Breaking News

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők {Értékelés + Nyereményjáték}

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

A blogturnéról




Mit tennél, ha megdermedne az idő, és te lennél az egyetlen, akire ez nem hat? Főhősünk, Hamish átéli ezt a csodát, de hamar rádöbben, a rémdermesztők fagyasztják meg az időt, hogy pusztítást hozzanak…

Tarts velünk az izgalmas gyerekregény blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!

Eredeti cím: Hamish and the Worldstoppers
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 328
Fordító:  Halmai Gergely
Illusztrálta: Jamie Littler
ISBN: 9789634031888
Sorozat: Hamish 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,06)
Megrendelési link
TE mit tennél… ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG.
A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón
kivéve téged!
Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra.
Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen… Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak… most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj…
Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod!
A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek

Az első mondat:


"Hamish Ellerby teljesen mozdulatlanul ült a székén, és szemei akkorára tágultak, mint két mandarin."

Véleményem


A fő ok, amiért ezt a könyvet olvasni akartam, az alapötlete. Képzeljétek el, hogy egyszer csak megáll az idő - az órák nem járnak, az emberek ledermednek, a madarak, a repülőgépek, a lehulló levelek egy helyben lebegnek az égben. Te meg ott állsz ennek a közepén. 

Annyi lehetőség! Mit teszel? Kihasználod a helyzetet, és rosszban töröd a fejed? Meglesed a felelés előtt a válaszokat, kiszúrsz az osztálytársaiddal, akik mindig szívatnak... vagy becsületes maradsz? Amióta először láttam olyan filmet, amiben az idő megáll, foglalkoztat a gondolat - igen, nem vagyok teljesen normális, de vállalom :D -, így amikor megláttam, hogy ilyesmi az alapja a Hamish és a RémDermesztők történetének, nyilvánvaló volt, hogy olvasnom kell. 



A Hamish-ben persze nem olyan egyszerű a helyzet, két dolog nehezíti a főszereplőnk dolgát:
1. Nem akkor áll meg az idő, amikor ő akarja, hanem látszólag teljesen random. Nem lehet tudni, mikor és pontosan mennyi időre - így elég nehéz rákészülni. 
2. Szörnyek - bizony, ez a nagyobbik probléma. Undorító szörnyek bukkannak fel, amikor megáll az idő. 

Szóva a rejtélyek sora adott: vajon miért áll meg az idő? Mi köze mindennek a szörnyekhez? Hová tűnt Hamish édesapja? És egyébként is, miért viselkedik mindenki egyre furcsábban a városkában? 

Nyilván összefutnak a szálak, de hogy hogyan... Fokozatosan kapunk válaszokat, egyre többet megtudva a rejtélyekről, és arról, hogy van-e esetleg valaki, aki segíthet Hamish-nek. Szóval már maga a történet is izgalmas és rejtélyes. 

De ami a leginkább tetszett benne: a humor és az illusztrációk. 



Fent már említettem, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha megáll az idő, és ha nem is töménytelen mennyiségben, de azért Hamish néha él a lehetőséggel, ezek pedig kifejezetten vicces helyzetek. De nem csak ez a humor jelenik meg, hanem apróságokon is lehet nevetni, mosolyogni. A legtöbb felnőtt mellékszereplő okot szolgáltat valamilyen módon a kuncogásra, a talajerózióra például nagy eséllyel soha többé nem gondolok már ugyanúgy. (Ha olvassátok, megértitek.) A humorra épít a regény egész nyelvezete is, úgyhogy határozottan jó szórakozás. 

A illusztrációk pedig magukért beszélnek: egyediek, viccesek, és nagyon feldobják a könyvet. Ugyanis a regény végig tele van képekkel, másként szedett sorokkal. Elég csak belelapozni, és ez rögtön feltűnik. Emlékszem, fiatalabb koromban mennyire elborzasztott a szimpla fehér alapon fekete sorokkal teli könyvek gondolata, biztos vagyok benne, hogy ez a rengeteg illusztráció gondoskodott volna róla, hogy sokkal lelkesebben álljak neki az olvasásnak. 
Külön tetszettek azok a részek, amik sötétben játszódtak, és alkalmazkodott hozzájuk a lap is: hirtelen sötét alapon fehér szövegre váltott. Okos ötlet. 

Összességében aranyos könyv, jókat nevettem rajta, és kíváncsi vagyok, mi lesz azzal a rejtéllyel, aminek a megoldása a következő kötetre vár. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mivel Hamishnak épp elég nehéz dolga van a regényben, mi úgy döntöttünk, hogy most egy könnyed játékkal lepünk meg titeket! :)

A feladat egyszerű: látogassatok el a kiadó, és a blogturné tagok Facebook oldalaira, és ezt persze jelöljétek a Rafflecopter dobozban!

A játék során egy győztest sorsolunk, a könyvet a Manó Kiadó küldi majd el. Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.29. – Szembetűnő
07.01. – Deszy könyvajánlója
07.03. – Dreamworld
07.05. – Sorok Között

Nincsenek megjegyzések