Breaking News

19 érdekesség Pitonnal kapcsolatban, amit nem biztos, hogy tudtál

Perselus Pitont akár pozitív, akár negatív karakternek tartjuk, az biztos, hogy a Harry Potter sorozat egyik legérdekesebb és legösszetettebb szereplője. Most, hogy Alan Rickman elhunyt, Piton rajongói az egész világon felébredtek. 

Én most összeszedtem 19 olyan érdekességet a szereplővel kapcsolatban, amit nem biztos, hogy mindenki ismer.

1. Minden út Cokesworthbe vezet



Piton Cokeworth városában élt - ez az a város, aminek a határában a levelek elől menekülve a Dursley család és Harry megszállnak a Bölcsek kövében, mert Mr. Dursley úgy érzi, ott nem éri őket utol a varázslat. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, hiszen pont Piton, Harry egyik legnagyobb védelmezője lakott nem sokkal messzebb. (A magyar fordításba Porf-Esek néven került be a város.) 

2. Nagy bájital reménység


 
Piton is tagja volt a Lumpsluck által szervezett Lump Klubnak, a bájitaltan egyik nagy reménységeként. 

3. Nem James, hanem Piton


 
Amikor az ötödik részben Petunia tudja, mik a dementorok, azt mondja: "Egyszer régen... hallottam, mikor az a rémes alak beszélt róluk neki" 
Mi, Harryvel együtt arra a következtetésre jutottunk akkor, hogy Jamesre gondol Petunia - valójában azonban Pitonra gondolt, hiszen mint később kiderül, kihallgatta amint Piton az Azkabanról mesélt Lilynek. 

4. Piton az első bájitaltan órán előrevetít eseményeket



Piton három dolgot kérdez Harrytől:
- Mit kap, ha ürömteába őrült aszfodéloszgyökeret kever? 
- Ha szereznie kellene egy bezoárt, hol keresné?
- Mi a különbség a sisakvirág és farkasölőfű között? 

Mindhárom kérdés előrevetít a sorozatra nézve valamit: 
- Az ürömtea és az aszfodélosz keveréke az élő halál eszenciája - ezt kell elkészítenie Harryéknek a hatodik részben Lumpsluck első óráján, ekkor használja először Harry a Félvér herceg könyvét
- Harry egy bezoárral menti meg Ron életét szintén a hatodik részben (szintén a Félvér herceg, azaz Piton tanácsára)
- A sisakvirág és a farkasölő fű ugyanaz - ez Lupin professzor érkezését vetíti előre

5. Piton első mondata Harryhez sokkal többet jelent, mint gondoltad



"Mit kapok, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?"
Nyilván próba Harry számára, azt is tisztáztuk az előbb, hogy előrevetít későbbi eseményt...

No de még közelebbről vizsgálva a mondatot...

Az aszfodélosz egy liliomfajta - ez máris utalás Lilyre. Ezenkívül a viktoriánus virágnyelv szerint a jelentése valami olyasmi, hogy "a sírig kísér a megbánás", az üröm pedig valaminek a hiányát jelenti, és a mély bánatot szimbolizálja. 
Tehát Piton ezen mondatának második jelentése az, hogy nagyon bánja Lily halálát és hiányzik neki.


6. Piton saját varázslatokat alkotott



Piton több saját varázsigét is alkotott:
- Levicorpus (a bokájánál fogva lebegteti az embert)
- Liberacorpus (a Levicorpust oldja fel)
- Pofix (ezzel hallgattatja el Hóborcot Harry a hatodik könyvben)
- Lábujjköröm növesztő bűbáj
- Disaudio (nem hallanak a körülötted lévők, ezt később sokszor használták a hetedik részben is Harryék)
- Sectumsempra

7. Rita Vitrol könyvet írt róla



Rita Vitrol könyvet írt Pitonról, melynek címe: Snape: Scoundrel or Saint?, azaz valami olyasmi: Piton: Gazember vagy szent?

8. Nevének eredete 


Piton eredeti neve Severus Snape. 

A Severus latin, jelentése zord, komor. 
Septimius Severus római császár volt, akinek ellenfele két olyan ember volt, akiket párhuzamba állítanak nevük alapján a HP szereplőivel: Pescennius Niger (Phineas Nigellus Black) és Clodius Albinus (Albus Dumbledore). 

Snape vezetéknevét Rowling egy suffolki angol falu nevéből vette. Viszont érdekesség, hogy van egy Snape nevű falu Yorkshire-ben is, amit a korábban említett Septimius Severus átépíttetett. Van egy ilyen angol ige is, aminek a jelentése megdorgál, letorkol.

További érdekesség, hogy Clapham Junctionben élt akkoriban, amikor az első könyvet írni kezdte. A Clapham Junction állomással szemben van egy Severus Road nevű út. 
(Forrás: HP Wikia)

9. Piton is mindben ott volt 



14 szereplő van, aki mind a 8 Harry Potter filmben szerepelt, Piton az egyik. 

10. Inspiráció Pitonhoz


Piton karakterét Rowling a gimis kémiatanáráról mintázta, akit nagyon nem szeretett. 

11. Piton illata


Amikor megkérdezték Rowlingot, hogy Pitonnak milyen szaga van, azt felelte: "Keserűség és régi cipő."

12. Eredetileg más alakította volna


 
Piton szerepét eredetileg Tim Roth-nak ajánlották fel, de visszalépett Tim Burton A majmok bolygója filmje miatt. Ezután ajánlották fel a szerepet Alan Rickmannek. 

13. A legfiatalabb tanár


Piton a Roxfort legfiatalabb tanára. Habár a filmben idősebbnek tűnik, Piton valójában 38 éves volt, amikor meghalt a hetedik könyvben. Az ötödik könyv szerint 14 éve tanított a Roxfortban, azaz 21 évesen kezdett tanítani. 

14. A legendás patrónussal egyedüli



Piton patrónusát mindenki ismeri, hiszen Lilyvel való kapcsolata miatt őz formája szíveket facsar össze, amióta először olvastunk róla a könyvben. 
Azt viszont kevesebben tudják, hogy Piton az egyetlen halálfaló, aki képes patrónust idézni. 

15. Piton a kiindulópont


 
Számtalan ilyen tényt lehetne felsorolni, de érdekes elgondolkozni néhány dolgon Pitonnal kapcsolatban. 
Rowling nyilatkozata szerint, ha Piton nem áll át a "sötét oldalra", Lily előbb-utóbb valószínűleg beleszeretett volna - ebben az esetben pedig Harry nem is létezne.
Piton volt az, aki kihallgatta a jóslatot, majd elmondta Voldemortnak, így gyakorlatilag az egész Harry Potter történet kiindulási pontja ő. 
A Harry Potter sorozat két nagy ellenfeléhez két varázsige köthető szorosan: Voldemorthoz az Avada Kedavra, a halálos átok, Harryhez pedig a Capitulatus, a lefegyverző varázsige. Számtalan alkalommal használják mindketten ezeket, Harryt konkrétan be is azonosítják arról, hogy csak lefegyverez. A Capitulatus menti meg az életét a negyedik részben. További érdekesség, hogy a két varázslat is része a két karakter közötti "színjátéknak" - a színjátékot itt szó szerint értsétek! A Griffendél vörös, a Mardekár zöld. Voldemort szeme piros, Harryé zöld. A halálos átok zöld, a lefegyverző piros. És hogy kapcsolódik ehhez Piton? Neki köszönhetően tanulta meg Harry a rá oly jellemzővé vált varázsigét a Párbaj Szakkörön. 
Piton döntései tehát már születése előtt, és élete során számtalanszor befolyásolták Harry életét és a Harry Potter történetet anélkül, hogy tudott volna róla. 

16. Alan Rickman előre tudta


Amikor Alan Rickmant felkérték a szerepre, mielőtt igent mondott, beszélni akart Rowlinggal. Nem tudta előre, mi lesz Piton sorsa, viszont egy valamit elárult neki az írónő: azt, hogy Pitonnak milyen kapcsolata volt Lilyvel. Ez azért is nagy dolog, mert még Rowling saját testvére sem tudott róla. (Amikor Rickman felhívta Rowlingot, épp a nővérével volt, és kérte, hadd beszéljenek másnap, mert "épp nem beszélhet".) 
Az, hogy sokkal több van Piton karakterében, végül meggyőzte Rickmant, hogy elvállalja a szerepet, és ennek megfelelően alakította a karaktert az évek során.

17. Piton külsejébe Alan Rickman is beleszólt



Alan két dolgot kért, amikor elkezdtek beszélgetni Piton ruhatáráról: sok gombot szeretett volna, és a kezét félig takaró ruhaujjat. Ezt az évek során ki is használta, mint ahogy a képen láthatjuk. 
Amikor változott a jelmezes, sokak ruhatárában is változások voltak, Piton külseje azonban ugyanolyan maradt.

18. Piton a Simpson családban



Piton szerepelt a Simpson család egyik részében, ahol Benedict Cumberbatch volt a hangja. Ez már csak azért is érdekes, mert egy Jimmy Fallon műsorban Benedict Cumberbatch és a műsorvezető Alan Rickman hangjának utánzását játszották, a következő adásban pedig Alan ezzel viccelődve héliumos beszédre "kényszerítette" Jimmy Fallont.

19. Írd be Google Fordítóba!



Érdekesség: ha beírod a Google Fordítóba, hogy snape - Pitont dobja ki.

28 megjegyzés:

  1. az a Tom Roth ugye Tim Roth akart lenni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! :) Köszi, hogy szóltál, javítottam.
      (Olyan vicces, amikor elgépelésből értelmes szavak jönnek ki - az i meg az o egymás mellett most pont így jött ki. :D)

      Törlés
    2. Az eredeti üzenetem így szólt: "Az a Tom Roth ugye Tom Roth akart lenni" de még észrevettem küldés előtt :-) ugyanúgy mellényúltam, mint Te

      Törlés
    3. Hehe :) Az a lényeg, hogy most már jó. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszett az a poszt, valóban érdekesek a felsorolt dolgok. Legszívesebben még ezer meg ezer ilyen bejegyzést olvasnék róla.
    Nem sok filmet láttam tőle a HP filmeken kívül, ennek ellenére mégis iszonyat rossz érzés, hogy egy ilyen fantasztikus színészt veszített el a világ.
    Várom a többi bejegyzést, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz bennük!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper poszt. Ezek kozul egyet se tudtam rola. En csak a HP filmekbol ismertem,de nagyon fog hianyozni.Borzalmas hogy igy kellett elmenjen. :(

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper poszt. Ezek kozul egyet se tudtam rola. En csak a HP filmekbol ismertem,de nagyon fog hianyozni.Borzalmas hogy igy kellett elmenjen. :(

    VálaszTörlés
  5. A google fordító a házak nevét is lefordítja ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A google fordito a severus snape-t is leforditja perselus pitonra.

      Törlés
  6. Haha, a google translate a severus-ra is perselus-t ad ki :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, látod, azt ki se próbáltam! Köszi az infót! :)

      Törlés
  7. Nagyon jó volt a kedvenc szereplőmről érdekességeket olvasni :) Eddig csak magáról a filmről és a könyvről olvastam érdekességeket, most kellett egy kis változatosság :D

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom a tekergők angol nevét, de azokat is lefordítja a google fordító, mint tapmancs, féregfark, holdsáp és ágas.:D

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom a tekergők angol nevét, de azokat is lefordítja a google fordító, mint tapmancs, féregfark, holdsáp és ágas.:D

    VálaszTörlés
  10. 6 Tény: az, hogy Pitonnak saját varázslatai voltak elég nyilvánvalóan kiderül, mivel eleve ő a " Half-blood Prince" ( Felver Herceg)
    9. Tény: én pl. kapásból fel tudok sorolni több mint 14 olyan szereplőt aki benne volt az összesben.
    Nyilván a 3 főszereplő
    Dumbledore
    Hagrid
    McGonagall prof.
    Flitvick prof.
    Ginny Weasley
    Fred, George Weasley
    Mrs. Weasley
    Draco Malfoy
    Neville Longbottom
    Dudley, Vernon, Petunia Dursley
    Akkor ugye Piton..
    ...ez már eleve 17 és van még pár jelentéktelen szereplő pl. Crak vagy Monstro.
    És egyébként azt honnan veszed, h Piton is Lump klub tag volt? En 3-szor olvastam az osszes konyvet, filmeket meg se tudom szamolni, de sehol nem emlekszem ilyen utalasra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rowling ki szokott ilyeneket Írni Twitterre. Onnan lehet tudni.

      Törlés
    2. Dumbledore a hatodik részben meghal. A hetedik második felében, Harry "halálánál" feltűnik, viszont szerintem a 7/1-ben nem.

      Törlés
    3. De a könyvekben mindben benne volt.
      Amúgy a 7/1-ben is, mikor Voldemort feltöri a sírját :)

      Törlés
  11. McGonagall-t is lefordítja a google fordító McGalagonyra..Slughornt Lumpsluckra... nah szóval érted :D

    VálaszTörlés
  12. Kedves Blogger!

    Köszönöm ezt az érdekes bejegyzést, egyre nagyobb késztetést érzek a könyvek újraolvasására :D

    Tisztelettel:
    Hollótoll

    VálaszTörlés
  13. A poszt tényleg érdekes volt, legalábbis számomra. Két éve hatalmas HP fan voltam. Most is imádom, de már "kinőttem" a hatalmas fanságot, már csak sima fan vagyok. De még így is rengeteg teljesen új dolgot láttam. A hatodik számomra nem volt igazán új, de az ötödik nagyon meglepett. A google fordítós cucc pedig nagyon vicces.

    VálaszTörlés
  14. Tudod azért írja ki a pitont, mert a snape az maga a piton féle fajta kígyó.
    Ez nem volt túl nagy okosság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem. Kevered a kígyóval, ami snake angolul és nem snape.
      A piton phyton angolul, ugyanígy a pitonfélék: https://en.wikipedia.org/wiki/Pythonidae

      Törlés
  15. Vernon, petunia és Dudley nincs benne az utolsó filmben.
    Monstro az kb az 5től nincs. Nem emléxem hol vágták ki a filmből.

    VálaszTörlés
  16. Jó lenne olvasni a megállapítások forrását, mert abból jobban megítélhető, hogy mennyire megbízható. Pl. a patrónus bűbáj? Dolores Umbridge patrónusa macska volt, mondjuk a könyvben nem derült ki, hogy halálfaló lett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Umbridge nem volt halálfaló. Harry is annak véli, de mind Syrius mind Lupin cáfolja.

      Törlés