Breaking News

Kosztümös Kalandok #7 - Casanova




A Bridgerton család sikerén felbuzdulva indítottam el annak idején a Kosztümös Kalandok rovatok, amivel az volt a cél, hogy összeállítsak egy toplistát olyan kosztümös filmekkel és sorozatokkal, amiket ajánlok azoknak, akik szerették A Bridgerton családot, de még nem olyan ismerősek a kosztümös filmek terepén - vagy azok, de nyitottak minden olyasmire, ami esetleg kimaradt az eddigi élményeikből.

Viszont mivel nagyon szeretem az ilyen történeteket, végül arra jutottam, nem egyetlen listát szedek össze, hanem indítunk egy egész rovatot, ami arról szól majd, hogy bemutatok nektek általam kedvelt kosztümös sorozatokat. 

A Kosztümös Kalandok bejegyzésekben egyaránt ajánlok majd olyan kosztümös filmeket, amik valamilyen klasszikus könyvet dolgoznak fel, és időnként olyasmit is, ami nem feltétlenül klasszikus vagy nem adaptáció. 

Majd meglátjátok!





A mai választásom egy olyan filmre esett, ami nem a klasszikus BBC adaptációk sorába tartozik, és a színészek miatt sokan talán már amúgy is ismerik.

Mindenképp szerettem volna írni róla, viszont kicsit megggyorsította, hogy kiderült: ma van Casanova születésének évfordulója. Így hát illőnek éreztem, hogy az egyik Casanova életét feldolgozó filmről írjak.

A 2005-ös Casanova film címszereplője Heath Ledger, így már önmagában emiatt is érdemes megnézni a filmet.

Hozzá kell tenni viszont: ez egy meglehetősen modern feldolgozás, ami szabadon kezeli a történelmi tényeket és Casanova alakját. Ráadásul a Szerelmes Shakespeare-hez hasonlóan - sokszor kifejezetten shakespeare-i csavarokkal dolgozva - csavar jó néhányat a sztorin és feltesz egy sor "Mi lett volna, ha...?" kérdést. 

Itt jön be fontos alakként a másik főszereplő: Francesca, akit Siena Miller alakít. Ő egy elég erős, feminista hősnő, ami érdekes konfliktust(?) jelent a nőcsábász Casanova mellett.

Rajtuk kívül szerepel még a filmben a legendás Jeremy Irons, Helen McCrory (a Harry Potter filmek Narcissája), Charlie Cox (Csillagpor, Daredevil) és Natalie Dormer (Trónok harca, Hunger Games, Tudorok).




Ahogy említettem, a sztori elég modern. A már a híre miatt mindenki által ismert Casanovával indulunk, aki űzi szokásos nőcsábász üzelmeit. Egy napon viszont - némi csábítással kapcsolatos bonyodalmak kapcsán - az útja sodorja az élet Francescát. A rendkívül intelligens, tudós nőt, akit az anyja ugyan ki akar házasítani, ám ő hallani sem akar holmi férfiakról - legfőkébb nem egy olyan hírhedt nőcsábászról, mint Casanova. A férfinak tetszik a kihívás, de nem is sejti, milyen bonyodalmak várnak rá.

A történet igencsak izgalmas és fordulatos, ahogy már említettem, engem nagyban emlékeztet a mindenféle bonyodalmaival néhány Shakespeare vígjátékra, leginkább talán a Sok hűhó semmiért és a Vízkereszt jut eszembe vele kapcsolatban. Tele van élettel, energiával és humorral - bár a történelmi hűséget kétségtelenül el kell engedni ahhoz, hogy élvezni tudja az ember.

Mindemellé remek háttérzenék társulnak.


A film hivatalos leírása Port.hu-ról:

Casanova (Heath Ledger) a világ legnagyobb csábítója, az átváltozás és a humor nagymestere, akinek nő még nem tudott nemet mondani. Legalábbis így volt ez mostanáig. Életében először ugyanis ellenállásba ütközik, amikor útjába kerül Francesca (Sienna Miller), a velencei szépség, aki visszautasítja. Casanova nem is sejti, hogy élete legveszélyesebb játszmája ez: nem csak hírnevét és életét teszi kockára, de az egyetlen esélyét is, hogy elnyerje az igaz szerelmet.


Az előzetes:


Nincsenek megjegyzések