Breaking News

Cover Crazy - Csontváros 10. évfordulós kiadás

Jellemzően az új Cassandra Clare könyvborítók környékén jön rám az elemezgethetnék, és most újfent Cover Crazy rovattal jelentkezem a Csontváros friss borítója kapcsán. 

Aki esetleg lemaradt, annak mondanám, ez a kiadás a Csontváros 10. születésnapjára jelenik meg, mindenféle extra tartalommal.

De mi most nem ezekkel, hanem a borítóval foglalkozunk. 



Kezdjük az elején! Összhatásában a borító valóban ünnepi, engem kicsit a Legendás állatok forgatókönyvre meg a Nagy Gatsby plakátra emlékeztet stílusában, persze nem túlságosan, de határozottan az art deco hatást érzem benne. Ez igaz a designra és feliratokra is. Emellett elég sötét és borongós, de nem túlságosan. 

Ami még egyértelmű, hogy a borító nagyon szimmetrikus - függőlegesen és vízszintesen is szinte tükrözni lehet, a tökéletességét csak a különböző feliratok és a négy eltérő rúna töri meg.

Ahogy nézegettem, az jutott eszembe, hogy akár még a Csontvárosban fontos szerepet játszó tarotkártya hátsó mintájának is el tudom képzelni ezt.


Határozottan kiemelkedik a nagy egészből a koponya, ettől lesz annyira baljós az egész, talán ez a motívum a legszembetűnőbb. Ez nyilván a Csontvárosra utal, ahogyan a borítón több helyen is látható csontok. 

Ami nagyon érdekes, hogy a koponya alatt normális esetben csontok lennének keresztben, itt viszont másként döntött a művész - a nagyesküt azért nem merném letenni rá, de nekem ezek kardoknak tűnnek. 

Amennyiben ez így van, ezek lehetnek szeráfpengék, de utalhat már a Végzet kardjára is az illusztráció. Ez meglepő lenne, hiszen megvizsgálva a borítót, láthatjuk, hogy más ereklye nem jelenik meg, pedig ha párosítani akarjuk az ereklyéket a könyvekhez, ez az eredeti három kötetnél tökéletesen működik: Kehely - Csontváros, Kard - Hamuváros, Tükör - Üvegváros. Ám itt a kehelymotívum nem jelenik meg.



Érdemes lehet még szót ejteni a koponya mellett megjelenő furcsa mintáról is. Ha nagyon szeretnék belemagyarázni, azt mondanám, hogy ezek leegyszerűsített csillagok, így pedig utalhatnak a Morgenstern névre. 


A borító egy másik hangsúlyos motívuma a szem. Ez szerintem különösebb magyarázatot nem igényel - Clary számára a Látás képessége központi kérdés ebben a kötetben, ahogy átvitt értelemben is fontos, hiszen új világ tárul fel, és még sorolhatnánk... Nem elemzem tovább a szem szimbólumot. 

A kötet négy sarkában egy-egy rúnát láthatunk, mind különböző jelentéssel bír. A bal felső sarokban a már klasszikussá vált angyali erő rúna, a jobb felsőben a gyötrelem rúnája. A bal alsó a láthatatlanságé, a jobb alsó pedig a bizalomé. Mindegyik rúnát tökéletesen hozzá tudjuk passzintani a történethez: Clary hol látja Jace-t, hol nem, a láthatatlanság rúna miatt. Az angyali erő rúna egyértelmű. Az, hogy kiben lehet megbízni és kiben nem, szintén fontos kérdés a Csontvárosban. És persze a gyötrelem is terítékre kerül, gondoljunk csak a nagy... csavarra a kötet végén.





A feliratokban túl sok meglepetést nem találunk - érdemes viszont figyelni, hogy szövegesen is megjelenik a borítón, hogy ez a jubileumi, 10. évfordulós kötet. 

Ami még itt érdekes lehet, a of felirat mögötti szimbólum. Bevallom, nem igazán sikerült megfejtenem, hogy ez mi is pontosan - Nap lehet? Vagy egy szétrobbanó csillag? Vagy nincs is jelentősége? 

2 megjegyzés: