagyon apró betűkkel lehetne jegyzetelni. De ez igazából nem zavar, inkább csak javaslatnak tekintem, és ha jegyzetelni szeretnék, azt úgysem a könyvben tenném. (Már csak azért sem, mert lehet, hogy sokadik olvasásra más jut már eszembe az adott részről.)

Összességében szerettem ezt a könyvet, vannak benne evidens és kevésbé evidens részek, ki-ki milyen szinten jár és mi érdekli. De ez nem baj, egy ilyen átfogó könyvnél szerintem természetes. Annak örültem, hogy nem száraz tankönyv, hanem inkább baráti tanácsadó. Az is biztos, hogy határozottan motiváló jellege van, és felnyitja az ember szemét típushibákra. Aranymosáson indulni készülőknek tutira kötelező olvasmány. És én azért remélem, hogy lesz rá mód, hogy az egyes témákat ennél hosszabban boncolgassa a szerző, ne csupán néhány oldalban, és több gyakorlati példával. Szóval a magam részéről már most "követelem" a folytatást.

NAGYON AJÁNLOM






Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7939_a_siker_tintaja-20171204_125203.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mivel Bea korábban sci-fi és fantasy regényeket írt, ezért a mostani feladatotok az, hogy a turné állomásain található képek alapján híres sci-fi és fantasy írókat ismerjetek fel. Írjátok be az adott író teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.




A turné menetrendje


02.17. Spirit Bliss
02.19. Deszy könyvajánlója
02.21. Kelly & Lupi olvas
02.23. Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések