Breaking News

Tervek 2016-ra

Sziasztok!

Ezúttal rövid, tömör címet választottam, mert hát... nincs miért cifrázni. Ezúttal - végre - arról írok, mire számíthattok tőlem ebben az évben, főleg a blog tekintetében.



De azért szeretném hangsúlyozni, ezek tervek. Ahogy szokták mondani, ember tervez, Isten végez - és ezt még én, az ateista is előszeretettel használom, mert a lényege nagyon igaz. Nem biztos, hogy minden tervem összejön, nem biztos, hogy nem akarok útközben változtatni, semmi sem biztos. Számtalan oka lehet annak, hogy eltérjünk a tervtől, még ha a terv nem is az, hogy eltérjünk tőle. :)

A másik lényeges dolog pedig, hogy bizonyos dolgokat könnyű tervezni, más dolgok viszont útközben jönnek - lehetőségek, programok, ezekre nem számíthatok előre. Hisz még alig kezdődött el az év, de már most volt egy ilyen váratlan meglepetésem, Marton Melinda Testtudatos táplálkozásának bemutatója kapcsán. És valószínűleg lesz ez még így se...

Ám az élet kiszámíthatatlansága nem ok arra, hogy ne próbáljam meg összeszedni, ami mostanában bennem kavarog. Az év végi-év eleji időszak szuper arra, hogy végiggondoljuk, merre tovább. Akár a nagy egészben, az életben, akár kis dolgokban: esetemben például a blogban.

Nagyrészt tehát a blogos dolgokat tekintjük át, itt-ott lehet, hogy kitekintek másra is.

Úgy döntöttem, az idei év jelszava a növekedés lesz. 

És most itt valószínűleg rögtön mindenki arra gondol, hogy növelni szeretném a blog látogatottságát, a Facebook követők számát, és így tovább. És igazából nem is tévedtek. 

De a növekedés most számomra ennél sokkal-sokkal többet jelent. Szeretném kicsit tágítani a látókörünket, szélesíteni a posztok skáláját, tudásban gazdagodni - együtt is, és személy szerint én magam is.

Ez hát a terv nagy általánosságban, nézzük részleteiben! Mit kell érteni ez alatt?

***

Értékelések az oldalon


A legfontosabb: az értékelések természetesen maradnak, el se tudom képzelni nélkülük az oldalt. Szóval továbbra is olvashatjátok a véleményemet a kezem ügyébe kerülő könyvekről (vagy legalábbis a könyvek nagy részéről). Ezen belül maradnak az egyéni értékeléseim, és remélhetőleg a blogturnés posztjaim is. 

És akkor rögtön mondom, mi lesz a kivétel, ami erősíti a fenti növekedős szabályt: az olvasási mennyiség. Nem mondom, hogy biztosan így lesz, mindenesetre úgy érzem, a múlt évben kicsit túlvállaltam magam. Imádom a könyveket, amiket olvastam (na jó, nagyrészt), és egyik olvasásomat sem bánom, de voltak időszakok, amikor úgy éreztem, hogy sok. Nem az olvasásból, mert alapvetően az olvasás az egyik dolog, ami az életemben egyértelműen adja magát, ha szabad percem van. De: annyi új szereplő, új történet, új világ, új szerző került az utamba tavaly, hogy néha kicsit már úgy éreztem, zsong az agyam tőlük. 
Ráadásul bármilyen könnyű is egy bloggert, főleg egy könyves bloggert úgy elképzelni, hogy otthon begubózik, nincsenek barátai és minden fájdalmát a billentyűzeten és fantáziavilágokban éli ki, nos... ez nincs így. Vagy legalábbis nem teljesen. Vannak barátaim, vannak más irányú célkitűzéseim, programjaim, és szeretném ezeket idén jobban kiegyensúlyozni. 

Szóval: nem mondom, hogy kevesebb értékelés lesz, de várhatóan sokkal több biztos nem, ne ebben várjátok a növekedést. 

Viszont határozottan sok újraolvasós tervem van. Mivel adja magát számomra az olvasás a fáradtabb időszakaimban is, ilyenkor szoktam elővenni néhány régi kedvencet. És bizony ezek sokszor olyan könyvek, amikről korábban még nem született értékelésem, szóval rögtön az egyik várható dolog az értékelésekkel kapcsolatban: néha visszanyúlunk retróba. 
Lesznek olyan könyvről született értékelések az oldalon, amiket lehet, hogy akár már tizedszer olvasok, csak még soha nem jutottam el odáig, hogy virtuális papírra vessem a gondolataim velük kapcsolatban. 

A másik dolog a retró kapcsán: megszokhattátok, hogy az oldal elég friss, nagyon sok új megjelenésről írok véleményt, előfordulhat még az is, hogy akár a konkrét megjelenés előtt. Ez nem fog változni, viszont pont emiatt sok-sok szuper könyv halmozódott fel a polcaimon olvasatlanul. Megvettem őket, mert olvasni akartam, sokszor nagyon-nagyon olvasni akartam, aztán annyi új megjelenés került az utamba, hogy végül elsikkadtak. Nagyon szeretném picit "lesöpörni" a polcot, és szegény, búsan várakozó könyveket leemelni végre.

Továbbá fontosnak tartom a nézőpontunk tágítása szempontjából, hogy időnként más típusú könyvek is helyet kapjanak az oldalon. Jobbára YA és NA könyvek értékelését találjátok meg a blogon, és még mindig imádom őket, és valószínűleg idén is nagy mennyiségben falom majd ezeket a könyveket. De szeretnék kicsit néha kimozdulni ebből a komfortzónából, és elolvasni egy-egy felnőtt sci-fit, fantasyt vagy klasszikust, ami az elolvasandó listámon szerepel. Eddig sem a blog tartott ettől vissza, félre ne értsetek. Viszont most valóban érzem magamban a kellő motivációt, hogy elővegyem és leporoljam ezeket a célkitűzéseimet, és tényleg el is olvassam őket. És ezt valószínűleg érezni fogjátok, hamarosan például a Frankenstein értékelésem várható. 

Olvashattátok tegnap, hogy az oldal is csatlakozik Emma Watson Our Shared Shelf elnevezésű feminista könyvklubjához. Ennek jegyében igyekszem belekóstolni az ajánlott könyvekbe, és legalább néhányat elolvasni közülük. (A cél persze az, hogy mindet, de meglátjuk.) Ha elolvasom őket, akkor várható róluk bejegyzés is természetesen.

Előbbivel karöltve azt hiszem, az sem meglepetés, ha leírom, valószínűleg idén is várhatóak értékelések angol nyelvű könyvekről. Nem fogok hazudni, általában ezek kisebb érdeklődésre tartanak számot, de ez nem tart vissza. Szeretek angolul olvasni, sokszor már észre is veszem magamon, hogy sok magyar nyelvű olvasás után hiányzik. Ráadásul ismeretlen gyöngyszemeket felfedezni mindig különleges érzés - ott van például Linda Kage, aki hatalmas szerelmem, és soha nem találtam volna rá a könyveire, ha nem merülök el angol olvasnivaló után kutatva a Goodreads útvesztőiben. És az sem titkolt célom, hogy népszerűsítsem az idegen nyelven olvasást, mert sokan sajnos nem mernek nekiállni, nem biztatja őket senki, pedig rengeteget lehet tanulni olvasás útján.

Azt hiszem, nagyjából felsoroltam a lényeges dolgokat. De tényleg szeretném hangsúlyozni, mindaz, amit fent olvastatok, nem jelenti azt, hogy nem érkeznek a friss könyvek értékelései, és kevesebb lesz a YA és NA könyv - pusztán azt, hogy lesz más is. Sokszínűen előre! 

(Valami kis listával érkezem még ezzel kapcsolatban - azt soha nem tudom pontosan megjósolni, miket fogok olvasni, mindenesetre a polclepakolós és a klasszikus olvasmányaim listáját azért hellyel-közzel tudom.)

Hírek, érdekességek, miegymás


Ha már a sokszínűség szóba került, nem mehetünk el az oldal profiljának bővülése mellett. 
Korábban alapelvem volt, hogy az oldalra külön poszt formájában nem kerülhetnek fel könyves hírek, érdekességek - ezek helye a Facebook, esetleg blogturnés extra volt. Persze előfordultak ritka kivételek, de jellemzően értékelések és egy-egy állandó rovat posztjai kerültek fel az oldalra. 

Ez a múlt év végén változott, és tervezem is, hogy így maradjon. Úgy érzem, az, hogy a könyves híreket ne csak angol linkekkel osszam meg, mindannyiunk érdeke. Nektek is és nekem is kellemes változatosság - legalábbis remélem, részemről így érzem. Amikor blogolni kezdtem - már azután, hogy nem pusztán történeteket osztottam meg, hanem mást is -, célom volt, hogy együtt tudjunk meg dolgokat. Mindig is éhes voltam az információra, az érdekes információkra, és az első oldalam is emiatt születhetett meg. Örülök, hogy ez az információéhség most megmutatkozhat a blogon is. 

És nem feltétlenül csak az aktuális hírekre gondolok, hanem az érdekességes bejegyzésekre is - mint amilyen például a Poe-ról, a Perselus Pitonról, vagy akár az Outlander főcímdaláról írt bejegyzéseim voltak. Ezeknek a megírása kutatást és elmélyülést igényel, és én magam is sokat tanulok, miközben írom őket. Ezt pedig imádom! Úgy érzem, hasznosak és érdekesek számomra, és a köz számára is. 

Ehhez kapcsolódik a Tudtad-e rovat is, amit elindítottam Facebookon. Egy-egy mondatnyi információmorzsák a nagyvilágból - természetesen valamilyen irodalmi kötődéssel -, amik érdekesek, hasznosak, viccesek... 



Bizonyos szempontból tekinthetitek kultúrmissziónak is, amit a YA és NA könyvek mellé szeretnék hozni idén - az a néhány klasszikus, a Tudtad-e rovat, az érdekességes bejegyzések... Nem szeretnék azért túlságosan messzire menni, nem lesz "kultúrbubus" az oldal, de némi új tudás, amit elraktározhatunk - főleg az érdekes fajtából -, nem árthat.

Fontos viszont, hogy az oldal megmarad könyves blognak. Időnként persze írok filmekről, akár beszámolót, akár híreket, de ezeknek minden esetben van valamilyen könyves kötődése. Tehát random nem fogok nem könyves bejegyzéseket hozni - kivételt képeznek a filozofálós vagy blogger tanácsos bejegyzések.

Állandó rovatok


Rovatok tekintetében meglehetősen rendetlen vagyok, tudom is magamról. Rengeteg szuper rovatba vágtunk bele, amióta az oldal létezik, de jó néhány sajnos elsikkadt. Nem ígérem, hogy mind visszatér, állandó jelleggel biztosan nem, de egy-egy beköszönés erejéig lehet, hogy lesz majd Szeret, nem szeret vagy Legendás szerelmek. Meglátjuk. 

Ami viszont biztosan marad állandóan: Hallgasd hétfőn! és Moly pipáló, ezek továbbra is hétfőn és nagy eséllyel kedden vagy szerdán várhatóak. 

Lesznek továbbra is Cover Reveal, Beharangozó és esetleg Trailer vagy Chapter Reveal posztok, bár valószínűleg nem olyan nagy mennyiségben, mint tavaly október táján. 

Várhatóak ezenkívül Book Tagek is időnként, ha találtok egy érdekeset, küldjétek el nekem nyugodtan. Ebben a kihívós-továbbküldözgetős dologban én a magam részéről nem hiszek, de kiltöltögetni meg olvasgatni szeretem őket. :)

Nagyon szeretném, ha időnként interjúkat is sikerülne készíteni akár hazai, akár külföldi írókkal, meglátjuk, hogy alakul az élet. 

És amit szintén mindenképp szeretnék: élő blogot. Tavaly a szakdolgozatom utánra ígértem, hogy megint követhetitek egy Google doksiban, hogyan is írok meg egy bejegyzést. Az akkor elmaradt, de ígérem, még be fogjuk pótolni. 

Időnként várhatóak Ha a blogger eltűnődik, Helyesírásai kalauz és Tippek bloggereknek bejegyzések is, meglátjuk, milyen mennyiségben, ezt végképp nem szeretném előre betervezni. Ha valami kikívánkozik, megírom.


Apróbb tennivalók a blogon


Az új rovatok miatt mindenképp szeretném megreformálni kicsit a címkék rendszerét. Még nem gondoltam át, hogy pontosan hogyan, de jó lenne, ha a hírek és érdekességek is könnyebben visszakereshetőek lennének. 

Valamikor az elkövetkező időszakban igyekszem rendbetenni a Szerzők és a Könyvek listáját is, mert sajnos már jó ideje nem frissítettem. 

Átírásra vár a bemutatkozásom is, ezzel együtt pedig az általatok beküldött ajánlók is megkapják méltó helyüket a blogon - végre. Mindenesetre egyelőre még tudtok küldeni, a jobb oldal sáv vége felé megtaláljátok a linket, ahol írhattok ajánlót. 

Sürgősen pótolni fogom a Rovatokat is a felső menüsorban, egyelőre még gondolkozom, hogy pontosan milyen rendszer szerint kerüljenek fel.



Közösségi oldalak


A közösségi oldalak kérdése megint csak sarkalatos lesz ebben az évben.

A legfontosabb platformunk a Facebook, mindenképp nagy aktivitást tervezek itt idén is. Érkeznek majd a hírek, az értékelések linkjei, adott esetben híreknél külföldi cikkek linkjei, előzetesek, plakátok, mindenféle aktuális újdonság.  
Emellett rendszeresen tervezek hozni idézetes-könyves képeket, és persze ott van a Tudtad-e rovat is.
Összességében nagyjából arra számíthattok, amire eddig is, csak igyekszem még az eddiginél is jobb, érdekesebb, frissebb és több bejegyzést hozni.

Fent vagyok Molyon is, és idei cél, hogy picit jobban odafigyeljek, és oda is felvigyem az értékeléseimet minél hamarabb. A Blogbejegyzések között a linkek ott vannak, de a rendes értékelést is össze kéne hozni rendszeresen - általában itt a csillagozás tart vissza (utálok csillagozni), de majd igyekszem.
Igyekszem a karc funkciót is egyre jobban használni (és kihasználni a Pro-tagságomat, ha már van), úgyhogy ha időnként meglátjátok a karcaimat valamelyik zónában, ne lepődjetek meg!
Kihívásokban valószínűleg nem nagyon fogok részt venni idén sem, mert bár szuper kezdeményezésnek tartom a Moly kihívások lehetőségét, sajnos nincs időm rá. 
Mindenesetre ami 100%: továbbra is vezetem az olvasmányaimat, így láthatjátok, mit olvasok éppen - legalábbis nagyrészt, hiszen azért előfordul néha olyan könyv is a kezeim között, amit még nem töltött fel a kiadó. 
(Egyébként Snitten is fent vagyok, ugyanígy Deszy néven, de azt elég slendrián módon vezetem.)

Továbbra is várom a kérdéseket Ask.fm-en, viszont feltettem a trollszűrőt. Nem azt mondom, hogy a személyes, kínos kérdésekre nem válaszolok, csak azt, hogy a nyilvánvaló trollokat szűröm. (Van legalább egy ilyenem, és nem, nem válaszolok.) Minden értelmes kérdést azonban várok szeretettel, igyekszem minél hamarabb megválaszolni őket.

Pinteresten is megtaláltok, most már vannak direkt könyves témájú tábláim is, ez is idei projekt. De megmaradnak az eddig inspirációs jellegűek is - tudom, itt viszonylag kevesen követtek, de azért hátha valakit érdekel. 

Jelen vagyok Tumblr-en is, de ezen nem tervezek fejleszteni az idén. Jobbára repostolom, ha valami tetszik, ez így is marad. Sajnos arra már nincs energiám, hogy ennél több munkát fektessek a Tumblr oldalaimba, ha pedig valami külön bejegyzést érdemel, azt megírom itt, a blogon. Mindenesetre vicces dolgokat szoktam megosztani ott is, de olyan tartalmakat, amiket nem én írok. (Kivételt képeznek a könyves fotóim, amiket megosztok Tumblr-en is.)

A Twitterrel körülbelül ugyanez a helyzet - össze van kötve a Facebook és az Instagram fiókjaimmal, így ezek a tartalmak ott is megjelennek, de megosztás szempontjából különösebben aktív nem vagyok Twitteren, és nem tervezem, hogy sokkal aktívabb legyek idén. 

Google+-on még ennél is kisebb aktivitással találtok meg - ez kb. a nullához közelít. Bár lehet, hogy okos gondolat lenne ott is megosztani a bejegyzéseket. Meglátjuk. 

Bloglovinon is megtaláltok, ez pusztán az egyszerűbb követhetőség miatt lehet érdekes. 

Na, és akkor végül két sarkalatos kérdés: Instagram és Youtube. 

Instagramon szeretnék aktív lenni idén is, akár aktívabb, mint tavaly. De sajnos egyre jobban érzékelem a technika hiányának hátulütőit - azaz nem tudok olyan jó minőségű képeket készíteni, mint szeretnék. Nem vagyok nagy fotós, de azt még én is érzékelem, hogy a képeim sokkal élesebbek és élénkebbek is lehetnének, ha a nem a telefonom nem túl erős kameráját használnám vagy a kb. tíz éve is viszonylag olcsón vett digitális fényképezőt. 

Youtube-on jelenleg a feliratos videóimat találjátok meg. Ezekkel az utóbbi időben kicsit leálltam. Biztosan fogok még feliratozni, azt nem tudom, milyen mennyiségben, meglátjuk.
Viszont kérdeztetek néhányan arról, hogy tervezek-e vlogot indítani. Őszintén szólva jobban közegemnek érzem az írott médiát, mint a videót, mindenesetre hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem merült már fel bennem, hogy bizonyos dolgokról videót készítsek. És nem feltétlenül csak értékelésekre gondolok. Legutóbb terveztem a HP illusztrált kiadásához videót készíteni, de visszacsatolnék az Instagramos dologhoz: hiányzik a technikám. 
Annak nem látom értelmét, hogy mobiltelefonos minőségben videót gyártsak, még ha alapvetően nem is zárkózom el attól, hogy megtanuljam a videóvágást jobban, mint amennyire most tudok. (Ami a Windows Movie Maker használatát jelenti. :D) 

Gondolkozom, hogy érdemes lenne-e beruháznom, de őszintén szólva elég drága mulatság egy értékelhető kamera ahhoz, hogy csak úgy csettintésre vegyek egyet. 

Ami még felmerülhet kérdésként: nem tervezek csatlakozni a SnapChat oldalhoz, legalábbis egyelőre biztosan nem. Valószínűleg én már öreg vagyok hozzá, mindenesetre egyelőre nem igazán fedeztem fel semmit, ami oda vonzana.


Az "új projekt"


A bejegyzés elején írtam, hogy picit szeretnék visszavenni az olvasási mennyiségből, mert tavaly besokalltam, év végén az egyik bejegyzésemben pedig írtam, hogy tervezek belevágni valami újba. 

Igazándiból egyelőre erről nem szeretnék semmi konkrétumot elárulni, most is csak azért térek ki rá, mert érkezett ezzel kapcsolatban kérdés. 

Mindenesetre annyit elmondok, hogy nem annyira új, inkább régi-új. Kicsit hiányzik az írás. Tudom, ez így meglehetősen viccesen hangzik, hiszen heti szinten minimum minden napra egy bejegyzésem jut, de a történetmesélésre gondolok. Aki már régebb óta követ, az talán tudja, hogy a blogolást nem könyves bloggerként kezdtem, még csak nem is a vegyes profilú, hírekkel foglalkozó oldalammal vagy az Árnyvadász bloggal, hanem fanfictionökkel és időnként saját kis történetekkel. 
Ezt az utóbbi időben leginkább a könyves blog és az Árnyvadász oldal miatt hanyagoltam, de szeretnék visszatérni. 

Vannak félbehagyott fanfiction történeteim (például a HP fanfiction regényem, az Egy Dursley Roxfortban második része), saját félbehagyott sztorijaim és új ötleteim. 

De hogy mit fogok írni, az egyelőre tényleg maradjon az én titkom. Ha valami olyasmit, amit megosztanék rögtön, úgyis megteszem. :) Elkiabálni pedig semmit nem szeretnék.

***

Szóval ennyit a tervekről egyelőre! Az értékeléses bekezdésnél említett könyves listával még érkezem valamikor jövő héten, a többi pedig majd eldől hosszú távon. Mindenesetre írjátok meg nyugodtan, ha van észrevétel, kérdés, óhaj-sóhaj! :)

Nincsenek megjegyzések