Breaking News

Jessica Park: Flat-Out Celeste


Jessica Park: Flat-Out Celeste
Oldalszám: 273
Sorozat: Flat-Out Love 2.
Függővég: nincs
Akár ha Celeste elbűvölt már a Flat-Out Love-ban, akár ha most találkozol vele először, ez a könyv a különbözőségek csodálatos ünneplése, a személyes harcok megvívásáról, amelyek a fejünkben és a szívünkben zajlanak, és az első szerelemről...
A gimis végzős Celeste Watkins számára minden nap a bátorság brutális megmérettetése. És Celeste fél. Kirekesztett, mert túl okos, a beszéde túl affektáló, a szociális érzéke pedig messze van a normálistól, így nem sok választása van, mint hogy elzárkózzon.
De a főiskola majd felszabadítja, igaz? Ha képes túlélni a végzős évét, akkor talán. Ha talál valakit, aki képes mentőkötelet dobni számára, akkor talán, csak talán.
Justin Milano másodikos egyetemista a csípős megjegyzéseivel lehet ez az ember, aki kirángatja a magányból. Aki megmenti - már persze ha hagyja neki.
Együtt talán működik majd. Együtt talán megmentik egymást. És együtt talán megmentenek még egy párt - két embert, akikről Celeste tudja, hogy teljesen, egészen bolondulásig szeretik egymást.


Véleményem

Viszonylag kevés olyan történet van, aminek az értékelése ennyivel a magyar megjelenés után 90% fölött áll Molyon úgy, hogy a legrosszabb értékelése 2,5-es. A Flat-Out Love - Szeretni bolondulásig ilyen könyv, 95 értékelés után 93%-os az értékelése. Hogy ezt miért írtam le? Azért, mert ez is mutatja, hogy ezt a könyvet nem csak én imádtam, hanem rajtam kívül még sokan mások. És ebben nem csak a szerelmi szál két (ha úgy tetszik három) szereplőjének, hanem még valakinek nagy szerepe van: a Finn papírfiguráját mindenhová magával cipelő Celeste-nek. A kislány mindenkit elvarázsolt, a rajongók pedig rettenetesen kíváncsiak voltak rá, mi történik vajon vele. Mi lesz Celeste-tel?
Nem is kellett túl sokat várnunk, megérkezett az ő könyve is, a Flat-Out Celeste! 

Jó néhány év eltelt már a Flat-Out Love vége óta, Celeste immáron végzős gimis és gőzerővel dolgozik a továbbtanulási papírjain. Várhatóan minden jó egyetemre felvételt nyer, a Harvardtól a Yale-ig. Erre már nagyon vágyik is, hiszen a gimi nem a legjobb hely a számára. Bár az első regény végén úgy tűnt, Julie elérte, hogy Celeste előbukkanjon a maga köré húzott falak mögül, a falak nagyon is állnak, Celeste pedig magányos - még ha ezt magának sem ismeri be, és még ha úgy is gondolja, hogy ez rendben van így. Jogosan merül fel a kérdés: hol van ilyenkor a megmentő Julie? Itt jön a rossz hír az első könyv rajongóinak, Matt és Julie ugyanis már több mint két éve szakítottak. (Igen, engem is sokkolt.) Celeste még tartja ugyan a kapcsolatot Julie-val, de a lány már Los Angelesben él, így nem tudhatja, Celeste mennyire elzárkózik mindenkitől, ahogy a családja sem, akiknek következetesen hazudik az iskolai élményekről.
Aztán eljön a pillanat, amikor Celeste rádöbben, hogy előfordulhat, a főiskola sem lesz más. Egyetemi bulik, szobatársak... Nagyon valószínű, hogy nem csak tanulásról lesz ott szó, ahogy ő szeretné. Így Celeste megpróbál kibújni a bőréből és mindenféle lehetőséget megragad, hogy valaki másnak tettesse magát. Ebből egyébként számos rettentően vicces jelenet születik, szóval én nagyon élveztem ezeket a részeket.
Amikor azonban egy kisebb San Diegoi egyetemtől megkeresik, hogy legyen a tanulójuk, minden megváltozik, még ha Celeste nem is jön rá rögtön. Justin Milano, az egyetem egyik diákja keresi meg e-mailben a lányt, hogy elhívja egy csoporttalálkozóra, ahol a felvételiről, az iskoláról beszélgethetnek. Celeste elhárítja a meghívást, ez viszont nem jelenti azt, hogy a levelezést nem élvezi. Justin ugyanis már az első emailjével - illetve az első néhánnyal - megmosolyogtatja Celeste-et. De vajon lesz-e elég bátorsága egy személyes találkozóhoz?

Féltem kicsit ettől a könyvtől, mert az első részt annyira imádtam, hogy nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne folytatni. Féltem, hogy nem szeretem majd annyira, de azt kell mondanom: DE!

Ez a történet visszaidézte az első részt is, közben pedig valami teljesen újat nyújtott. Mindjárt kifejtem, mire gondolok. Julie-ék történetében rettentően tetszettek a vicces Facebook kiírások, a pólófeliratok, az e-mailek. Mindig megmosolyogtattak. És a vicces e-mailek és a pólófeliratok visszatérnek! A Facebook kiírások helyett pedig sms-eket kapunk, és ezek legalább olyan megmosolyogtatóak, mint korábban azok voltak, sőt... Valahogy sokkal emberibbnek tűnnek, mert nem vicces Facebook bölcsességek, hanem két különleges ember ismerkedési kísérletei, így sokkal természetesebbnek hatnak. Ezenkívül számos más apró kis részlet van, amivel visszacsatolunk az első részre, de nem szeretném őket felsorolni, mindenki észreveszi majd úgyis.

Eközben pontosan az tetszett, hogy úgy volt képes megőrizni a stílust az írónő, hogy Celeste végig Celeste volt. Nem akartam volna, hogy valami tömegcikk legyen belőle, a szokásos gyönyörű, de visszahúzódó hősnő, mint nyolcmillió másik könyvben. Mert Celeste egyedi, Celeste más, Celeste különleges. (Mint valami rossz reklámszöveg.) És ilyen is volt végig. Ahogy a legegyszerűbb dolgokat képes túlbonyolítani, az kifejezetten vicces, de nagyon ő. És ugyanolyan intelligens, ugyanolyan egyedi a látásmódja, mint gyerekként is volt. De már egyáltalán nem gyerek, és ezúttal az a legjobb, hogy egyedül kell megtalálnia a maga helyét a világban. Nincs ott Julie, hogy kirángassa, nincs ott Matt, hogy segítsen (illetve ott van, csak szegénykém ilyen értelemben nem tud mit kezdeni a húgával). Celeste az, akinek ugrania kell, akinek bátornak kell lennie, és meg is teszi.

És ott van a másik főszereplőnk, Justin. A fülszöveg alapján kicsit féltem tőle, hogy ő milyen lesz. Bevallom őszintén, nagyon nehezen tudtam elképzelni egy pasit Celeste mellé. Rettegtem, hogy egy egyetemista pasit hoz be neki az írónő, bár sejtettem, hogy nem valami helyi menő srác lesz az. Azt hittem, talán majd egy Matt-féle okoska, de jelentem: nem! És ennél jobb pasit nem is találhatott volna az írónő! Justin intelligens, nem kicsit ügyetlen (komolyan, mindent felborító és még a semmiben is képes megbotlani) és hihetetlenül vicces. Ráadásul türelmes és elfogadó (ebben valószínűleg nagy szerepe van annak is, hogy milyen körülmények között nőtt fel, de ezt a poént nem szeretném lelőni), és romantikus, aki képes megadni Celeste-nek a románcot, amit megérdemel. És konkrétan tökéletes Celeste mellé!

Imádtam őket együtt is, külön-külön is. És komolyan, talán még Mattnél is jobban megszerettem Justint, Celeste-et meg már eddig is imádtam, és ez csak tovább fokozódott! Ráadásul nagyon szeretem, ha egy szerelmespárnak megvannak a maga is közös hülyeségei, és nekik megvoltak! A szokásos köszönés, a kávés fotók...

És ugye emlegettem már Mattet és Julie-t, ők is visszatérnek ebben a részben is. Matt szállít néhány rettenetesen vicces pólófeliratot, Celeste pedig eljátssza a kerítő szerepét. Nagyon cuki, ahogy próbálkozik újra összehozni Mattet és Julie-t. Jegyzem meg, Matt és Celeste kapcsolata ugyanolyan szoros volt, mint korábban, sőt... Van például egy jelenetük, amikor együtt rúgnak be! Úristen, hogy azon mennyit nevettem! (Igen, újabb visszacsatolás az első részre, ahol rögtön eszünkbe juthat a részeg Julie.)

Ami Fotó Finnt illeti, természetesen nem maradhat el, ő is visszatér.

Celeste elindult egy úton a Flat-Out Love-ben, és mondhatni, ebben a történetben körbeér. Komoly döntéseket kell meghoznia, és mindet meg is hozza. Megmaradt ugyanolyan bűbájosnak, viccesnek, intelligensnek és bátornak, feministának (néhány megjegyzését a feministák biztosan értékelni fogják), mint az első részben, csak most kapott maga mellé egy cuki pasit is. Hálás vagyok, hogy ezt a történetet is olvashattam, így utólag azt tudom mondani, hogy szükségünk volt erre a regényre, mert Celeste igenis megérdemelte ez a könyvet. És szerencsére méltó is lett hozzá. 

KEDVENC LETT

3 megjegyzés:

  1. És végül Matt és Julie között lesz valami változás?:)

    VálaszTörlés
  2. Erre én is kíváncsi lennék :)

    VálaszTörlés
  3. Légyszi áruld el mi lesz velük! Annyira kíváncsi vagyok, mindjárt megőrülök

    VálaszTörlés