Breaking News

Dávid Ádám (szerk.) - Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!

Dávid Ádám (szerk.) - Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!

A blogturnéról




A Jelen! novella gyűjtemény már ismert írók és a Móra kiadó és a József Attila Kör ifjúsági novella pályázatára beérkezett kiváló művekből áll össze. Ez a 17 novella egy olyan egésszé áll össze, amiben több közös is van, mint gondolnánk. Amellett, hogy nagyszerű rövid történetekbe olvashatunk bele, minden történettel jobban megismerjük a mai ifjúságot, akik lehetnek szomorúak, vidámak, kétségbeesettek, vagy éppen dühösek.

Tarts velünk és ismerd a Jelen! novelláit, és a turné végén nyerd meg a Móra Kiadó által felajánlott 3 novellás kötet egyikét.


Kiadó: Móra
Oldalszám: 160
ISBN: 9789634153252
Sorozat: -
Nézőpont: változó
Függővég: -
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Hányszor kellett végighallgatnunk az iskolai névsorolvasások közben felharsanó kiáltást: „Jelen!" Az osztály létszáma ezúttal tizenhét: csupa fiatal író, akik a mai kamaszok életéből villantanak fel jelentős, sorsfordító vagy épp banális pillanatokat – őszintén és humorral. A műfajteremtő válogatás hosszabb-rövidebb ifjúsági novelláiban jól megférnek egymás mellett végigbulizott éjszakák és másnapos hajnalok, családi szívások és gimis szívatások, magyar kivándorlók és helyi migránsok, online barátok és offolt szerelmek.

A művek szerzői: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi

Véleményem


Őszinte leszek: nem teljesen erre számítottam. 

A fülszöveg és a novellák felvezetője alapján egy amolyan fiatalos, humoros, szórakoztató, beszippantós novellagyűjteményre számítottam. Mert abban bizony egyetértek a felvezetővel, hogy nálunk sajnos elég ritkán jelennek meg olyan ifjúsági novelláskötetek, amelyekben ismert és kevésbé ismert szerzők vegyesen írnak egy-egy szösszenetnyi történetet frappánsan, ütősen. Szeretem ezekben a sztorikban a csattanós lezárást, a váratlan fordulatokat, azt, hogy rövidségük ellenére is képesek igazán behúzni. (Más kérdés, hogy a felvezető azon állításával, miszerint a YA könyvek a természetfeletti szálak mellett elfeledkeznek a való élet tiniproblémáival foglalkozni, nem értek egyet.)

Valami ilyesmi gyűjteményre számítottam ettől a novelláskötettől - mint amilyenekben kedvenc külföldi YA szerzőim nevét is látom sokszor felbukkanni, John Greentől kezdve David Levithanon keresztül Cassandra Clare-ig, Rainbow Rowellig és Holly Blackig. 

Sajnos azonban minden ígéret ellenére számomra ez a kötet nem ilyen volt. Kétségtelenül kalaplengetést érdemel, amiért sok olyan problémával foglalkozik nyíltan, tabuk nélkül, amik a mai fiatalságot érintik: drogozás, ivás, társkeresési nehézségek a módszerektől kezdve a megcsalásig, cigizés, elhidegülés, csordaszellem, közösségi oldalak, menőség és nem menőség és még sorolhatnám. Mindig örülök, ha valaki merész, és meri például azt mondani: igen, a mai fiatalok közül sokan drogoznak. Attól, hogy tagadjuk, még nem lesz másként, attól még a tinik élete nem telik majd valami rózsaszín burok alatt, elzárva a sötét világ még sötétebb gondjaitól. Dehogynem - csak maximum nem veszünk tudomást a jelen problémáiról, a mai tinik nehézségeiről.

De még ezzel együtt sem éreztem, hogy tökéletesen beváltotta azt a reményemet, hogy beindítja a young adult korosztály novellaolvasási vágyát. Ehhez talán túlságosan is komolyra, sokszor akár komorra sikerültek a történetek. Ráadásul nem egyszer éreztem azt, sokkal inkább a felnőtteknek íródtak a novellák a fiatal generáció problémáiról, mint valóban a fiataloknak - a stílus, az elbeszélésmód sokszor túlságosan szépirodalmi volt nekem ahhoz, hogy a mai standard tiniolvasó kérdés nélkül levegye a polcról. Vagy talán még onnan igen, de hogy hány novelláig jut, ha szórakozásra vágyik... Persze, bármelyik novellát kérdés nélkül elő lehetne venni tanórán, közös órai feldolgozásra - de kötve hiszem, hogy az átlag tiniolvasó otthon órákig akarja törni a fejét, és elmerengeni például az abortusz vagy az őrült fogyókúrahullám veszélyeiről. 

Szóval a megcélzott közönség a YA korosztály: de körbenézve, mostanában mi népszerű ebben a korosztályban, azt hiszem, megállapíthatjuk, hogy ezek többsége sokkal könyedebben, vagy legalábbis fogyaszthatóbban foglalkozik ezekkel a témákkal, mint a Jelen! novelláinak többsége. 

Könnyen lehet, hogy egyszerűen hagytam magam félrevezetni - azt akartam belelátni a fülszövegbe, amire én vágytam igazán. A problémák feldolgozása mellé sokkal több humorra, fordulatra és fogyaszthatóbb stílusra számítottam, ráadásul néhány történetnél a valódi lezárást is hiányoltam - csak úgy, lógtak a levegőben. Megragadtak egy problémát, csámcsogtak rajta egy ideig, aztán le se nyelték, ki se köpték. Lehet, hogy ez is volt a cél: a lezáratlanság továbbgondolásra, gondolkozásra ösztönöz, ez kétségtelen.

Így összességében viszont azzal az érzéssel tettem le a könyvet, hogy ez a kötet tökéletes irodalom órai vagy osztályfőnöki órai csoportos beszélgetésre a legkülönfélébb tabutémákról, a felnőtteknek a tinik nagy nehézségeiről való tájékozódáshoz is segítség lehet, illetve az érettebb, olvasottabb, "filózósabb" tiniknek akár otthonra is érdekes olvasmány - viszont a nagy átlagnak talán túl nagy falat.  

Én meg továbbra is várom azt a magyar YA novelláskötetet, ami egyszerre tud könnyed, igazán humoros és nagyon szórakoztató lenni úgy, hogy közben tanulságos témákkal is foglalkozik. Regényben már sikerült, csak összejön majd előbb-utóbb novellában is.

EGYNEK ELMEGY


Nyereményjáték


A feltörekvő tehetségek mellett ismert írók novellát is elolvashatjuk a Jelen! című antológiában. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén a 3 db Jelen! című könyvet egy kicsit keresgélned kell. Minden blogon kiemeltünk betűket, amikből a Jelen! ismert szerzőinek egy-egy másik ifjúsági regényének címét rejtettük el.

Ha megvannak a betűk, tedd őket helyes sorrendbe, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a szerző nevével együtt. Tehát egy szerzőt és egy regény címet várunk :) Keresgélésre fel!


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

06.28. Zakkant olvas
07.02. Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések