Breaking News

Néhány dolog az Évértékelő kérdőívek kapcsán

Néhány nappal ezelőtt közzétettem egy évértékelő kérdőívet, amit már 43-an kitöltöttetek.
Köszönöm szépen mindenkinek, és ha eddig még nem tettétek, de még lenne kedvetek, hajrá!

Végül arra jutottam, néhány dologra már most reagálnék, mivel folyamatosan olvasom a kitöltéseket, meg lassan annyi gondolatom lesz, hogy úgyse fér majd bele egy posztba. 

Néhány felmerülő kérdést, témát összeszedtem - ezen egy-két kivétellel többször előkerültek.




Régebbi posztok megosztása újra


Néhányan jeleztétek, hogy zavaró Facebookon, amikor régebbi bejegyzéseket újra megosztok, mert nem tudjátok, hogy már olvastátok vagy nem.
Nos, azt nem ígérem, hogy ilyen ezentúl nem lesz.
Egyrészt mert úgy gondolom, hogy szerencsére sok olyan bejegyzést írok, ami nem csak néhány napig aktuális, hanem akár teljesen kortalan, vagy érdemes felidézni néhány hét vagy hónap múlva, mert sokszor még én magam is megfeledkezem róluk.
Másrészt nem titkoltan a megosztásoknak két oka is van: egyrészről jobbnak látom megosztani egy régebbi bejegyzést, ami még aktuális, mint üresen hagyni egy-egy sávot Facebookon. Másrészről vannak sűrűbb napjaim, amikor nem feltétlenül van időm bejegyzéseket írni, vagy maximum esténként egy-egyet - ilyenkor jó, ha leporolhatom ezeket a posztokat.

Viszont a csoportban megszavaztunk egy megoldást: mostantól az ilyen bejegyzéseknél használni fogom a #throwback hashtaget, így ez megkülönbözteti majd őket.


Ígéretek


Kaptam egy kommentet arra vonatkozóan, hogy szoktam ígérgetni dolgokat, amik aztán sokáig csúsznak, vagy végül el sem készülnek.
Sajnos ennek fájdalmasan tudatában vagyok, az egyik legnagyobb hibámnak tartom. Jobbára hosszabb, kifejtős vagy fordítást igénylő bejegyzések ezek, és sajnos nem mindig fér bele az időmbe/energiámba, hogy rögtön vagy napokon belül nekiüljek. Sokszor még akkor sem, ha elfelejtem őket.
Ilyenkor nyugodtan írjatok, most épp pont egy Árnyvadász fordítás került elő témaként - amit őszintén bevallom, tényleg elfelejtettem. Nem mondom, hogy hetente írogassatok, de nem kell megvárni a kérdőívet, nyugodtan jelezzétek. :) 


Krimik


Felmerült kérdésként, hogy miért nincs több krimi az oldalon.
Vallomás: nem szeretek krimit olvasni.
Esküszöm, többször tettem már próbát, de ez valahogy nem az én zsánerem. Krimi esetén még esetleg a tévében, filmen jobban csúszik a dolog - de egy-két kivételtől eltekintve még így sincs olyan, ami elé tudatosan leülök, inkább csak az van, hogy valaki a családban elkezdi nézni, és akkor nézem én is, és nem utálom túlságosan. 
Szóval sajnos azt nem merem ígérni, hogy több krimi lesz. 


Túl sok Könyvmolyképző + elfogultság


Hű, azt hiszem, ez a legösszetettebb kérdés, és tudom, hogy néhány kommentnek egy konkrét eset volt a kiváltója, én ebbe nem szeretnék belemenni újra.
Magára az elfogultságra meg arra, hogy sok a KMKs- tartalom, reagálnék.

Kettészedném a kérdést. Egyrészt szó lehet arról, hogy hány KMK-s könyvről van értékelés vagy hír. Itt szeretném megjegyezni, hogy lehet, hogy sok a KMK ebben a tekintetben, de ennek igazából tök logikus okai vannak. Egyrészt már régebben is sok Könyvmolyképzős könyvről írtam, egyszerűen azért, mert az érdeklődési körömbe eső könyveket adnak ki, és szerintem jó a merítésük. Akkor még csak a VP sorozat volt, de azóta ugye ott az RP is, amit szoktam olvasni, a Zafír és időnként még az Arany Pöttyösbe is kalandozom.) Másrészt a Blogturné Klub együttműködik a kiadóval, és mivel - ahogy láthatjátok is - nálam mostanában elég központi kérdés, hogy mit és mennyit tudok bevállalni turnékból, jobbára azokra merek bátrabban jelentkezni, amiket már a megjelenés előtt hamar tudok olvasni és/vagy rugalmasan kezelhetőek a határidők. A Könyvmolyképző ilyen. 
Szóval nem kizárt, hogy sok a KMK-s poszt, de ennek az oka egyrészt a könnyű hozzáférésem a KMK könyvekhez és az, hogy elég jól megfelelnek az ízlésemnek (ráadásul azért marha sok könyvet adnak ki, darabszámban csak az NA-YA vonalon szerintem a Gabo-Maxim-Ciceró megjelenések többszöröse), másrészt a kiadó munkájának köszönhető. Például tök szívesen veszek részt borítóleleplezésekben, de ilyesmivel csak a KMK keres, illetve időnként a Fumax. És ez csak egy példa volt.

Másrészt nyilván elég sok Árnyvadász posztom van, ami KMK-hoz kötődik. Ez nem a kiadó, hanem a régi rajongói oldal miatt van, amit már nem viszek tovább aktívan, viszont a rajongótábor iránt még mindig érzem a felelősségem, és persze az oldal megszűnésével sem szűntem meg szeretni ezeket a könyveket.

Harmadrészt az is hozzátartozik az igazsághoz, és nem is túlzottan titkolom, hogy a kiadónál dolgozom. Ez reményeim szerint az értékeléseimben nem tesz elfogulttá (az év legrosszabb könyvének is lazán megválasztottam KMK könyvet, legjobbnak meg más kiadósat), és nem szűröm a híreket sem annak megfelelően, melyik kiadóhoz kapcsolódnak.Viszont tény, hogy így az átlagos olvasóknál, és az átlagos bloggereknél jobban belelátok a kiadó életébe. Látom a döntési folyamatok jelentős részét, azt, hogy egyszerre hány fordítóval, szerkesztővel, határidőkkel és milyen rengeteg könyvvel dolgozik a kiadó, megspékelve a nagyon aktívan működő saját webshoppal, meg a csomó közösségi oldallal. Ennek köszönhetően nyilván jobban a látóteremben vannak a kiadó aktualitásai.  Másrészt jobban ismerem a nehézségeket is, mint a legtöbb ember, aki a kiadó életét követi. Én meg sajnos - vagy nem sajnos -, vagyok olyan makacs, önfejű, hogy ha egy-egy komment, vita vagy kisebb botrány zavarja az igazságérzetem a hátsó ismeretek tükrében (is), akkor próbálok békítőleg fellépni. Igen, igen, ebben a tekintetben nagyon sokszor nagyon vissza kéne fognom magam, ez is egy újabb hibám, amit felírhatunk az előbb említett ígérgetésekhez.

Én kicsit úgy érzem, hogy ez csak félig-meddig elfogultság, nagyobb részt pedig az, hogy jobban rálátok arra, mennyi minden zajlik egy kiadóban a háttérben. És bevallom, nem mindig tartom igazságosnak azt a rengeteg vitát, ami a KMK-t időnként megtalálja. Egy-egy folytatás kapcsán én magam is jogosnak érzem időnként a kommenteket, bizonyos esetekben a borítós fanyalgókkal is egyetértek. Más esetekben viszont úgy érzem, a kiadó aktív kommunikációja és az, hogy nagyon sokszor nagyon sok kérdésben kikérik az olvasók véleményét, a visszájára sül el, és az olvasók már olyan dolgokat is tudni vélnek vagy tudni akarnak, ami azért végső soron mégis csak a kiadó belső ügye, üzleti titok vagy éppen a kiadó döntése. 

Ilyenkor magánemberként mondok véleményt, és szeretném is kérni, hogy a kommentjeimet még véletlenül se tekintse senki hivatalos állásfoglalásnak. De ugyanígy előfordul ez más kiadók esetében is, maximum nem látom olyan sokszor a kommentfolyamot és/vagy nem ismerem olyan jól a kiadót vagy a könyvet, hogy körülhatárolható véleményem legyen.

Mindenesetre a jelenséget egyébként érdekesnek tartom - mármint azt, hogy egyre kétirányúbbá válik minden, és mi, fogyasztók egyre inkább feljogosítva érezzük magunkat, hogy beleszóljunk dolgokba - nem csak a könyvkiadásban, mindenhol. Gondoljunk csak az órási kampányokra, ami egy-egy film castingja után zajlik, vagy épp az egészen friss Oscar-host botrányra. Ez a közösségi média hatása és rettentő kíváncsi vagyok rá, hogy meddig terjedhet ez még. De ez már más téma.


Rendezetlenség


A design kérdése mindig központi téma nekem ezeknél az év eleji kérdőíveknél. Én a mostani designunkkal egyébként relatíve elégedett vagyok, bár azért nem 100%-ban.
Viszont én is érzem, hogy lenne hová fejlődni, ráadásul már jó ideje fix a design és nem nagyon változott semmi.
A címkézést már jó ideje meg akarom változtatni kicsit, más lesz az oldal struktújára, a designváltástól függetlenül is. De ez elég sok idő lesz, mert újra kell címkéznem több ezer bejegyzést - erre valószínűleg szabiidőben lesz időm. Másrészt tudom, hogy jó ideje nem vezetem azt a listát sem, hogy milyen könyvekről született értékelésem - ezt is tervezem majd frissíteni. 

Ha valakinek esetleg van olyan Blogger template ötlete, amit el tudna képzelni az oldalra, akkor várom szeretettel. A Deszy könyvajánlója csoportban már gyűjtögetünk is.


Túl sok bejegyzés?


A bejegyzések számában elég vegyesek a vélemények.
Mindenesetre az utóbbi években mindig arra törekedtem, hogy minél több bejegyzés legyen az oldalon. Viszont nem tagadom, erre már nem mindig van kapacitásom, és néha már én is kicsit kényszeresnek éreztem azt, hogy legalább 3-4-5 bejegyzés legyen egy nap.
Így arra gondoltam, megkérdezlek titeket, mit tartotok ideálisnak. És úgy tűnik, átlagosan a napi 3 posztra szavaztatok, és bár figyelem majd még a most érkező válaszokat, azért nem kizárt, hogy hallgatni fogok rátok, és inkább kevesebb, de hosszabb bejegyzéseket írok majd - persze a hírek függvényében.


Könyvadaptációs hírek


Az adaptációs hírek még mindig nagyon megosztó téma. Nagyjából fele-fele azoknak az aránya, akik kiemelik, hogy a hírek miatt olvassák az oldalt, vagy nagyon szeretik az adaptációs híreket és azoké, akik szerint túl sok van a filmes hírekből. Patthelyzet. Töröm még a fejem a dolgon, mindenesetre az biztos, hogy az adaptációs hírek maradnak, maximum azon gondolkozom majd el, hogy érdemes lenne-e valamiket közös bejegyzésbe tenni csoportosítva.


Nem blogturnés értékelések


Érkezett néhány kérés azzal kapcsolatban is, hogy több nem blogturnés értékelés is legyen az oldalon. És te jó ég, hogy nektek mennyire igazatok van! Abszolút. Tökéletesen egyetértek veletek. Sajnos míg eleinte elég jó arányt tartottam a kettő között, az időm csökkenésével a blogturnéim jó része megmaradt, viszont kevesebb időm jutott minden másra.
Idén valószínűleg keményen fogom dolgozni azon, hogy még egy fokkal jobban megszűrjem a turnéimat, a határidők miatt is, illetve vannak bizonyos zsánerek, amiket már nem biztos, hogy be merek vállalni turnéra - meglátjuk. Mindenesetre így remélem, több időm jut majd mindenféle kalandozós olvasásra.


A kérdőív:



Nincsenek megjegyzések