Breaking News

Mégis könyv lesz a Harry Potter színdarabból?

A Harry Potter színdarab, a The Cursed Child előkészületei már nagyban zajlanak. Korábban már írtam róla, hogy a történet tizenkilenc évvel a Harry Potter vége után játszódik, a főszereplője pedig Albus Perselus, a legkisebb Potter csemete lesz - emlékeztek, ő az a bizonyos, aki a Tizenkilenc évvel később fejezetben épp útnak indul Roxfortba, és azon stresszel, melyik házba osztja majd vajon a Teszlek Süveg. 
  
Azóta a szereposztás is elkezdődött, a nagy triót alakító színészek már meg is vannak, és elég nagy port is kavart, hogy Hermione színesbőrű lesz a feldolgozásban. 

Már amikor először szóba került, hogy érkezik a színdarab, felmerült, hogy könyv vajon lesz-e belőle. Mivel a darabot egyelőre csak Londonban játsszák majd (júliustól, két felvonásban a West-Enden), sok rajongó nehezményezte, hogy a nem brit Potterheadekkel szemben nem igazságos az eljárás. Persze a The Cursed Child nem közvetlen folytatása a Harry Potternek, mégis csak a következő generációról szól, ilyen formán várható, hogy olyasmik is kiderülnek majd belőle szeretett szereplőinkről, amikről eddig nem tudhattunk. És persze felmerült az is, hogy ez az egész csak egy újabb lehúzás, "úgyis lesz könyv is, hogy még több pénz legyen belőle".



A kérdés azonban most megint előkerült, és úgy tűnik, egyre közelebb kerülünk a válaszhoz. A The Rowling Library információi szerint legalább két kiadó próbált lecsapni a könyves jogokra. Ha abból indulunk, hogy Rowling neve is benne van a dologban, ÉS még Harry Potter érdekeltségű is a történet, akkor nagy rá az esély, hogy kettőnél sokkal több kiadó érdeklődött már. A két kiadó kiléte egyelőre rejtély, külön kérésre nem árulhatták el.

A dolgot kicsit bonyolítja, hogy a színdarab szerzője valójában nem Rowling, hanem Jack Thorne - de persze ettől Rowling még társszerző (ő adta a karaktereket és konzultált is a színdarab készítőivel), és ha az ő neve benne van, akár társszerzőként, akár nem, az mindenképp nagy pénzt jelent. Azt, hogy Rowling a társszerző, így természetesen a könyves tárgyalásoknál is figyelembe veszik mindkét oldalon.

Én mindenesetre nagyon örülnék egy ilyen könyvnek, akár lehúzás, akár nem. Gyanítom, a színházi előadást előbb-utóbb viszont láthatjuk majd moziban, de az olvasási élmény mégis más - még ha dráma formájában kapjuk is meg a történetet, és nem regényben.

Nincsenek megjegyzések