Breaking News

Veronica Roth: Four: A Divergent Collection


Tobias lelkében kutakodtam!
Four: A Divergent Collection

Olyan kiegészítő novellákat kapunk, amiknek cselekményük van és jelentőségük. Adnak valami pluszt a sorozat világához, nem csak valami erőltetett kísérletek arra, hogy még egy kicsit elidőzzünk benne.

Kiadó: HarperCollins Publishers
Oldalszám: 208
ISBN: 9780062285683
Bechdel-teszt: megbukott
Függővég: nincs 
Moly link
Goodreads link (4,32) 

Két évvel azelőtt, hogy Beatrice Prior meghozta a döntését, az Önfeláldozók vezetőjének tizenhat éves fia megtette ugyanezt. Tobias csoportváltása a Bátrakhoz az egyetlen esélye, hogy mindent újrakezdjen. Ott nem fogják azon a néven hívni, amit a szüleitől kapott. Ott nem fogja hagyni, hogy a félelem gyáva gyerekké alacsonyítsa.
Az újonnan átkeresztelt Négyes a beavatásán rájön, hogy sikeres lehet a Bátrak között. De ez csak a kezdet; Négyesnek meg kell találnia a helyét a Bátrak hierarchiájában. A döntése pedig kihat a jövőbeni jelöltekre is, miközben olyan titkokat fedez fel, amelyek a saját jövőjét is fenyegetik, és nem csak a sajátját, hanem az egész csoportrendszerét is.
Két évvel később Négyesnek akcióba kell lendülnie, de a cél még mindig nem teljesen tiszta. Az első új jelölt, aki leugrott, mindent megváltoztathat. Vele az egész világ helyreállítása tisztább lehet. Vele még az is lehetséges, hogy újra Tobiasszá váljon.

Véleményem

Én imádom a kiegészítő történeteket, ezt így az elején rögtön tisztázhatjuk is. Nagyon tudok azonosulni a szerzőkkel, akik még kicsit el akarnak időzni a saját világukban, a saját szereplőikkel, hiszen - bár nyilván nem ugyanazzal az intenzitással -, de én is ezt érzem. Már persze ha szerettem az eredeti történetet. De azért az tagadhatatlan, hogy a legritkább esetben fordul elő, hogy ezek a kiegészítő novellák igazán újat mondjanak. Soknak még cselekménye se igazán van, tényleg csak az a céljuk, amit fent írtam: hogy még egy kis időt eltöltsünk azokkal szereplőkkel, akiket már megszerettünk. 

Hasonló érzéseim voltak az első Négyes novellánál, ami A beavatott egy jelenetét mesélte el Négyes szemszögéből. Szívesen olvastam, érdekes is volt, de mégis hiányérzetem maradt. Négyes egy elképesztően érdekes szereplő, ehhez mérten pedig úgy éreztem, nem kaptam eleget belőle, nem éreztem igazán azt a pluszt, amit Négyes szemszögétől vártam volna. Igaz, a novella nyúlfarknyi volt, úgyhogy ennek a számlájára írtam a dolgot. Aztán bejelentették, hogy érkezik - stílszerűen - négy hosszabb Négyes novella, és nagyon izgatott lettem. Az elsőt rögtön el is olvastam, amint lehetett, és nem is kellett csalódnom benne. Mert azt éreztem, hogy igen, ez ad nekem valami pluszt, amit vártam. Beleláthatok Négyes lelkébe, megismerhetem Négyes múltját, amit nagyon szerettem. A részletes véleményemet erről a novelláról ITT olvashatjátok, mert annak idején külön már írtam róla. 



Viszont úgy döntöttem most, hogy már kijött mind a négy novella egy kötetben, inkább nem kezelem külön őket, hanem egyben az egész kötetről írok véleményt. 

Ahogy az már a fülszövegből is kiderült, a négy novellában valóban Négyes áll a dolgok középpontjában. Az első novellákban még nem is ismeri Trist, így tényleg afféle előtörténete A beavatottnak. És annak milyen érdekes! Minden egyes novellának megvan a maga cselekménye, a maga íve, eközben pedig végig érezzük minden kis cselekmény jelentőségét, hiszen már tudjuk, mi fog történni a jövőben. Így külön jelentősége van annak, amikor a kis Tobias szemszögéből követjük az otthoni életét, azt, hogyan érzi magát édesanyja elvesztése után és hogyan kerül sor a választására, amikor csoportváltó lesz. Aztán végignézhetjük, hogyan kapja meg a Négyes nevet, hogyan teljesít a Bátrak próbáin, hogyan illeszkedik be közéjük - miközben valahol mélyen végig másnak érzi magát. Kiderül, hogy hogyan kezdett átalakulni a Bátrak szabályrendszere olyanná, amilyennek már A beavatottban megismertük, mi volt Négyes első tetoválása és pontosan milyen körülmények között készíttette a tetoválást a hátára, kiderül, hogy miért lett "csak" kiképző, amikor ő volt a legjobb a csoportjukban. Jaj, és személyes kedvencem volt Négyes első "randija". Ezek után az a furcsa szerelmi vallomás Trisnek nem is volt semmi... Rengeteg-rengeteg kérdés jön elő, amit futólag érintettünk a trilógiában, de részletesen nem. És most megkapjuk a részleteket is, ez pedig elképesztően jó érzés.

Miközben az értékelésem megírásán törtem a fejem, hogy mit is írjak, rájöttem, hogy nem véletlenül Négyes novellák ezek. Mármint nyilván Négyes történetét ismerjük meg jobban általuk, Négyes szemszögéből, de még valami ennél is sokkal fontosabb oka van annak, hogy a Four Collection címet kaphatta ez a négy novella. Ugyanis nem csak történeteket ismerünk Tobias múltjából. Ezen a négy novellán keresztül bepillantást nyerünk nem csak Négyes gondolataiba, hanem a lelkébe is. Eddig is tudtuk, hogy Négyes küzd a múltja démonaival, a saját elfajzottságával és azzal, hogy folyton egyre jobb emberré akar válni. De ebben a négy novellában körvonalazódik ki igazán, ki is Négyes. Eddig Tris szemén keresztül figyeltük, akinek tetszett Tobias, aki vonzódott hozzá és aki emellett nem volt biztos benne, hogy minden pillanatban tökéletesen érti a fiút. De végigkövetve Tobias életének négy fontos állomását, az ő gondolataival... Na, ez már igazi megismerés.

Nem akarok túl nagy poénokat lelőni, hiszen ebben a négy novellában pont az az érdekes, hogy túl nagy meglepetéseket nem okoznak, mert tudjuk, mi fog történni. Viszont az apró részleteknek nagyon tudunk örülni és nagyon tudjuk őket értékelni. 

Olyan novellák ezeket, amiket tényleg érdekes olvasni, amelyek tényleg izgalmasak és adnak valami olyasmit, amitől jobban megértjük a nagy egészet, ami A beavatott világa. Szerintem minden rajongó imádni fogja.

NAGYON AJÁNLOM


Nincsenek megjegyzések