Breaking News

6 dolog, amit nem tudhatsz Dobbyról, ha csak a filmeket láttad

Tegnap volt Dobby születésnapja, ennek örömére pedig gondoltam, összeszedek néhány érdekességet Dobbyról. Aztán rájöttem, tulajdonképpen egy igazi szívfájdalmam van a manóval kapcsolatban: azok, akik csak a filmeket nézték, nem élhették át igazán, miért is volt olyan tragikus Dobby sorsa a hetedik részben.

Ugyanis hiába volt igazán könnyfakasztó, Dobby kalandjai a filmekben eléggé lekorlátozódtak az időhiány miatt, így sok minden, amiért igazán lehet szeretni a manót, a filmesek számára ismeretlen. Összegyűjtöttem tehát 6 olyan tényt Dobbyval kapcsolatban, amit azok, akik csak a filmeket látták, nem tudhatnak. 



Ami nagyon fontos: a második és a hetedik rész kivételével Dobby szerepe gyakorlatilag teljesen kimaradt a filmekből. Amikor a hetedik filmben visszatér a manó, az szinte teljesen váratlan - hosszú évekre eltűnt Harry életéből, aztán hopp, megint ott van. 

A könyvekben viszont Dobby végig fontos segítője Harrynek, számtalan helyzetben támaszkodik rá Harry. Külön érdekes, hogy azokat a dolgokat, amiket Dobby tesz a könyvekben, jobb híján általában Neville-nek tulajdonították a filmekben. 

1. Dobby zoknimániája


Számomra az egyik legkedvesebb része a Harry Potter szériának a zoknimánia. Valószínűleg a saját zoknirajongásom is a HP könyvekben gyökeredzik. Mindenesetre tény: a zoknik állandóan előkerülnek, Rowling is vonzalmat mutat a furcsa ruhadarabok iránt. Harry zoknit kap Dursley-éktől, elhagyja őket, Dumbledore állítása szerint zoknit lát Edevis tükrében...

De persze a zoknimániát senki sem képviseli hevesebben a sorozatban, mint Dobby. A manó felszabadulása is egy zokninak köszönhető - ez a második filmben is benne van -, így hát nem meglepő a rajongása. 

Viszont a karakterének stílusához nagyon is hozzánőttek a furcsa ruhadarabok: Dobby ugyanis gyűjteni kezdi őket, és ha ez még nem lenne elég vicces, ráadásul nem párosával - hiszen az úgy unalmas. 



2. Dobby, a gondoskodó jóbarát 


Winky neve azoknak, akik csupán a filmet látták, semmit sem mond. Ő az egyik olyan szereplő, aki az adaptációkból teljes egészében kimaradt. 

Winky a negyedik részben tűnik fel: ő volt Barty Kuporék házimanója, akit büntetésből felszabadítanak. A manó ezt igazi szégyenként éli meg, és innentől elindul a lejtőn: például alkoholista lesz. Természetesen Dumbledore befogadja, és ahogy Dobby, ő is a roxforti konyhán kezd dolgozni, de ettől még nem lesz vidámabb. 

Dobby az, aki támogatja és segíti, és bármilyen morgós és depressziós legyen is Winky, mindig mellette áll. 



3. A varangydudva igazi forrása


A negyedik részben Harry kemény próbákkal találja magát szembe a Trimágus Tusán. Természetesen számtalan segítője akad, akik nélkül saját bevallása szerint sem sikerült volna minden próbát teljesítenie sőt, túlélnie. 

A második próbánál Harrynek a víz alatt kell lélegeznie valamilyen módon. De akárhogy töri a fejét, nem talál módot. A filmmel ellentétben nem Neville-től kapja a varangydudvát, hanem Dobby lopja el neki Piton raktárából. Ennek köszönhetően tud Harry levegőt venni a víz alatt és teljesíteni a próbát. 



4. A Szükség szobája


A filmben szintén másnak tulajdonították a dicsőséget, ami a Szükség szobájának megtalálását illeti.

Amikor Hermione kitalálja a Dumbledore serege edzéseket (persze akkor még nincs neve a titkos Sötét varázslatok kivédése gyakorlókörnek), Harryéknek szüksége van egy helyre, ahol az órákat tarthatják. 

Csakhogy bármennyire sokat tudnak is a kastélyról, hála a Tekergők térképének, nem találnak olyan helyet, ahol nem kellene tartaniuk attól, Umbridge bármelyik pillanatban a nyomukra akadhat. 

Dobby ekkor is Harry közelében van, a fiú pedig megkérdezi, nem tud-e olyan helyről, amit használhatnak. Dobby áll elő a Szükség szobájával, ami végül tökéletesnek bizonyul, és nem csak a DS edzéseknél - ez lesz majd a Voldemortnak ellenálló roxforti diáksereg "hadiszállása" is Piton igazgatása alatt. 



5. Dobby, a nyomozómanó


A hatodik részben Harry arra gyanakszik, Draco is beállt a Halálfalók sorába, ráadásul biztos benne, hogy a mardekáros fiú valami rosszban sántikál. 

Elképzelésében azonban senki sem támogatja. Hermione nem gondolja, hogy Draco ilyen messzire ment volt, Dumbledore pedig csak legyint, és mintha nem akarná észrevenni a nyilvánvalót. 

Így Harry maga kezd nyomozni Draco után, egyedül azonban nyilván nem képes állandóan szemmel tartani. Végül Dobby az, aki újra segít neki: követni kezdi Dracót, és ha valami gyanúsat tesz, beszámol róla Harrynek. 



6. A szabadságjogokért küzdő manó


Dobbynak óriási szerep jutott a manójogokért való küzdelemben. Ő maga persze bele sem gondolt, hogy tulajdonképpen szabadságharcosnak tekinthető, pedig nagyon is az volt. 

Első körben a jót gazdái parancsai fölé helyezte azzal, hogy segített Harrynek a második kötetben. Így kinyilvánította: a szabad akarat fontosabb, mint a vak hűség. 

Ezután örömmel fogadta a felszabadítást, éles ellentétben például Winkyvel, aki tökéletesen szemléltette, az átlagos manók számára a felszabadítás tulajdonképpen szégyen. 

Dobby fizetésért kezdett dolgozni a Roxfortban, ez megint csak formabontó, ráadásul elkezdett "birtokolni" dolgokat, még ha azok olyan csekélységek voltak is, mint például néhány zokni. 

Hatalmas szerepe volt abban is, hogy Hermione végül megalapította a M.A.J.O.M. nevű csoportot - ez a filmekből teljesen kimaradt. A M.A.J.O.M. a Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalom, aminek Hermione egyszemélyes alapítója és lelkes vezetője volt - kényszerre ugyan, de Harry és Ron is csatlakoztak. Hermione töretlenül próbálta megértetni a manókkal, milyen fontos a szabadság és az, ahogy küzdjenek a saját jogaikért. Ez persze azért a könyvekben is mellékszál volt, de közvetve még abban is szerepe volt, amikor Hermione és Ron végre összejöttek. A könyvekben ugyanis nem a Titkok kamrájában történt mindez, hanem akkor, amikor Ronnak eszébe jutott, ki kellene menekíteni a manókat a Roxfortból, hiszen nem utasíthatják őket, hogy harcoljanak parancsra. Hermionét ez annyira meghatotta, hogy azonmód Ron nyakába vetette magát és megcsókolta. 

Hermione később is továbbvitte a jogokért való küzdelmet, sokat tett a manójogokért, és ez nagy szerepet játszott Mágiaügyi Minisztériumbéli karrierjében. 

És mindez Dobbyval kezdődött... 


4 megjegyzés:

  1. Mindig is imádtam Dobby-t. Ő volt az egyik nagy kedvencem.
    Sosem értettem, hogy miért faragták le ennyire a szerepét. :(
    Köszi, hogy ezt így összeszedted. Méltó volt a kis manó emlékére. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szerettem. :) Úgyhogy külön örülök, hogy méltónak találtad a bejegyzést az emlékére. :)

      Törlés
  2. Sajnos, én amíg Magyarországon laktam, nem tudtam hozzá jutni a Harry Potter könyvekhez, így csak a filmeket láttam, de azokat ezerszer. Inmáron 4 hónapja élem az életem Nagy-Britanniában, és elképeztõen nagy a Harry Potter gyüjteményem mindenbõl.�� A könyvek is meglettek(angolul) és így olvasgatom õket. Ugyebár 14 éves vagyok és sajnos nem tökéletes az angolom, de a 90%-át megértem a könyveknek - hála istennek, nem is tudom, hogy tudnék könyvek nélkül élni - de az a maradék 10% elég sok, ezért nagyon köszönöm, hogy meg írtad ezt, mivel azért ezek közül is voltak dolgok, amiket nem tudtam értelmezni. (Elnézést a helyes írásom, és a hosszú betûk hiányában, de a telefon billentyûzetem nem akar az én anyanyelvemhez alkalmazkodni, és elég rég írtam ilyen 'hosszú' dolgot magyarul.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen! Én egy csomó dolgot ebből nem is sejtettem, pedig olvastam a könyvet. És tényleg kár, hogy a filmben így "lefaragták" a szerepét.

    VálaszTörlés