Breaking News

Kosztümös Kalandok #6 - Becoming Jane - Jane Austen magánélete



A Bridgerton család sikerén felbuzdulva gondolkozom már egy ideje, hogy össze kellene szednem egy toplistát olyan kosztümös filmekkel és sorozatokkal, amiket ajánlok azoknak, akik szerették A Bridgerton családot, de még nem olyan ismerősek a kosztümös filmek terepén - vagy azok, de nyitottak minden olyasmire, ami esetleg kimaradt az eddigi élményeikből.

Viszont mivel nagyon szeretem az ilyen történeteket, végül arra jutottam, nem egyetlen listát szedek össze, hanem indítunk egy egész rovatot, ami arról szól majd, hogy bemutatok nektek általam kedvelt kosztümös sorozatokat. 

A Kosztümös Kalandok bejegyzésekben egyaránt ajánlok majd olyan kosztümös filmeket, amik valamilyen klasszikus könyvet dolgoznak fel, és időnként olyasmit is, ami nem feltétlenül klasszikus vagy nem adaptáció. 

Majd meglátjátok!




Én szerencsére még Becoming Jane címen találkoztam először a mai filmünkkel, amikor is a nagy Jane Austen lázunk közepén a barátnőm angliai utazásán megvette a filmet DVD-n. Ezt azért is szeretném kiemelni, mert a kisebbik problémám az, hogy éveket kellett várni a magyar változatra, nagyobbik az, hogy a borzalmasan unalmas Jane Austen magánélete címet választották neki, ami olyan, mintha egy dokumentumfilm lenne, nem pedig egy könnyfakasztó romantikus történet olyan színészekkel, mint Anne Hathaway és James McAvoy. 

Na de kezdjük az elején!




A Becoming Jane főszereplője természetesen Jane Austen, méghozzá a fiatal Jane Austen. Az írói tehetsége már kiderült, de még nem publikált szerző, és az életében még fontos dilemma, hogy vajon választhatja-e azt az utat, hogy az írásaiból akar megélni, vagy rá is az a sors vár, mint minden más nőre a korában, és életének legfőbb célja az lehet, hogy jó férjet találjon. 

Jane hétköznapjaiba egyszer berobban egy rendkívül ellenszenves fiatalember, Tom Lefroy, akit sajnos nem tud elkerülni, hiszen Tom Jane bátyjának jóbarátja. 

Tom és Jane látszólag teljesen különbözőek - de igazából mégsem annyira, ahogy erre lassan rá is jönnek.

Nagyon nehéz spoilerek nélkül írni erről a sztoriról, de ha valaki ismeri Jane Austen életét, legalább az alapjait, nagyjából sejtheti, mi lesz a sztori vége. 

Mindenesetre Tom és Jane kapcsolatát imádtam, ebben a filmben szerettem bele végképp James McAvoyba. 




Ráadásul ez egy olyan film, aminek a végén beúszik a szokásos fekete háttér-fehér szimpla felirat - elmeséljük neked, mi történt ezután típusú szöveg, amiken én általában jókat bőgök. Ez sem volt kivétel.

Van viszont még valami a színészi alakításon és az érzelmeim megmozgatásán kívül, amit nagyon szerettem a filmben. A történet közben ugyanis Austen a Büszkeség és balítéleten dolgozik, több részlet is elhangzik a regényből a filmben. És az, ahogyan Austen életének eseményei összecsengenek a Büszkeség és balítélettel, az zseniális. (Olyasmit képzeljetek, mint amilyen a Szerelmes Shakespeare-ben a Rómeó és Júlia és Shakespeare életének párhuzamossága, csak annál azért kevésbé hangsúlyos.)




Szóval ha akartok egy érzelmes filmet, akkor ezt nagyon ajánlom, főleg, ha szeretitek Jane Austen műveit. Természetesen a film egy sor olyan eseményt tartalmaz, ami nem feltétlenül így történt, de azért van alapja a történetnek - Tom Lefroy valóban élt és ismerte Jane Austent, arról, hogy mi az, amit kettejükkel kapcsolatban biztosan tudunk, itt olvashattok. (Szigorúan a film után!)

Mindezt olyan színészekkel, mint Anne Hathaway, James McAvoy, Julia Walters, Maggie Smith és még lehetne sorolni.

Ó, és az egyik kedvenc kosztümös táncjelenetem is ebben a filmben van. Nem fogom beilleszteni, mert spoileres, de ha valaki nagyon akarja, itt megnézheti.


Előzetes:





A hivatalos leírás:

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t nézte ki lányuk, Jane, jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, megfékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal Tom Lefroy-jal és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Nincsenek megjegyzések