Breaking News

Íme az Árnyék és csont magyar forgatási helyszínei!




Amikor kiderült, hogy Magyarországon forgatják az Árnyék és csont Netflix sorozatot, már biztos voltam benne, hogy csakúgy, mint a Vaják esetében, itt is érdemes lesz felkutatni, az egyes filmbéli helyszínek hol is vannak pontosan.

Így kezdődött a tegnapi többórás kutatómunkám, részben a szimpla felismerés, részben a ti tippjeitek, részben már publikált cikkek, részben pedig kastélyok végeláthatatlan sorának és Google Maps fotóknak és helyszíneknek az átböngészése nyomán. 

De örömmel jelentem, egy sor helyszínt megtaláltam, olyanokat is, amiket nem is reméltem! 

Figyelem! Mivel konkrét helyszíneken és jeleneteken megyek végig, a bejegyzés spoilereket tartalmaz! 

A montázsokon jellemzően bal oldalon találjátok az eredeti fotókat, azok a világosabbak, kivétel a pósteleki helyszín, ott a két felső fotó a valódi, a többi a sorozatbéli. Ahol csak egy valós fotó van, az mindig a bal felső, esetleg bal felső kettő, ahol három sorban is vannak képek.

Tipp: mivel sajnos a jelenetfotók gyakran elég sötétek, érdemes lehet rákattintani a képekre, hogy még nagyobb méretben lássátok őket, úgy jobban látszódnak a részletek. De remélem, a leírások és a fotók alapján a sorozatban is meg tudjátok keresni őket és összenézni a helyszínekkel.


Mivel rengeteg kutatómunka van a bejegyzésben, most különösen szeretnélek megkérni titeket, hogy ne másoljátok!



Keramzin - Iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély

Az egyik legmerészebb kutatómunkát az jelentette, hogy megtaláljam az árvaházat, ahol Alina és Mal felnőttek. A sorozatban egyértelműen látszik az épület, éreztem, hogy nagy változtatásokat sem ejtettek rajta, viszont semmilyen forrást nem találtam róla - így ezt teljesen próba szerencse alapon, többtucat kastély, udvarház, kúria fotójának átböngészése nyomán találtam meg.





Csernaszty, ahol Malék állomásoznak - Szentendre, Skanzen

Mielőtt Mal elkezdi hajtani a szarvast, a csapatával északon, Fjerda közelében állomásoznak. A háttérben jól látszik egy malom, illetve a megbeszélésnél épületeket is láthatunk a háttérben. Ez a szentendrei Skanzen.





Rijevoszty, ahol a hintót ellopják - Szentendre, Skanzen

Még mindig maradunk a Skanzennél, ugyanis egy több jelenetből álló helyszín is ez volt. Itt áll meg Alina kutatása során Kirigan hintója, amit aztán később ellopnak a varjak - és igen, itt dobják fejbe az Árnyék és csont egy példányával Jespert. (Részletek ide kattintva.)
A helyszín jól beazonosítható a falról, a kapuról, illetve a kútról, amit láthatunk mind a varjak mellett, mind Kirigan mögött.





Rijevoszty, Alina menekülése - Szentendre, Váralja lépcső

És ha már Szentendre, szintén ismerős lehet Alina menekülésének helyszíne. Egyrészt egy jellegzetes lépcsősor, másrészt egy sikátor, amin át menekül.




A Nagy Palota, Alina bemutatása - Néprajzi Múzeum

Talán a legismertebb forgatási helyszín, hiszen viszonylag könnyen beazonosítható és sokak által ismert helyszínről van szó. 
A Néprajzi Múzeum csarnoka szolgált a Nagy Palota csarnokául, amikor bemutatják a cári párnak Alinát mint Napidézőt, és itt cameózott Leigh Bardugo írónő is.
Könnyen beazonosítható a háttérben látható lépcsősor, illetve a padló mintázata alapján - igaz, azt kiegészítették egy sorozatos címerrel.




A varjak ellopják a Kis Palota tervrajzait - Budavári Palota, Oroszlános-udvar

Ez talán az egyik legjobban beazonosítható helyszín a sorozatból, hiszen tényleg sokak által ismert, és változtatások nélkül, teljes pompájában látszódik.
Kaz beöltözik szobrásznak, és erre hivatkozva kéri el a kapuk adatait a levéltárból, ahová aztán később Inej és Jesper betörnek.




Inej leereszkedése a kupolán - MTV-székház, egykori Tőzsdepalota

Itt jön azonban egy csavar a történetben. Ahová betörnek, kívülről a Budavári Palota, viszont a kupola, ahol Inej leereszkedik, már az egykori Tőzsdepalota.
Nézzétek az üveges kupolát és az oszlopok mintáit!




A grisák gyakorlatoznak, Alina megküzd Zójával - Budai vár, Déli rondella

A grisák edzéséből sajnos nem sokat kapunk, de azért a helyszín így is ismerős lehet.




A varjak belógnak a cirkusszal - Budai vár, bejárat

Még mindig a Budai várnál maradva, egy másik jelenetet is itt vettek fel, méghozzá a Buzogány toronynál. Szerintem rögtön ismerős lesz, de azért egy kis segítség: amikor a varjak belógnak a cirkuszosokkal, itt állítják meg őket.




Kaz begyűjti a kecskét - Óbuda, Fő tér

Kaz a városban sétálgat, hóna alatt a nyugikecskével, Milóval. Ezt a jelenetet Óbuda Fő terén vették fel. Fotók szempontjából némileg megköti a kezemet a streetview, mindenesetre ha az épületek színét, mintáját, az ablakokat nézitek, látni fogjátok, hogy megegyezik a helyszín.




A Kis Palota - Keszthely, Festetics kastély

Egy újabb relatíve könnyen beazonosítható helyszín, hiszen szinte változtatások nélkül kapunk róla egy távoli felvételt. (Na jó, az orosz hatás kedvéért rákerült még néhány torony.) A legkönnyebben akkor beazonosítható, amikor Kirigan viszi a lován Alinát a palotába, első alkalommal. De ezután még számtalanszor látni külső helyszínként, amikor Alina kint sétálgat, amikor együtt mennek lovagolni az Éjúrral, illetve itt tartották a nagy bemutató előtti kis vásárt is. 

Viszont már itt megjegyezném, hogy nem csak külső helyszín volt, számtalan belső jelenetet is itt vettek fel - de nem mindet!




Zsenya kíséri Alinát - Festetics kastély, Tölgyfa lépcsősor

Mint említettem, több belső helyszín is a Festetics kastély, ez az egyik. Zsena kíséri Alinát a lépcsőn a bemutatkozására. A sorozatban elég sötét a kép, legkönnyebben talán a festmények alapján tudjátok beazonosítani a helyszínt.




Alina bemutatója a nagyközönségnek - Festetics kastély, Fehér tükörterem

A nagy partit, amit Alina tiszteletére adnak, meg persze azért, hogy lenyűgözzék a népet, szintén a Festetics kastélyban vették fel, a kulcsjelenetek a Fehér tükörteremben játszódnak.




Kirigan szobája - Festetics kastély, Velencei tükörterem

Ez nehezebb dió volt, ugyanis Kirigan szobáját rettentő sötétté és baljóssá varázsolták, viszont valahogy éreztem, hogy a velencei tükörterem az, csak meg kellett találnom a kapcsolódó pontokat. Addig keresgéltem, amíg meglettek. Tudom, sötét, de nézzétek a padló mintáját a jobb felső képen, illetve hasonlítsátok össze a csillárokat is. 




Könyvtár - Festetics kastély, könyvtár

Ez egy viszonylag könnyű találat. Hasonlítsátok össze a polcokat, a szekrényeket, illetve az ablakokat, és máris megvan a könyvtár, ahol Alina először hall Morozova állatairól, és ahol láthatjuk a szentek életéről szóló könyv cameóját.




Inej első gyilkossága - Gödöllő, Kastélytemplom

Az előbb említettem, hogy bár azt hihetnénk, minden belső helyszín, ami a Kis Palota, Keszthely, valójában nem így van.
A kis templom, ahová Kaz megy, majd ahol Inej megöli a Szívtörőt, Gödöllőn van.
Érdemes nézni a fekete oszlopokat, a falakat, illetve a másik szöget, amit Kaz háta mögött láthatunk a sorozatban.




Ahol a grisák étkeznek - Gödöllő, Díszterem

Nagyon kerestem a Festetics kastélyban azt a helyet, ahol a grisák étkeznek, de nem találtam. Aztán amikor rájöttem, hogy a kastélytemplom Gödöllőn van, ránéztem az itteni belső terekre is, és megtaláltam!
Nézzétek a fal díszítését, illetve a gyertyatartók, a tükör és az ablakok elhelyezkedését!




Istálló - Gödöllő, a kastély istállója

Innen jutott eszembe, hogy Gödöllőn volt egy istálló is, és rögtön beugrott a Jesper-féle istállós jelenet, ahol is egy kis flört és miegymás után elköti a lovakat. Igazam lett, valóban a gödöllői kastély istállójában vették fel ezt a részt!
Nézzétek a barna oszlopokat, az arany díszítést a rudak tetején, illetve a boltíveket! (A bal középső még régi, felújítás előtti fotó.)




Kirigan múltja - Pósteleki Széchenyi-Wenckheim kastély

Szintén könnyen felismerhető a pósteleki kastélyrom, ráadásul erről a helyi sajtó cikkezett is annak idején, amikor a forgatás zajlott.
Ezt akkor láthatjuk, amikor elmerülünk Kirigan múltjában és abban, hogyan keletkezett tulajdonképpen az Árnyzóna.



Friss! Köszönet a tippért Aliznak!

Alina és Mal az erdőben - Pilisborosjenő, Teve-szikla

Miután Alina elmenekült a varjaktól, aztán megint menekül, Mal rátalál az erdőben, és együtt indulnak észak fel. Az egyik éjszakai felvételen kivehető a Teve-szikla.



Friss! Köszönet a tippért és a képért Xéniának!

Alina a folyosón - Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

Égre-földre kerestem ezt a folyosót az eddigi kastélyokban, amikről írtam, de nem találtam - aztán jött Xénia és kihúzott a csávából. Elárulta: a Károlyi-kastélyban is forgattak, és rögtön az általa küldött egyik képben felismertem ezt a bizonyos folyosót, ahol Alina végül elengedi Malt.



Friss! Gyöngyvirág tippje alapján újabb helyszínt van meg.

Kirigan keresi Alinát - Szentendre, Hunyadi utca

A hatodik rész végén Kirigan Rijevosztyban keresi Alinát, egy újabb Szentendrén felvett jelenetben.


Friss! Thayet a Molyról újabb találatokat osztott meg velünk.

A titkos ajtós folyosó - Festetics kastély, folyosó

A varjak tervében fontos szerep jut egy titkos ajtónak, amit végül grisa erő helyett egy erős mágnessel tudnak kinyitni. 
Ez a folyosó is a Festetics kastélyban van.





Lépcsősor - Festetics kastély, lépcsősor

Alina a grisa edzésre igyekszik, az odaútján láthatjuk ezt a lépcsősort.





Minden bizonnyal lehet még találni helyszíneket, hiszen néhány utólagos kiegészítő forgatás zajlott csak Kanadában, minden mást nálunk rögzítettek "élő" helyszínen vagy stúdióban. Ha esetleg tudtok ilyenről, írjátok meg bátran, szívesen kiegészítem a bejegyzést.

Egyébként ha valaki belevág, hogy ellátogasson helyszínekre, mint mi tettük a Vaják esetében, jó kirándulást kívánok!


Szeretném megköszönni a segítséget és a tippeket azoknak, akik írtak nekem a napokban kitett kérésemre (Veronikának, Tündének, Biankának, Viviennek, Melindának, Alexandrának és mindenkinek, akit esetleg kihagytam) és minden kommentelőnek, aki a helyszínekkel kapcsolatban írt. Remek tippeket és kiinduló pontokat adtatok, köszönöm szépen!


Mivel rengeteg kutatómunka van a bejegyzésben, most különösen szeretnélek megkérni titeket, hogy ne másoljátok!

Ne felejtsétek el végigböngészni az Árnyék és csont bejegyzésemet ide kattintva, rengeteg érdekességről számolok be a sorozattal kapcsolatban, és igyekszem tudósítani a friss híreket. is.



És a végére egy kis extra: amikor az írónő Magyarországra jött a forgatásra, a Könyvmolyképző Kiadó szervezett egy dedikálást is vele, ahol teljesen spontán megjelent két szereplő, a Kirigant alakító Ben Barnes és a Jespert alakító Kit Young is. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek sikerült lopni velük egy fotót, gondoltam, passzolna a bejegyzés végére ez az emlék. Annak idején egy beszámolót is írtam az eseményről, ide kattintva olvashatjátok.








A fotók forrásai

Iszkaszentgyörgy

Szentendrei skanzen, malom

Szentendrei skanzen, a kútnál

Szentendre, Váralja lépcső
Google Maps, Fotó: Budai Lóránt

Néprajzi Múzeum
Magyar Nemzet

Budavári Palota, Oroszlános-udvar

MTV-székház, volt Tőzsdepalota

Budai vár, Déli rondella

Budai vár, bejárat

Festetics kastély

Festetics kastély, belső fotók

Gödöllő, Kastélytemplom

Gödöllő, Díszterem

Gödöllő, istálló

Póstelek

Teve-szikla

Szentendre, Hunyadi utca


.

5 megjegyzés:

  1. Szuper a cikk. Nagy élvezettel olvastuk.

    VálaszTörlés
  2. Kimaradt az az alcsúti arborétu, mikor a tábornok multját idézik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem az alcsúti arborétum, hanem a pósteleki kastély, szerepel a listán. :)

      Törlés
  3. S2 E3 Pilisborosjenő Teveszikla feletti mező, és az egri vár makettja. Illetve a kettő közötti úton lovagolnak végig (elsőre erről ismertem fel, és amikor a makett is megjelent, egyből rákerestem, hogy tényleg Magyarországon forgatták e) :D

    VálaszTörlés
  4. 2.évad 2.rész kb 8:15- Tordasi Sajnovics kastély

    VálaszTörlés