Breaking News

Könyvvel a menstruációs szegénység ellen




A múlt héten elég elfoglalt voltam, ezért nem volt még érkezésem megírni ezt a bejegyzést, ráadásul tudom, hogy mindenféle Bridgerton tartalommal elárasztottalak titeket - de mindenképp meg AKARTAM írni ezt a bejegyzést.

A napokban szembejött velem egy érdekes kezdeményezés, ami valójában egy társadalmi szerveződés része, viszont a megoldást egy könyv kiadása jelentette, úgy éreztem, mindenképp érdemes foglalkoznom vele az oldalon is. 

Mutatom a bejegyzést, ami szembejött velem:

 


A bejegyzés arról szól, ha esetleg valaki nem tud angolul, hogy Németországban a női higiéniai termékekre 19%-os ÁFA-kulcs vonatkozik - a könyvekre viszont csak 7%. 

Ezért egy cég, igencsak trükkös megoldással kiadott egy könyvet, ami gyakorlatilag csomagolást jelentett a tamponoknak - így játszva ki a rendszert. 

Ez a megoldás egyszerűen zseniális, és természetesen jobban bele akartam ásni magam a témába, mert a bennem élő feminista rögtön ökölpacsizni akart az ötletgazdával, arról nem is beszélve, hogy mennyire felháborít az egész téma. 


A menstruációs szegénység sajnos egy nagyon létező jelenség, keressetek rá bátran, cikkek százai foglalkoznak vele. Itt egy remek cikk a WMN.hu-n a témában.

De még ha szemet is hunyunk afölött, hogy bizony rengetegen élnek közöttünk olyanok, akik számára luxustermékeknek számítanak ezek az alapvető higiéniai termékek, akkor is jogosan merül fel a kérdés: hogy lehetséges ez? 

Azt hiszem, minden nő tisztában van vele, a havi költségvetésből mekkora részt harap ki csupán maga a tény, hogy nők vagyunk. És most nem is akarok belemenni olyan dolgokba, mint a pink tax vagy akár azzal a témával foglalkozni, hogy miért van az, hogy fogamzásgátlók miatt a védekezés költségei nagy százalékban a nőkön csattan. 

Önmagában a menstruáció, egy teljesen természetes dolog többezer forintos terhet ró a nőkre minden egyes hónapban. Nyilván lehet arról beszélgetni, hogy vannak környezettudatosabb, újra és újra használható megoldások, mint a menstruációs kehely vagy a menstruációs bugyi - de ezek nem mindenkinek kényelmes megoldások, alapvetően valamivel magasabb beugró költséggel, és ezeket is rendszeres időközönként cserélni kell. (Nem is beszélve arról az esetről, ha valakinek nincs módja a rendszeres tisztán tartásukra.)

Nőnek lenni drága mulatság. 

Néhány évvel ezelőtt járta be a sajtót a hír, hogy egy fiatal lány Obamával beszélgetett, és igencsak bátran rákérdezett, miért van az, hogy az amerikai adórendszerben luxustermékként tartják számon ezeket a női higiéniás termékeket. Obama pedig nagyon elmésen megállapította, hogy ebben talán szerepe lehet annak is, hogy az adótörvényeken férfiak dolgoztak. #meglepődtem

Az a beszélgetés igazi hullámot indított el szerte a világon. A beszélgetésről olvasva valószínűleg a legtöbb embernek az jutott eszébe, hogy "ó, milyen bolondok az amerikaiak, luxustermék, miérT?" - aztán ha körbenéztünk a saját házunk táját... Nos, szerte a világon megállapították, hogy bizony a legtöbb országban nagyon is foglalkozni kell a témával. 

És van, ahol nagyon hatásos volt ez a munka. 

2020-ban Skócia lett az első ország, ahol nemhogy adómentessé tették ezeket a termékeket, hanem mindjárt ingyenessé!

Máshol kevésbé...

Kezdjünk el söprögetni mi is a saját házunk táján, és nézzük meg, mi hogy állunk a témában! És ha már beleássuk magunkat az adószabályokba, akkor a fenti nyitás kedvéért nézzük meg rögtön azt is, a könyvekre mekkora ÁFA vonatkozik.

És akkor tessék kapaszkodni: a női higiéniai termékek nálunk ugyan nem minősülnek kiemelt luxustermékeknek, így extra ÁFA nem vonatkozik rájuk - de kedvezmény sem. Így a tamponok, betétek és miegymás után ugyanúgy 27% ÁFA fizetendő, mint a termékek nagy százaléka után. 

A könyvekre viszont kulturális okokból kedvezményes ÁFA vonatkozik - 5%. (Kivéve az e-könyveket, amiről már sokszor beszélgettünk az oldalon.) És ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, nagyon is dicséretes és elvárható, hogy az állam támogassa a kulturát - főleg, hogy a könyvek még így is elég drágák idehaza. 

De a fenti német példa bizony nálunk is működhetne. Sőt - a különbség nálunk még nagyobb is, hiszen a 27% és az 5% között 22% a különbség, míg a németeknél ez csak 12%, mivel a kedvezményes ÁFA-kulcs ugyan kicsit magasabb, de az alap ÁFA jóval alacsonyabb, mint nálunk. 

2019-ben indult ugyan egy kezdeményezés nálunk is ennek megváltoztatására, de a parlament - csendben hozzáteszem: az országgyűlésben nálunk csupán 13% a női képviselők aránya - talán senkit sem meghökkentő módon leszavazta az indítványt.

Egyébként itt egy remek térképet láthattok arról, melyik európai országban mekkora ÁFA vonatkozik az ilyen termékekre - sajnos ebben mi "vezetünk".

És akkor most hagyom, hogy ezen most mindenki elmerengjen kicsit, én pedig addig is visszatekintek a "hanyatló Nyugat" tamponkönyves kezdeményezésére.


A könyv köré természetesen szuper kampányt húztak fel. Ennek része ez a remek bemutató videó is, amiben látható az is, hogyan festett a tamponok mellé körítésnek szánt könyv, ami maga is tiltakozás volt ez ellen az igazságtalanság ellen:



A sajtó imádta a kedvezményezést, gyakorlatilag minden nagyobb sajtóorgánum foglalkozott vele. (Nem is értem, miért most hallok róla először?!)





A könyv bevételeit felhasználták arra, hogy a menstruációval kapcsolatos edukáción dolgozzanak és indítottak egy petíciót is a magasabb adó megváltoztatására.

Az eredmény? 

A németek a 19% ÁFA-kulcs helyett beemelték a termékeket a kedvezményes kategóriába, és már ezekre is a 7% vonatkozik. 

Nincsenek megjegyzések