Breaking News

Ez volt 2017 a blog életében

Az évemet már bemutattam nektek személyes oldalról, hát következzen most az, milyen volt ez az év a blog életében.

Azt kell mondanom, 2017 tele volt hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel a blog életében.

Egyrészt nagyon nagy mennyiségben jelentek meg hírek az oldalon. Másrészt viszont - és ezt én magam is tudom - kevesebb időm jutott kifejtősebb bejegyzésekre, például élménybeszámolókra. De úgy alapvetően igaz a kettősség az egész évre.

Év elején rengeteg bejegyzés született, sorra döntöttük meg a rekordokat az oldalon, aztán év végén kevesebb, akadtak üres napok is, emellett pedig ahogy nőtt a Facebook oldalunk, úgy vette vissza a Facebook az ingyenes elérések mértékét. Pech. (Cserébe egyébként érdemes feliratkozni a blogra, hogy akár értesítést kapjatok a posztokról, akár első helyen jelenjenek meg, úgy nem maradtok le semmiről.)

Szóval év végére egyre hajszoltabb lettem, egyre többször voltak kimaradások, csúszások, és nem fogok hazudni, ez a látogatottságon is meglátszik. A 2017. decemberi látogatottság nagyjából a tavaly májusival egyezett meg, pedig azóta sokkal-sokkal többen lettünk. És ez mind amiatt van, hogy én hogyan teljesítettem.

Ezzel együtt azért bármilyen rossz érzéssel is zártam az évadot (haha, ezt muszáj volt bent hagynom, akkorát röhögtem magamon) évet, azért most, hogy összeszedtem a 2017-es statisztikákat, azt kell mondanom, elégedett lehetek, még ha sok mindenen javítanom, változtatnom is kell.

Na de azért emeljünk ki néhány dolgot, ami 2017-ben esett meg az oldalon!



Az évet elég sok megosztó véleményes bejegyzéssel indítottam. A Ha a blogger eltűnődik posztokat én személy szerint nagyon szeretem, látogatottságban is jól teljesítenek egyébként - de cserébe néha azért kapok hideget-meleget. Például A könyvrendelés pszichológiája elég sok mindenkinél kicsapta a biztosítékot. De hát istenem, ilyen is kell néha. Remélem, idén is fogok tudni ilyen posztokat írni, akár többet is.

Szintén érdekesség volt idén, hogy leporoltam sok régi bejegyzésem, még más blogjaimról. Nagyon érdekes volt elővenni például az Árnyvadász novellás fordításaim, és észrevenni benne a hibákat, meg csiszolgatni őket, hogy még jobbak legyenek. Valószínűleg ezt a trendet folytatni fogom idén is.

A blog életében talán mégis a designváltás volt a legfontosabb változás idén, ami egyáltalán nem ment könnyen. Őszintén mondom, ennyi még egyik korábbi sablonváltásnál sem szívtam, pedig most már azért van benne némi gyakorlatom. (Erről külön bejegyzést is írtam.) Mindenesetre a végeredménnyel elégedett vagyok - bár kész sablonból indultam, nem hiszem, hogy ebben a formában szembejön majd velem más oldalon, és funkcióját tekintve nagyjából mindent ellát most ez a sablon, amit szeretnék.

A blogolásban számomra az egyik legfontosabb dolog, hogy folyamatosan tanulhatok. (Erről majd lehet írok kicsit bővebben.) Ezért is kutatom a lehetőségeket mindig. Idén például kipróbáltuk a push értesítéseket - hatása túl nagy eddig nem volt, és tudom, hogy nem is mindenkinél működik. Lehet, hogy idén megpróbálok majd megint belemászni, esetleg másik szolgáltatónál, de akkor is büszke vagyok rá, hogy van ilyenünk - egyrészt mert más hazai könyves blognál még nem láttam, másrészt mert bőven meghaladta a tudásomat, mégis sikerült megcsinálni, még ha nem is működik tökéletesen.

A hírlevélbe is próbáltam belevágni megint, de aztán leginkább az időhiány erősebb volt, mint én. Majd még meglátjuk.

Fontos változások voltak a Facebook oldalunkon is. A hazai könyves blogok közül először vezettem be mozgó Facebook borítóképet, igaz, ezt azóta lecseréltem. Elkezdtem élő videókat készíteni, először csak némán, aztán végül megszólaltam.

Ezek unboxing videók voltak, bevallom, nagyon élvezem készíteni őket, úgyhogy nagy eséllyel lesznek még hasonlók.

És ha már videók, idén sok belelapozós videót is készítettem, ezeket szintén nagyon szeretem készíteni, szintén számíthattok még rájuk a jövőben.

Fontos változás volt egyébként videós szinten az is, hogy tudatosan igyekszem érdekes könyves témájú videókat összevadászni a Facebook-szférából, úgy látom, ezeket Ti is szeretitek.

Képes tartalmak tekintetében elmondhatom, hogy többet fotóztam az idén, viszont kevesebb általam szerkesztett vagy magyarított könyves kép készült, ezek is leginkább időhiány miatt maradoztak el, habár vicces feliratos gifekkel idén is kísérleteztem.



Innentől a bejegyzésben a tavalyi mintáját követjük, már ami a tördelést és a felsorolást illeti. Igyekeztem mindent felidézni, de mivel sajnos idén nem nagyon volt időm beszámolókat írni, felidézni is kicsit nagyobb kihívás a listát - főleg mert több programra eljutottam, mint eddig bármelyik évben.

Szóval a teljesség igénye nélkül következzenek a könyves események, amiken idén jártam:
  • Könyvfesztivál
  • Könyvhét
  • Az olvasás éjszakája 
  • Könyvek diadalíve
  • Aranymosás Piknik
  • Marton Melinda könyvbemutató
  • Bányai Balázs könyvbemutató
  • Könyvmolyképző Csillagszóró KönyvKarácsony
  • Nicholas Sparks beszélgetés és dedikálás
  • Jeff Kinney dedikálás
  • Sarah Andersen dedikálás
  • Pepe Tóth dedikálás
  • Kutatók éjszakája - könyves programok az Országos Széchenyi Könyvtárban

Nyilván ezekben nem számoltam az adaptációs mozizásokkal és más, könyves jellegű, kisebb eseményekkel.

Szóval idén könyves programokban nem volt hiány, jó sok helyen jártam, ráadásul 2017-ben aztán igazán nem lehetett panasz, a kiadók lelkesen szerveztek dedikálásokat külföldi szerzőkkel is. Sajnos mindenen nem tudtam ott lenni, több könyvbemutatóra is kaptam meghívást, de sajnos a munka mellett ezek között is válogatnom kell. 

Az év számokban, az olvasásaim tekintetében:


175 könyvet olvastam, nem számolva az újraolvasásokat, befejezetlen és félbehagyott könyveket. Ez jóval kevesebb, mint a tavalyi évben, de abszolút elégedett vagyok, célom is volt az olvasások csökkentése, és év végén még így is túlvállaltam magam.
Ebből 34-et angol nyelven olvastam, ez több, mint a tavalyi (még ha kevesebbnek is érzékeltem),
20 pedig magyar szerző műve volt - ez eggyel kevesebb, mint tavaly, de szerintem így is jó, és ha azt nézzük, hogy összességében is kevesebb olvastam, az arányok jók.
Ez összesen kb. 59.000 oldal, ami azt jelenti, hogy
2,08 naponta elolvastam egy könyvet és
naponta átlagosan 162 oldalt olvastam, az év mind a 365 napjával számolva.
A leghosszabb könyvem nem meglepő módon az Outlander 4. része, Az őszi dobszó volt a maga 1192 oldalával, a legrövidebb pedig a The ​Mirror & the Maze a maga 8 oldalával.
133 blogturnéban vettem részt összesen.



A blog éve számokban:



2.032.283 oldalmegjelenítés volt ebben az évben, ezzel 2.754.812 látogatással több esett meg az oldalon, mint tavaly. Vagyis hiába az év második felében előforduló üres napok és a tragikus december, még így is több, mint megdupláztuk a tavalyi látogatottságot.
Így több, mint 8 milliós, egészen pontosan 8.284.938-as összlátogatással zártuk az évet, azaz az oldal összlátogatottságát is bőven megdupláztuk - sőt.

Ebből több, mint fél milliót egy hónapban értük el, ami egyben új látogatási rekord is: 568.014 látogatás esett meg júniusban. 

Az év "legrosszabb" hónapja látogatások szempontjából természetesen ez a furcsa december volt 177.601 látogatással - erről a hónapról és a nehézségeiről már írtam, nem mennék bele újra. Mindenesetre bár a többi számhoz képest ez kevésnek tűnik, még ez is napi átlag 5729 látogatást jelent, azaz még akkor legalább 3000 látogatás van az oldalon, ha előtte napokig nincs friss bejegyzés.

És megint csak, hiába a kihagyott napok, összességében még így is több bejegyzés született idén, mint tavaly: ha a Blogger számításai nem csalnak, 1372 bejegyzés született idén az oldalon, és bár ez nem jelent akkora növekedést, mint amit tavalyelőttről tavalyra produkáltunk, de még így is több, mint 300-zal több bejegyzést írtam idén, mint tavaly.


A Facebook oldal éve számokban:


Idén átléptünk sok-sok mérföldkövet, hadd ne soroljam fel mindegyiket - mindenesetre a tavalyi évzáró bejegyzés szerint december 31-én 12.162 like-kal zártuk az évet, ehhez képest most 17.429-cel. Ez megint csak nem jelent akkora növekedést, mint amilyen tavalyelőttről tavalyra megesett, de azért ez a több, mint 5000 plusz követő szerintem így is szép teljesítmény - főleg, hogy a Facebook most már elég aktívan visszavett az organikus eléréseimből.

Grafikusan így nőtt a lájkolók száma:



Az Instagram oldal számokban és képekben:


Az idei évet sokkal aktívabban próbáltam űzni, mint a tavalyit, de azért összességében még mindig elmondható, hogy az Instagram nem a fő platformom. Nem tudok igazi magyarázattal szolgálni, de valahogy a Facebook megosztás természetesebben jön nálam. Ezen azért próbálok majd változtatni, mindenesetre a napi életképek és könyvesbolti fotók jobban én vagyok, mint a tökéletesen beállított könyvfotók.

Viszont nagyon élvezem a belelapozós videókat, amiket idén próbáltam szép számmal összehozni, remélem, Ti is szeretitek.

És hogy itt is beszéljünk számokról:

Az idei évben 303 képet/videót osztottam meg Instagramon, ez majdnem háromszor annyi, mint az előző évi, és bár úgy érzékelem, nem annyira aktív itt, mégis majdnem minden napra jutott bejegyzés.

Ennél is brutálisabb viszont a like-ok számának növekedése: 2016-ban összesen 12.201 lájk született, ehhez képest 2017-ben 58.551!

Bevallom, nem írtam fel, hány követővel zártuk a 2016-os évet, így növekedésben nem tudok viszonyítani, mindenesetre 2590 körül zártuk az évet - ezzel én elégedett vagyok, bár lehet azért még hová nőni. :)

Íme a 9 legnépszerűbb kép 2017-ből:




Összességében ez az év a blog és a Facebook oldal szempontjából elég felemásan alakult, az év eleje nagyon aktív volt és dinamikusan növekedtünk is mindenféle szempontjából, az év vége viszont kicsit lehúzta a mérleget. Ezzel együtt én úgy érzem, jó évet zártunk, de lehet még jobb a 2018!


Ha segíteni szeretnétek a blog építgetésében, töltsétek ki ezt a kérdőívet! :) 
>>> ÉVÉRTÉKELŐ KÉRDŐÍV


Boldog új évet!

Nincsenek megjegyzések