Breaking News

Emer Stamp: Malac ​(elhihetetlenül) nagyontitkos naplója {Értékelés + Nyereményjáték}

Emer Stamp: Malac ​(elhihetetlenül) nagyontitkos naplója

A blogturnéról



A Manó Könyvek gondozásában jelent meg Emer Stamp: Malac ​(elhihetetlenül) nagyontitkos naplója.  Az ifjú olvasók kedvence lesz a kalandvágyó Malac története, melyhez Lakatos István remek fordítása is hozzájárul. A  Blogturné Klub hat bloggere tesztelte a történetet nagy vigyorgások közepette. A véleményeket  ismét érdemes követni,  ugyanis a rendkívül könnyű  játékunk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyvet. 


Eredeti cím: The Unbelievable Top Secret Diary of Pig
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 192
Fordító: Lakatos István
ISBN: 9789634031918
Sorozat: Pig Diary 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (3,89)
Megrendelési link
Szia.
Én vagyok a Malac. Ez az Én Naplóm.

Ez az Én Naplóm nagyon szupertitkos, de a Kacsa azt mondta, hogy muszáj elolvasnod, hátha tudsz nekünk segíteni. Mert egy kicsit bajban vagyunk. Igaziból nem is, mert egy ÓRIÁSI bajban.
Remélem, hogy elhiszed majd, amit olvasol, mert a Kacsa szerint Teljesen Elhihetetlen. Pedig nem. Ez az Én Életem.

Az első mondat:


"Én vagyok az 1 Malac."

Véleményem


Nagy eséllyel soha nem futottam volna bele ebbe a könyvbe, ha nincs a Könyvfesztivál. Persze itt-ott olvasok gyerekkönyveket, de nincs gyerekem, most még unokaöcsémnek vagy unokahúgomnak sem vadászom őket, így nem keresem őket tudatosan. Ha valamibe belebotlom, ami érdekel, akkor azt szívesen olvasom, de nem vadászom őket. Na de vissza a Könyvfesztiválra! Mentem átvenni ugyanis a Menő Könyvek köteteim, amikor is beszélgetni kezdtünk a kiadó kínálatáról - aminek amúgy az lett a vége, hogy három újabb könyvet is olvasok, jelentem, így kell eladni a könyveket. :D Szóval beszélgetni kezdtünk, és így került szóba a Malac. Hogy mennyire vicces, és hogy az egész szerkesztőség ezen röhögött. Innen meg egyenes út vezetett a turnéhoz. 

Ami kétségtelen: ez a könyv vicces. Aki a tanulságos, klasszikus meséket keresi a gyerekének, talán nem pont erre a könyvre vágyik. Akit viszont nem zavar, ha a kötet picit eltér a szokásostól, az nagyon fogja szeretni ezt. Ez a könyv nem akar fellengzősen, arcba mászósan tanítani, egyszerűen arra törekszik, hogy szórakoztasson. De azért azt sem jelenteném ki, hogy elgondolkodtatni nem gondolkodtathat, legalább egy icipicit a világ dolgairól. 

Mondok egy példát, hogy értsétek, mire gondolok.

A könyv főszereplője - micsoda meglepetés - egy malac, vagyis A Malac. Nem egy különleges jószág, éli standard hétköznapjait, ahogy az egy átlagos tanyán egy átlagos malactól elvárható. Imádja a moslékot, néha-néha elbeszélget más állatokkal... Eddig ez még egy hagyományos, cuki állatmese is lehetne. De abban a pillanatban, amikor először elhangzik a Malac Gazda általi beceneve: Malac Pecsenye... tudjuk, hogy itt túl sok jóra nem számíthat a jószág. De ugye mindezt Malac szemszögből éljük végig, aki nem túlságosan értelmes jószág, és azt hiszi, a Gazda imádja őt, amiért ezen a nagyon különleges nevén emlegeti, meg mert jól megvakargatja a hátát, és jó sok moslékot hozni neki. 

Ez első körben persze vicces, és gyakorlatilag majdnem minden alkalommal az, akármilyen húsipari termék kerül elő. Csakhogy közben rettentő morbid is. Kemény azzal a tudással olvasni a könyvet, hogy mi tudjuk, amit a naiv és ártatlan jószág nem - még akkor sem fogja fel, amikor Kacsa próbálja rávezetni. Én nem vagyok nagy húsevő, így bár nevettem ezeken a poénokon, azért... nem mondom, hogy bacont enni támadt kedvem olvasás közben. Szóval azért csak óvatosan! 

Ami a poénokat illeti, azért meg kell jegyeznem, hogy olyanok is akadtak, amik nekem már a túl sok kategóriába estek. Például értem én, hogy Malac, egyszer-kétszer bele is fér a mindenféle trágyás vicc, de én már kissé besokalltam belőlük. 

Ez a nyelvezetre is érvényes: nem kell kacskaringós-választékos mondatokra számítani, sőt... Ez egy malac itt, abból sem egy túl értelmes fajta. Így itt-ott kicsit töri a magyart - de amúgy is ez is rátesz a könyv vicces faktorára.

Amúgy maga a cselekmény is legalább annyira elvont, mint a gondolat, hogy Malac Pecsenye ártatlan kalandjait olvassuk. Ugyanis az összeesküvő Csirkék űrutazást terveznek. Wow! Kicsit olyan érzésem volt, mint a Dexter Laboratóriumában, a farm titkos helyein készül a sufnituning űrjármű a Gonosz Csirkékkel. Annyira abszurd, hogy az már jó. 

Összességében nem volt rossz olvasmány, tényleg jókat lehet rajta nevetni, és nem csak a kicsik, a nagyok is kacaghatnak ezen az abszurditáson, de tényleg szórakozásra rendezkedjetek be, ne tanmesére. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Belelapozó


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


A történet hőse egy malac, így adott a játékunk témája is; híres malac hősöket keresünk a megadott képek alapján. Minden állomáson írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába az ismert malacos hősöket.
Sok szerencsét!
Figyelem!  A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.24. Kelly & Lupi olvas
06.26. Sorok között
06.28. KönyvParfé
06.30. Deszy könyvajánlója
07.02. CBooks
07.04. Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések