Breaking News

Moziztam! - Egy Büszkeség és balítélet feldolgozás, amit még nem láttál!

Sziasztok!

A napokban teljesen gyanútlanul böngésztem a Youtube-on, amikor is szembejöttem velem egy videó, a következő címmel: Unleashing Mr. Darcy. Nyilván Austen-rajongóként rögtön rákattintottam, és rá kellett jönnöm, hogy ez bizony egy újabb Büszkeség és balítélet feldolgozás. 

Mr. Darcy és Elizabeth tánca a bálban


A felismerés már csak azért is meglepő volt, mert bizonyos időközönként direkt megnézem Jane Austen IMDb adatlapját, hátha készülőben van valami kecsegtető feldolgozás, de ezt a filmet bizony nem találtam ott sem. Aztán rájöttem a megoldásra, hogy lehet kijátszani, hogy Jane Austen is szerzőként legyen a filmnél. Az Unleashing Mr. Darcy egy publikált Büszkeség és balítélet fanfiction adaptációja, amit Teri Wilson írt. Mivel Jane Austen könyvei után már nem kell jogdíjakat fizetni, ezért bárki szabadon hozzányúlhat a történetéhez és a karaktereihez - így született még például a zombis verzió is, és a rengeteg folytatás, amikkel nyomtatásban is találkozni, magyarul is. 

Az anya barátnője, illetve Jane és Lizzie


Persze túl sok reményt nem fűztem hozzá, mert az esetek többségében a modern verziók nem sikerülnek túl jól, ez ráadásul egy alacsony költségvetésű Hallmark film. (Egyébként ez nagyon érződött is rajta.) 

Mindenesetre egyébként elég szabadon kezelte a történet mind a karaktereket, mind a cselekményt. Lizzie tanárnő, aki hobbi szinten a kutyáját versenyezteti kiállításokon. Itt találkozik először Darcyval, aki a bíró a versenyen. Miután egy igazságtalanság miatt Lizzie-t elbocsátják az állásából, hivatásszerűen kezd foglalkozni a kutyákkal, így lépten-nyomon Darcyba ütközik, nem is beszélve arról, hogy a szomszédja is ő lesz. Lizzie rokonai, barátai azon munkálkodnak, hogy összehozzák őket, eközben pedig Darcy nagynénje és legjobb barátja húga mindent megtesznek, hogy Darcy utóbbi kezét kérje meg, hiszen ő szintén a felsőbb osztály tagja. 

Lizzie és Mr. Darcy egy kutyashown


Néhány változás az eredetihez képest: Elizabethnek csak egy nővére van, Jane, Darcy nagynénje nem a saját lányával, hanem Bingley húgával akarja összehozni őt, Mr. Wickham nem létezik, ennek megfelelően pedig kicsit más a bonyodalom is... 

Caroline Bingley és "Lady Catherine"


Összességében inkább csak merített az eredetiből, és nyomokban itt-ott egy-egy mondatban és jelenetben (meg persze a nevekben) fedezni fel a Büszkeség és balítéletet. Példuál a Colin Firth-féle tóból kimászós jelenetnek elkészült a modern változata. 
Ezenkívül pedig Darcy és Elizabeth viszonyában, ez utóbbi viszont nem teljesen olyan, mint az eredetiben. Azt kell mondanom, ez a Darcy messze nem tűnik olyan gőgösnek, mint a klasszikus, sőt... Tulajdonképpen inkább Lizzie a sznob, ő szólogat be Darcynak, sokszor akár ok nélkül. Viszont Darcynál már a kezdetektől egyértelmű, hogy tetszik neki a lány, még ha egyszer-kétszer be is szól neki az elején. 

A befejezéssel nem voltam teljesen elégedett, összességében azonban egyszer nézős limonádénak nem volt rossz. 

És akkor az a bizonyos előzetes:

3 megjegyzés:

  1. helo. csak aszt szertenem meg kerdezni hogy eszt a filmet meg e lehet keresni valahol magyarul vagya cime hogy van ennek a filmenk... Mert en csak szlovakul latam es meg szeretnem nezni magyarul is.. Csak sehol sem talalom.. ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Unknown!

      Most 2018.07.31-én a youtube-ra fel lett töltve a film magyar felirattal:

      Unleashing Mr. Darcy (2016) - teljes film, magyar felirattal

      Itt a link:
      https://www.youtube.com/watch?v=zJlH4lOtu-M

      A felirat készítője írta, hogy a film folytatását is fordítja, ami 2018-as és most júniusban volt a premier. Én megnéztem, nekem nagyon tetszik!

      Törlés
  2. Nem túl rég (2018.07.31-én) a youtube-ra fel lett töltve a film magyar felirattal:

    Unleashing Mr. Darcy (2016) - teljes film, magyar felirattal

    Itt a link:
    https://www.youtube.com/watch?v=zJlH4lOtu-M

    A felirat készítője írta, hogy a film folytatását is fordítja, ami 2018-as és most júniusban volt a premier. Én megnéztem, nekem nagyon tetszik!

    VálaszTörlés