Breaking News

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok {Értékelés + Nyereményjáték}

Még több nyomozás, még több rejtély

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

A blogturnéról



Megérkezett a szenzációs Ambrózy báró sorozat második kötete, a Rudnay-gyilkosságok, ami megtörtént eseteket dolgoz fel, és amiben újra találkozhatunk a főhőseinkkel. A Blogturnéklub tagjai már nagyon várták Böszörményi-mester új könyvét, az értékeléseikben el is mondják miért!
Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyeremény példány egyikét!

Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 560
ISBN: 9789633995426
Sorozat: Ambrózy báró esetei 2.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.
A Leányrablás Budapesten című, nagysikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!

Az első mondat:


"A tűz eszement, fékezhetetlen, mint a vad szerető. "

Véleményem


A Leányrablás Budapestent nagyon szerettem, így alig vártam a folytatást. Ráadásul a barátnőm időről időre rákérdezett, tudok-e már valamit a folytatásról, így újra meg újra eszembe juttatta, hogy de olvasnám már én is. Szerencsére eljött a pillanat, és elég hamar be is faltam a könyvet, most pedig tűkön ülve várom a harmadik, befejező részt. 

Na de ne szaladjunk ennyire előre! Az előző részt egy kis függővéggel hagytuk ott, és bevallom, némiképp döbbenten vettem tudomásul, hogy a kínzó függővéggel nem kezdtünk tulajdonképpen semmit. Szóval épp csak arra volt jó, hogy izguljak közel egy évet, aztán elsikkadt... Mindenesetre ez annyira nem zavart, hiszen hamar beindultak az események. 

Most még inkább két szálon futott a történet, mint az első részben. Emma továbbra is menekül, és miután a cirkuszi tűzeset történt, még megdöbbentőbb kalandokba keveredik. Kicsit sokalltam is már néha, hogy egy ember hogy lehet mindig ennyire peches, olyan, mintha Emma vonzaná a bűnözőket, és a balszerencsét úgy általában. Mindenesetre az ő szála szerintem sokkal izgalmasabbra sikerült, mint az előző kötetben, és sokkal többet is kapunk belőle. Végre van időnk jobban is megismerni, és azt kell mondanom, rengeteget fejlődött, igazi kemény nő lett belőle, aki minden helyzetben feltalálja magát. Az éles eszükben nagyon is hasonlítanak egymásra Milivel, de Emma bizonyos szempontból sokkal keményebb, az átélt borzalmak és nehézségek miatt, és mert csak magára számíthat. Tetszett ez a szál, és kifejezetten imádtam, hogy lett meg a kapcsolat a történet másik szálával, egészen a könyv végéig a körmömet rágtam, hogy most akkor végre találkozik-e Emma és Mili, és kiderül-e, hogy áll a helyzet.

A másik szálon Mili és Ambrózy báró tovább nyomoznak. Több rejtélyes gyilkosság és öngyilkosság történt, és bár látszólag az eseteknek semmi közük egymáshoz, egy közös mégis van bennük: nincs indíték. Ambrózy veszi kezébe az ügyet, és próbál a végére járni, milyen összefüggések lehetnek. Mili, aki még mindig velük él, természetesen próbál belefolyni a nyomozásba, Ambrózy pedig ezt hol engedi, hol nem. Mindenesetre ahogy a történet halad előre, egyre összeszokottabb párossá válnak, és ez nekem nagyon tetszett. Ambrózy nem változik meg egyik pillanatról a másikra, teljesen hiteles, ahogy mindig csak egy kicsit engedi közelebb az ügyhöz Milit, aki folyamatosan küzd érte, hogy Richárd "beengedje". Emellett persze a saját szakállára is nyomoz, hiszen nem is ő lenne, ha nem lenne ennyire önfejű. 

De a magam részéről pont ezért az önfejűségért és határozottságért szeretem Milit. Nem fél kimondani a véleményét és kiállni magáért, még akkor sem, ha a kor normái mást diktálnának, hiszen mind rangja, mind női mivolta miatt csendben kellene maradnia. Nem teszi, és minden feminista büszke lenne rá! 

Eközben bevallom, romantikus szívem azért a szerelmi szálért is szurkol. Nem illene ehhez a könyvhöz a szirupos romantika, viszont amikor épp kapunk egy-egy mosolyt vagy elejtett megjegyzést, amire ugorhatnak a szerelmi szál hívei, az csak annál izgalmasabb emiatt. Nem mondok semmit, de az a kopogás... ördögi volt, komolyan. (Ha odaértek, tudni fogjátok, mire gondolok.)

Mindenesetre visszatérve a nyomozós szálra, az esetek még több odafigyelést és okosságot kívánnak, mint az első részben. Rengeteg az infó, rengeteg az eset, rengeteg a név és sok-sok új szereplő is van, úgyhogy nagyon oda kell figyelni, hogy követni lehessen az eseményeket. 

Ráadásul a könyv tele van mindenféle kiegészítő információval, szerintem sokkal többel, mint az első rész. Én a magam részéről nagyon örülök ezeknek a kis lábjegyzeteknek, hiszen magamtól sohasem tudtam volna meg, hogy hány olyan szereplő van, aki valóban létezett és a való életből szőtte bele őket az író a történetbe. És azt is bevallom, hogy sokszor bizony szükségem volt a szavak magyarázatára is, mert a régies kifejezéseket nem ismertem. Emlékszem, még alsós koromban rengeteg népmesét olvastunk direkt azért, hogy sok régi, népies kifejezést is megtanuljunk, picit azok az emlékek törtek fel bennem most. Azt kell mondanom, hasznosnak bizonyultak ezek az olvasási leckék, mert akadtak kifejezések, amiknél nem kellett néznem a magyarázatot, a német tudásom is hasznosnak bizonyult, de azért sokszor bizony csak pislogtam egy-egy kifejezésnél. Elképzelésem sincs, milyen összetett munka lehetett ennyire odafigyelni még a szereplők nyelvezetére is, ráadásul remekül tükröződik szinte mindenki beszédében, hogy milyen származú, mind a társadalmi rangja, mind az etnikai hovatartozása alapján. Hatalmas utánajárás és kutatómunka eredménye lehet, és az is biztos, hogy az írónak félelmetes szókincse van.

Viszont ezek a lábjegyzetek és a rengeteg tárolnivaló információ azért lassítja az olvasást, és néha kiragad a történetből, ezt is elismerem. Engem mondjuk ez speciel nem zavart, sőt... És azért arra is odafigyelt a szerző, hogy időnként felelevenítse a korábban a nyakunkba zúdított információt, ha épp szükség volt rá, és nem is túlságosan erőltetetten, hiszen a szereplők maguk is küzdenek az információtengerrel. 

Összességében a történet kifejezetten izgalmas és rejtélyes volt, nagyon értékelem az óriási kutatómunkát, ami mögötte áll, és egyszerűen elképeszt, hogyan sikerült valóban megtörtént korabeli eseteket így összefűzni egy regénybe. A szereplőket még mindig imádom, és nem csak a főszereplőkre, a régi és új mellékszereplőkre is gondolok - például Agáta mamára, Vilire, és kíváncsian várom, Emma új barátnőivel mi lesz a jövőben. 

Ha valami negatívumot kellene mondanom a könyvről, akkor azt említeném, hogy picit hosszúnak éreztem, illetve bár elismerem, hogy remek írói eszköz, hogy épp a legizgalmasabb részeknél váltunk szemszöget, de azért olvasóként kifejezetten dühítő tud lenni. Persze ez már csak szőrözés, igazából nagyon élveztem a könyvet úgy, ahogy volt, epedve várom a folytatást - főleg ez után a lezárás után, és meg akarom tudni végre, mi történt Ambrózy báró karjával!

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Láttátok már az Ámbrózy Báró esetei fantasztikus Facebook oldalát? Böszörményi Gyula parádés bejegyzéseiben rengeteg érdekességet megtudhattok a könyvekről és Magyarország múltjáról egyaránt.
A mostani játékunkban lehetőséget biztosítunk arra, hogy még inkább elmélyedjetek a szuper Facebook oldalon. Minden egyes állomásnál egy kérdést találtok, és egy linket a Facebook posztra, ahol meglelitek a választ. Olvassátok el a bejegyzést, majd a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok meg nekünk.
A nyeremény három példány a regényből. A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.

Kiről kapta a nevét a Makart-csokor?

A választ a LINKRE kattintva megleled. :)


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01.08. - Szembetűnő
01.10. - Deszy könyvajánlója
01.12. - Zakkant olvas
01.14. - Dreamworld
01.16. - Tekla könyvei
01.18. - Media-Addict.hu

Nincsenek megjegyzések