Breaking News

Gutenberg előtt tiszteleg ma a Google




Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem nézegetni a Google egyedi doodle-jeit, vagyis amikor a keresőoldalon a szimpla Google felirat helyett egy különlegesebb változat kap helyet. Különösen szeretem őket akkor, amikor valami engem érdeklő dologhoz kapcsolódnak.

És a mai Google Doodle ilyen.

A Google ma ugyanis Johannes Gutenberg munkássága előtt tiszteleg, akinek mi, könyvmolyok nagyon sokat köszönhetünk, hiszen ő a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálója, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas (winkel), a kézisajtó és a festékező labdacs európai elterjesztője. (Forrás: Wikipédia)

Mivel arról nincs tűpontos információnk, mikor is született a mester, a mai Doodle évfordulós alkalma nem Gutenberg születésnapja, hanem annak az évfordulója, hogy 2000-ben a Gutenberg Museum elindította a retrospektív kiállítását Gutenberg tiszteletére.


"Habár Gutenberg életének jó részét homály fedi, a történelmi feljegyzések alapján arra lehet következtetni, hogy 1400 körül született a németországi Mainzban, és először fémművesként dolgozott. Az 1430-as évek végére - a történészek szerint - Gutenberg elkezdett dolgozni a nyomtatás hatékonyabb módszerének kidolgozásán, aminek a fő mozgatórugója az volt, hogy szerette volna visszafizetni a tartozásait, amit egy rosszul elsült tükörkészítő vállalkozás elindítása miatt halmozott fel. A gép, amit feltalált leváltotta a kézzel faragott fabetűkből és grafikai elemekből álló blokkokat, amiket a klasszikus nyomtatásnál használtak."

Részletesebben itt olvashattok arról, mit is dolgozott ki Gutenberg. 

Még egy érdekesség, amit a Google Doodle leírásában találunk:

"A 16. századra nagyjából 200 millió könyv volt nyomtatásban köszönhetően a találmánynak, ami a tömegkommunikáció egy egészen új korszakát indította el, amelyből aztán leágazhatott egy teljesen új médium: a sajtó. Gutenberg öröksége ma is tovább él a Project Gutenberg programnak is köszönhetően, ami egy online könyvtár, ahol több mint 60.000 kötetet érhetünk el ingyen."


A Doodle ezeken a helyeken érhető el ma:



Nincsenek megjegyzések