Breaking News

Donna MacMeans: Nászéjszaka {Értékelés + Nyereményjáték}

Donna MacMeans: Nászéjszaka

A blogturnéról




Donna MacMeans írónő újabb történelmi romantikus története jelenik meg a napokban a General Press Kiadó gondozásában. Az amerikai örökösnő Francesca és az angol herceg William izgalmas, szórakoztató története bennetek is elvarázsol!
Június 23. és július 1. között a Blogturné Klub bloggeri kétnaponta jelentkeznek értékelésekkel, érdekességekkel és játékkal a Nászéjszaka című könyv turnéja keretén belül!


Eredeti cím:  The Seduction of a Duke
Kiadó: General Press
Oldalszám: 336
Fordító: Danyi Andrea
ISBN: 9789636438739
Sorozat: Chamber trilógia 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,76)
Megrendelési link
Francesca a tizenkilencedik századi Amerika egyik leggazdagabb családjának örököse, de nehezen viseli az ezzel járó kötöttségeket: úgy érzi, az illemszabályok gúzsba kötik az életét. Ráadásul gyerekkora óta irtózik a tömegtől, és arról ábrándozik, hogy csendesen él választottja, egy hétköznapi ügyvéd oldalán. Törtető anyja azonban a vagyon mellé címet is akar szerezni a családnak, ezért egy elszegényedett angol herceget szemel ki a lánya jövendőbelijének. Nem elég, hogy szegény Francescát elszakítják a szerelmétől, még a rideg Angliába is el kell költöznie. Arra azonban végképp nem számít, hogy a nászéjszakáját olvasással fogja tölteni. Újdonsült férjét ugyanis a szerelemnél láthatólag jobban érdekli, hogy neje alaposan megismerje leendő családja történetét és az angol etikettet. Szerencsére a családfán kívül más olvasnivalót is talál: egy kurtizán naplója kerül a kezébe, amelyből megtanulhatja, hogyan csavarhatja el a szigorú herceg fejét.
Donna MacMeans szenvedélyes és egyben szellemes regényének szereplői, az újgazdag amerikai örökösnő és a konzervatív angol herceg első ránézésre nem is különbözhetnének jobban egymástól. Minél több időt töltenek azonban együtt, annál inkább rájönnek, hogy közelebb állnak egymáshoz, mint először gondolták.

Az első mondat:


"Kétségkívül nem ez volt Párizs legelegánsabb utcája: a kereskedők láthatóan a kevésbé tehetős és finom ügyfelekre szakosodtak, és nem a Winthropokra meg a Vanderbiltekre."

Véleményem


Elrendezett, majd jól alakuló házasságokról olvasni nem is annyira ritka történelmi romantikusok tekintetében, bármennyire furcsa is mai szemmel az egész eljárás. Úgyhogy önmagában ettől még nem feltétlenül kellene működnie a sztorinak. Amitől viszont számomra nagyon szórakoztató volt: ez ellentétek. 

A történet szerint egy apja adósságait nyögő angol nemes, William Chambers kénytelen valamivel pótolni a kassza hiányosságait. Mivel már egyszer csalódott a szerelemben, úgy dönt, tökéletesen üzleti alapon köt újra házasságot, és elvesz egy gazdag, amerikai örökösnőt. 
Ennek persze az örökösnő nem örül túlságosan, Francesca ugyanis egyszerű életre vágyik, ráadásul szerelme is van egy fiatal ügyvédbojtár személyében. 

Adott tehát két főszereplő: William, aki angol, nemes és csalódott a romantikus kapcsolatokban, és hajlandó anyagi okokból nősülni. És Francesca az amerikai, egyszerű származású, de gazdag és jó nevelést kapott lány, aki még hisz a szerelemben, és a házasodni sem akar anélkül. 

Önmagában már ezek az ellentétek is felütik a labdát, de van még valami, amiben megvan az ellentét, és tulajdonképpen ettől lesz igazán szórakoztató a sztori, ugyanis ez indítja el a cselekményt. A főszereplők céljai. Ezek ugyanis pontosan ellentétesek egymással a lagzi után, és nem kevés vicces percet szereznek az olvasóknak - ha a szereplőknek nem is. 
Williamnek ugyanis - miután megismeri gyönyörű és okos jövendőbelijét - meggyőződése, hogy ha egy ilyen lány nincs férjnél, és ennyire gyorsan akarják kiházasítani, bizonyára nem ártatlan és gyermeket vár. Francesca erről a feltételezésről mit sem sejt. Viszont bármennyire húzódozik is a házasságtól, ahhoz, hogy minél előbb hazajusson, gyorsan teherbe kell esnie, ugyanis a házassági megállapodás egy pontja szerint a gyerekeket Amerikában kell neveltetni - ez a kulcs haza. 
Adott a tapasztalt férfi, aki fejébe veszi, hogy ellenáll a csábításnak, amíg biztos nem lesz, állapotos-e a felesége. És az ártatlan feleség, aki minden erejével próbálja elcsábítani őt, miközben ebben semmi tapasztala nincs. (Egyébként egy kurtizán naplójában olvas tanácsokat, amitől az egész csak még szórakoztatóbb.)

Ezzel a konfliktussal a célokban már rögtön megvan a cselekmény fő szála is, és azt kell mondanom, roppant szórakoztató volt számomra a sztori. Az olvasó tud mindent, és jókat lehet somolyogni a két főszereplő tettein, meg azon, mennyire frusztrálja őket, hogy nem tudják, mit miért csinál a másik. Szóval engem ezzel a humorral vett meg a sztori kilóra. 

Úgyhogy ezeknek a vicces jeleneteknek, meg a kreatív naplós megoldásnak köszönhetően az apróbb hibákat, hiányosságokat meg is bocsátottam. Az egyik ilyen számomra az volt, hogy bár elég lassan bontakozik ki a szerelmi szál a könyv első felében - a célok különbözősége miatt -, amikor elkezd, akkor viszont annyira gyorsan, hogy örültem volna némileg több oknak is a háttérben. 

Ezzel együtt szerettem a főszereplőket, együtt is, külön-külön is, még azzal együtt is, hogy néha mindkettőt jól megrázogattam volna, hogy beszélgessenek már végre egy jót. 

A fenti cselekményen kívül azért természetesen néhány bonyodalom is dukál. Nem mondom, hogy sokkoltak, de azért kapunk egy-két kisebb meglepetést és némi plusz izgalmat, ez is jót tett a történetnek, nem maradtunk meg az egyszerű házasság-csábítás-szerelem-vége vonalon. Illetve külön pirospontot érdemes egy érdekes kis csemege: Francesca meséket fordít, és nagyon feldobta a könyvet, amikor ezek előkerültek valamilyen módon.

Összességében szerintem egy nagyon szórakoztató történet volt, jókat kuncogtam rajta.

AJÁNLOM

Blogturné extra - Külföldi borítók





Nyereményjáték


Mennyire ismered a történelmi romantikus regények öltözékeit? Válaszolj helyesen a bejegyzéseknél feltett kérdésekre és nyerd meg a 3 Donna MacMeans: Nászéjszaka példányok egyikét.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mit jelent a “cul de Paris” kifejezés?


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



06.27. Insane Life
07.01. Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések