Breaking News

Hogyan időzítsd a bejegyzésed? - Rövid útmutató bloggereknek

Sziasztok!

Az utóbbi hetekben láttam, hogy néhány bloggernek gondja van a posztja időzítésével, vagy akár azzal sincsenek tisztában, hogy van ilyen funkció. (Sokáig én sem tudtam, szóval nem hibáztatok senkit. :D)

Úgyhogy visszatér a Blogger tippek rovat! 



Viszont ez egy nagyon hasznos funkció, nyaralás idején vagy például ha valamit kötött időben kell posztolni, amikor nem vagy gépnél, nagyon hasznos lehet. 

Na de hogyan kell csinálni? 

Ígérem, nem lesz túl bonyolult, de azért a biztonság kedvéért hoztam képeket is, hogy segítsek. 

1. Az időzóna beállítása


Első lépésben még a poszt megírása előtt van egy fontos teendőnk. Jó esetben a blogunk időzónájának beállítása korábban már megtörtént, de ha mégsem, vagy nem vagy benne biztos, hogy jól van beállítva, inkább csekkold. Ugyanis ha a blogod pl. a Csendes-óceáni időt követi, akkor hiába időzíted a bejegyzésed, időeltolódással kerül majd fel, ami komoly gondokat szülhet. (Főleg, ha valamit, pl. Cover Revealnél egy borítót, korábban teszel fel, mint szabad volna.) 

Az időzóna más szempontból is fontos lehet. Egyes blogsablonok mutatják, mikor került fel pontosan a bejegyzésed. Előfordulhat, hogy csak a napokat követi, de ha esetleg a posztolás óráját és percét is mutatja, akkor a rossz időzóna itt is látszik majd. 

Szóval hogyan állítsuk be az időzónát? 

1. Kattints a vezérlődben a Beállítások menüpontra!



2. A Beállításokon belül ezúttal a Nyelv és formázás alpontra lesz szükség.


3. Keresd meg az Időzóna részt! Ha ezt korábban nem állítottad át, elég valószínű, hogy Csendes-óceáni időn van. A mi időzónánk a GMT +01:00, de semmi para, ha ezt össze is tudnád keverni, városok is vannak megadva, Budapest is, úgyhogy csak annyit kell tenned, hogy a lenyíló lehetőségek közül kiválasztod azt, ahol Budapestet látod. 

4. Végül mentsd el az új Beállítást a Beállítások mentése gombbal! 



Az időzóna beállítása kész is! :)

2. A bejegyzés időzítése


1. Írd meg a bejegyzésedet a szokásos módon, de mielőtt közzétennéd, állj meg! 

2. Jobb oldalon van egy Bejegyzés beállításai rész, ahol például a címkéket is meg lehet adni. De nekünk most nem arra, hanem az Ütemezésre lesz szükségünk. 


3. Ezen belül ha az Automatikuson állsz, akkor az az a beállítás, amit megszoktál: ha rámész a közzétételre, akkor rögtön megjelenik a bejegyzés a blogodon. 

Ha időzíteni szeretnéd, akkor a másik lehetőség kell neked: Dátum és idő megadása



Mielőtt beállítanád az időpontot, ellenőrizd, hogy jó-e az időzóna. Ha a Central European Time van beállítva, akkor jó, az a magyarországi is. 

4. Innentől kezdve itt már nincs is más dolgod, mint beállítani a neked tetsző időpontot

5. Előre szólok az ötödik lépés nagyon fontos, ugyanis ha ezt véletlenül eltéveszted, hiába csináltad végig az előző pontokat! 



Ha piszkozatba akarod tenni a bejegyzésed, akkor a Mentésre kattintasz. 
Normális esetben (ha az Automatikus beállításban hagytad az Ütemezést), akkor a Közzététel gombra kattintva rögtön közzéteszi a bejegyzésed. 

Viszont amint átállítod az ütemezést, a blogger azt tekinti a bejegyzés időpontjának, így ha a Közzétételre kattintasz, akkor a Bejegyzések résznél lesz egy külön mappád a Piszkozat és a Közzétett mellett, mégpedig az Ütemezett. 

Szóval summa summárum: ha időzíteni akarod a posztod, akkor az időpont beállítása után, ha kész a bejegyzésben minden, a Közzétételre kell kattintani - bármilyen furcsa is, hisz azt gondolnád, hogy ezzel rögtön fel is kerül a bejegyzés, de nem. Ha nem erre mész, csak simán mented a bejegyzésed, akkor piszkozatba teszi a Blogger, és nem kerül fel a kívánt időpontban. 


És ennyi volt! A bejegyzés időzítve, felkerül, amikorra csak szeretnéd! :)

Még egy fontos tudnivaló: 
Ezt a funkciót lehet használni nem csak előre beidőzítésre, hanem visszadátumozásra is.

3 megjegyzés: