Breaking News

A Harry Potter világ új varázslóiskolái pedig...

J. K. Rowling a Pottermore segítségével újabb és újabb információkat oszt meg a Harry Potter világával és szereplőivel kapcsolatban.

Ezúttal a varázslóiskolák kerültek a középpontba, amik közül hármat már mi magunk is ismerünk: van a Roxfort, a Beauxbatons és a Durmstrang. 

Most kiderült, hogy azoknak az országoknak a száma, melyek saját varázslóiskolával rendelkeznek, alacsony. Ez már azért annyira nem új információ, hiszen a Harry Potter könyveket olvasva is láthattuk, hogy egy-egy varázslóiskola nagyobb területet lefed. A másik ok, amiért nincs olyan sok varázslóiskola, hogy sok országban az otthoni tanítást preferálják. A kis országokban pedig nagy eséllyel olyan kevés a varázsló nebulók száma, hogy kifizetődőbb őket levelező tagozaton osztani ahelyett, hogy fenntartanának egy konkrét iskolát. 



Összesen 11 nagymúltú és elismert varázslóiskola létezik a világon, ezeket a Mágusok Nemzetközi Szövetsége is elismerte. Kisebb és kevésbé jól szabályozott intézetek is előfordultak, de ezek jöttek s mentek, és nehéz volt őket számon tartani már csak azért is, mert nem jelentették be őket a felelős Minisztériumnál - ilyenformán pedig a minőséget sem tudták garantálni. Ha valaki tudni szeretné, hogy a régiójában van-e engedélyezett varázslóiskola, annak a Mágusok Nemzetközi Szövetsége Oktatási osztályára kell baglyot küldenie. 

Ezeknek az iskoláknak a pontos helyét óriási titok övezi. Az iskolák nem csupán a mugliktól tartanak, hanem az a szomorú igazság, hogy történetük során mindegyik intézetet érintették a varázslóháborúk hatásai, és ezért tartaniuk kell a külföldi és önszerveződő mágikus közösségektől is. (Csak Britanniában felelős a Minisztérium a fiataltok oktatásáért, így csak itt szólhatnak bele az ügyekbe és gyakorolhatnak nyomást az iskolára.) Az általános szabály mindenesetre az, hogy az iskolákat szárazfölddel határolt, hegyek környéki területre telepítik (persze vannak kivételek), ahová a muglik nehezen jutnak el, és könnyebb megvédeni őket a sötét varázslóktól. 


És akkor most nézzük az új iskolákat, amikről Rowling információt osztott meg! 


Ilvermorny




Az iskola Amerika észak-keleti részén található. Ennél többet egyelőre nem tudunk róla, az ígéretek szerint viszont még több információ érkezik majd róla. Mindenesetre feltűnik majd a Legendás állatok és megfigyelésük filmben is.


Castelobruxo




A brazil varázslóiskola, ami egész Dél-Amerika területéről fogadja a tanulókat, valószínűleg az esőerdő mélyén található. A nagyszerű kastélyt a muglik romokként látják, ha mégis ráakadnak - csakúgy, mint a Roxfortnál, megoszlanak a vélemények, hogy az ötlet melyik iskolától származott. 
Az iskola maga arany sziklákból álló szögletes építmény, amit gyakran hasonlítanak ősi templomhoz. (Ne keresztény templomra gondoljatok!) Az épületet és a környéket caiporák védik, akik kis, szőrös szellemlények, akik elképesztően csínytevőek és trükkösek, és éjjel jönnek elő, hogy védjék a diákokat az erdőben lakó lényektől. 

A korábbi igazgató Benedita Dourado állítólag egyszer nagyon jót nevettet, amikor Roxfortban tett látogatásakor az ottani igazgató, Armando Dippet Hóborcra panaszkodott. A felajánlást, miszerint küld pár caiporát a Tiltott Rengetegbe, hogy "megmutassa, mi az igazi bajkeverés", nem talált elfogadtatásra.

A Castelobruxo diákjai élénkzöld talárt, és kifejezetten tehetségek mind a magizoológiában, mind a gyógynövénytanban. Nagyon népszerű cserediák programjuk is van az európai diákokkal. Ezt a programot nem tudták kifizetni Bill Weasley szülei, ami miatt a levelezőtársa olyan csalódott volt, hogy valami nagyon csúnyát talált küldeni a következő postával. 

Az iskola falai közül több világhírű varázsló került ki, például a világ egyik  leghíresebb bájitalmestere, Libatius Borage, többek között a Haladó bájitalgyártás, az Ázsiai antimérgek és a Fiesztázz egy palackban!. Itt tanult João Coelho, a világhírű Tarapoto Tree-Skimmers kviddicscsapata is. 


Mahoutokoro




Az ősi japán iskola rendelkezik a 11 iskola közül a legkisebb diáktestülettel. Már 7 éves kortól fogadja a tanulókat, bár csak 11 éves kortól laknak bent. Amíg csak napközbeni képzésre járnak, a varázslógyerekek minden nap ide-oda repülnek otthonuk és az iskola között, egy hatalmas viharfecske hátán. A díszes és lélegzetelállító épület jádéból készült, és a lakatlan (legalábbis a muglik így hiszik) vulkanikus sziget, Minami Iwo Jima legmagasabb pontján áll.

A tanulók, amikor megérkeznek, elvarázsolt talárokat kapnak, amik velük együtt nőnek és változik színük, annak megfelelően, hogyan lépnek előre tanulmányaikban a viselőik - halvány rózsaszínből indul, és végül (ha minden tárgyból sikerül jó jegyeket szerezni) aranyszínűvé válik. Ha a talár fehérre vált, az azt jelenti, hogy a fiák megszegte a japán varázslótörvényeket, és illegális varázslatokat gyakorolt (amit mi Európában sötét varázslatnak hívunk), vagy megszegte a Nemzetközi Titokvédelmi Alaptörvényt. "Fehérre váltani" hatalmas szégyennek számít, ami egyenes utat jelent az iskolából a Japán Mágiaügyi Minisztérium tárgyalására. 

A Mahoutokoro elismertsége nem csupán a lenyűgöző akadémiai eredményeknek köszönhető, hanem a kiemelkedő kviddicsteljesítménynek is. A sportot a legendák szerint évszázadokkal ezelőtt hozta be Japánba egy csapat vakmerő roxforti diák, akiket félbeszakítottak, miközben körbe akarták repülni a Földet erre teljesen alkalmatlan seprűkkel. Az iskola varázslóképes alkalmazottjai mentették meg őket, miközben épp a bolygók mozgását tanulmányozták. A diákok végül elég hosszú ideig maradnak japán ismerőseiknél, hogy megmutassák nekik a játékot, amit aztán később keservesen bántak. A japán kviddicsválogatott minden tagjára és a jelenlegi Champion's Leauge győztesekre (a Toyohashi Tengu) is igaz, hogy vitézül tűrik a fárasztó edzéseket, amikor is például a tomboló óceán fölött gyakorolnak viharban, és nem csupán a gurkókra, hanem a közönséges mugli repülőkre is oda kell figyelniük, amelyek a szomszédos szigetről szállank fel. 


Uagadou




Habár Afrikában sok kisebb varázslóiskola akad, csupán egy van, ami kiállta az idők próbáját (legalább ezer évet), és képes volt megőrizni irigylésre méltó nemzetközi elismertségét: az Uagadou. Az összes varázslóiskola közül a legnagyobb, és az egész kontinensről várja diákjait. A helyére csupán úgy hivatkoznak: a Hold Hegyei. A látogatók lenyűgöző, hegyoldalból kivájt és ködbe burkoló épületről mesélnek, ami miatt néha olyan, mintha a levegőben lebegne. Sok varázslat (legalább így tartják) Afrikából származik, és az iskolát elvégző varázslók jók asztronómiában, alkímiában és alakváltásban. 

A pálca európai találmány, habár az afrikai boszorkányok és varázslók is hasznos eszköznek találták és átvették az utóbbi évszázadban, ennek ellenére sok varázslatot egyszerűen az ujjukkal vagy kézmozdulatokkal hívnak életre. Emiatt az itteni diákok jól tudnak védekezni, amikor megvádolják őket a Nemzetközi Titokvédelmi Alaptörvény megszegéséval ("Én csak intettem, soha nem akartam, hogy leessen az álla"). 

A legutóbbi Animágikusok Nemzetözi Szimpóziumán az Uagadou Iskolai Csoport nagy figyelmet vívott ki a sajtótól, amikor is egy kiállításon összehangolt alakváltásuk miatt majdnem zendüléshez vezetett. Sok idős és tapasztalt boszorkány és varázsló érezte magát veszélyben a tizennégy évesektől, akik puszta akarattal képesek voltak elefánttá vagy csimpánzzá változni, és hivatalos panaszt is benyújtott Adrian Tutley (animágus: futóegér) a Mágusok Nemzetközi Szövetségéhez. 

Az ünnepelt öregdiákok hosszú sorába tartozik Babajide Akingbade, aki legyőzte Albus Dumbledore-t a Mágusok Nemzetközi Szövetsége elnökhelyettesi címéért folytatott küzdelemben. 

Az Uagadou-ra felvételt nyert diákok Álomhírnökök útján értesülnek, akiket a napi igazgató vagy igazgatóhelyettes küld. Az Álomhírnök megjelenik a gyerekek mellett, miközben alszanak, és egy jelképes tárgyat hagy nekik, általában egy vésett követ, amit a gyerek a tenyerében talál, mikor felébred. Egyik másik iskolában sem választanak így diákokat.

Nincsenek megjegyzések