Breaking News

Lele Pons - Melissa de la Cruz: Éld ​túl a sulit! {Értékelés + Nyereményjáték}

Lele Pons - Melissa de la Cruz: Éld ​túl a sulit! - Egy online díva naplója

A blogturnéról




LeLe Pons a Maxim Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvének apropóján beleshetünk, hogyan telnek egy internetes híresség gimnazista hétköznapjai. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel, ismerd meg LeLe világát, és a turné végén nyerd meg a könyv egy példányát!

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 272
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632618579
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Megrendelési link
A ​kissé önbizalomhiányos Lele kétségbeesetten igyekszik jól teljesíteni az iskolában,
esténként pedig az interneten próbálja kifejezni önmagát. Szellemes és aranyos kis videóit egyre többen nézik és követik. De amikor a szülei átíratják kis katolikus magániskolájából egy nagy, állami gimnáziumba Miamiban, Lele kilóg iskolatársai közül. Piszkálódás céltáblája lesz, egészen addig, amíg internetes hírneve egyik pillanatról a másikra a népszerűség csúcsára nem röpíti őt. Hamar belép az életébe egy új barátnő, egy új ellenlábas és egy új álompasi. Lele nagyon igyekszik megtenni minden tőle telhetőt, hogy egyensúlyban tartsa az iskolai életét a tanév során robbanásszerűen növekvő internetes hírnevével. Azonban most egészen új kihívásokkal kell szembenéznie: az állandó drámával, a kegyetlen klikkekkel, a váratlanul jött netes celebséggel. Mindeközben próbál a tanulásban is helytállni, hogy a szülei büszkék lehessenek rá.
Ezt a bűbájos könyvet megtölti a dilis lelkesedés, ami Lelét a Vine legnépszerűbb sztárjává tette, és a történet bebizonyítja, hogy a középiskola igazi hullámvasút!

Az első mondat:


"Legelőször is azt kell tudnotok rólam, hogy nem voltam mindig ez a dögös, szexi, menő, laza szőke, akinek ma ismertek."

Véleményem


Bevallom őszintén, teljesen tudatlanul vágtam bele ebbe a könyvbe. Mit értek ez alatt? Fogalmam sem volt, hogy nem "csak" egy újabb gimis sztorit kapok, és fogalmam sem volt, hogy ki az a Lele Pons. Hát, ez van... Így jár az ember, ha nem up to date youtuberekben, és nem olvas fülszöveget. 

Szóval rögtön az elején tisztázzuk, azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan leszoktak a fülszövegek olvasásáról: ez a könyv nem egy szimpla gimis történet.



A borítón helyből két nevet láthatunk: Lele Pons és Melissa de la Cruz. Ezt ne tessék elfelejteni, ugyanis fontos. A felvezetőből hamar kiderül, hogy ez félig-meddig Lele Pons internetceleb saját története - de nem önéletrajzi regény. Nem titkoltan beleszőtték a történetbe Lele életének sok történését, és maga a főszereplő is Lele - de az események nem felelnek meg 100%-ban a valóságnak. Már csak azért sem - ezt ugyan nem írják le, de teljesen nyilvánvaló -, mert Lele ezt a könyvet nem egymaga írta. És dicséretére legyen mondva, nem egy árnyékírót vetett be a kötet megírásához, hanem felvállaltan egy már sikeres írónő vette kezébe a történetét. Hogy kinek mennyi munkája volt a könyvben, azt nem tudjuk. Valószínűleg a sztorik nagy része Leléé, és a stílusban is nagyban benne lehet, de a szövegezés nagy része minden bizonnyal Melissa feladata volt. Akárhogy is, a lényeg: ez Lele Pons életének története némileg kiszínezve egy bestseller társszerzővel közösen.

És hogy miért fontos ez? Több okból is. 

Egyrészt nem éreztem igazi ívét a történetnek. Amit persze rögtön megmagyaráz, ha tudjuk, hogy ez a sors írta történet, nem pedig egy tökéletesen előre kitalált valami. Persze ezzel együtt lehetett volna jobban eleje, közepe, vége... Illetve, eleje és közepe is volt, a vége az, ami nekem kicsit furcsán sült el, ugyanis valahogy... nem éreztem kereknek. Olyan volt, mintha megismertük volna a főszereplőt, láttuk volna az életét egy éven át, aztán hopp, elengedtük. Ami nyilván így is történt, hiszen Lele élete még javában zajlik, és mint kiderült - utánaolvastam kicsit a bejegyzés megírása előtt - sikert sikerre halmoz. Ennek ellenére nekem furcsa volt, hogy feldobott magaslabda kérdésekre nem kaptunk választ: SPOILER!!! Most akkor mi van tulajdonképpen Alexei-jel? És az egyetemmel? Csak hogy kettőt említsek. SPOILER VÉGE

Másrészt azért fontos tudni azt, amit a felvezetőben írtam, mert a címmel ellentétben ez nem egy szokásos "hogyan éld túl a tinikort" sztori. Persze, egy sorból kilógó, agyonszívatott tinivel indítunk, de szépen, lassan egy netceleb történetét követhetjük, és sok szempontból elszakadunk a klasszikus gimis sztorik sémáitól. Lele persze küzd a hétköznapi tinigondokkal, úgy mint önbizalomhiány, gimis kiközösítés, ciki sztorik garmadával, fiúgondok és még sorolhatnám, de míg a könyv elején ez teljesen hiteles, addigra a netcelebséggel annyira elszakadunk ettől a könyv második felére hogy valahogy... a pasigondon kívül egyiket sem éreztem igazán hitelesnek. 

Mármint, értem én, hogy a celeb is csak ember, de amikor egy vékony, csillogó fogsorú, hosszú, gyönyörű szőke hajú, egyedi stílusú, de divatos és menő lányról olvasol, akinek ráadásul milliós követőtábora van és a legmenőbb bulikba kap meghívást, ráadásul egy csomó pénzt is kereshet mindezzel... szóval egy ilyen lánynál viszonylag nehéz nem elküldeni a sunyiba néha, amikor az élete nagy drámáit ecseteli. Hát, ja. Én is olyan lány vagyok, aki ezt nehezen tűri - mint ahogy erre kitér Lele maga is a sztori elején. 

Ezzel együtt el kell ismernem, hogy Lele karaktere kifejezetten egyedi, és azért nagyrészt élvezetes, vagy legalábbis érdekes volt olvasni róla. Nagyon szépen megmutatta, milyen hátulütői vannak az internetes életnek, és arra is rávilágított, hogy az internetes vloggerek is csak emberek, általában ugyanolyan hétköznapi gondokkal, mint bárki más. Érdekes volt látni ezt a köztes állapotot "átlagember" és "sztárság" között.



És Lele mint gimnazista, szintén érdekes figura. Tényleg kifejezetten dilis, nagyon más, mint az átlagember, de pont ezért tudott a szokásos gimis klisék közepette is egyedi maradni a történet. Nem hiszem, hogy olvastam volna hasonlóan dilis hősnőről. Túllép a Bridget Jones-féle bénázáson, mert amellett, hogy béna, mindennek tökéletesen tudatában is van, és bár próbál tenni ellene, valójában minden furaságával együtt képes szeretni magát. Ez pedig irigylésre méltó. Lele vicces és szókimondó, de pont ettől vált szórakoztatóvá a sztori. 

Ami a mellékszereplőket illeti, jól elvoltam velük is. Kifejezetten tetszett, hogy képesek voltunk szakítani a szokásos pompomlány=ördög klisével, és láthattuk, hogy igenis változhatnak az emberi kapcsolatok. Külön szeretném kiemelni Lele szüleit, akikről ugyan viszonylag keveset tudunk meg és nem sokat szerepelnek, amikor mégis, nagyon szórakoztatóak, kifejezetten üdítőek a sok utált szülőkarakter mellett. 

A könyv egyik gyenge pontjának a szerelmi szálat nevezném. Valahogy... olyan furán félszeg volt az egész. Aranyosan indult, aztán furcsa lett, és még furábban és kérdőjelesebben zárult, még ha el is fogadom, hogy... 

Persze van ennek jó oldala is - mivel a szerelmi szál olyan félszeg volt, nem lett ebből a könyvből egy szokásos rózsaszín love story, Lele képes volt végig igazi főszereplő maradni, és nem lett olyan érzésem, hogy ez Lele ÉS Alexei sztorija - ez Lele sztorija, aki önmagában is képes elvinni a hátán egy regényt, köszöni szépen, nem kell neki ehhez pasi. 

Kifejezetten tetszett az is, hogy a Vine volt a közösségi platform, amit feldolgoz a regény. Nyilván azért, mert Lele ott kezdett és ott érte el az első átütő sikereit, de ez a lényegen nem változtat. Én magam soha nem használtam a Vine-t, csak halványan voltam a tudatában ennek a platformnak, aztán meg is szűnt, de bloggerek és Youtube sztárokról gyakran hallani, olvasni, ez is egy kis kellemes változatosságot jelentett. 

Azért azt még hozzá kell tennem, hogy szívesen olvastam volna bővebben arról, hogy a sok követőből hogyan lett üzletasszony Leléből. Igazából egyetlen egyszer hallunk arról, hogy valaki fizet neki valamiért, jobbára azt látjuk, hogy meghívják mindenféle buliba meg eseményre. Pedig minden bizonnyal ezen a ponton már azért keresett pénzt azzal, hogy szponzorok keresték meg, meg cégek, hogy reklámozza a cuccait, hordja a ruháikat, igya az üdítőiket. Az influencer világnak ez is része, jó lett volna erre is kicsit jobban rálátni. 

Összességében nem volt ez egy rossz könyv, kicsit dilis, kicsit felemás, kicsit furcsa - de szórakoztató, pont, mint Lele maga. Nem mondom, hogy óriási kedvenc lett, de jókat mosolyogtam olvasás közben, még ha egy ponton kicsit besokalltam is a "leleségből". 

AJÁNLOM


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,



Olvass bele a képre kattintva!


http://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/05/f009e079e96bc6447dec6ddc8d98269bc837e8ed.pdf



Nyereményjáték


A könyvhöz kapcsolódó játékunkban még több információt, érdekességet tudhattok meg LeLéről - amit kérdéseink alapján nektek kell majd felkutatnotok. Minden állomáson találtok majd egy-egy kérdést, a feladat, hogy a választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Játékra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Mikor mutatták be a LeLe főszereplésével készült filmet, a “We love you”-t?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

02/12 Szembetűnő
02/14 Dreamworld
02/16 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések