Breaking News

Alan Rickman néhány emlékezetes adaptációban

Viszonylag ritkán fordul elő velem az, hogy szó szerint megsirassak híres embereket. Mármint... megráz a haláluk, sajnálom, hogy tehetséges embereket veszítünk el, és sajnálom, hogy - túl hamar - búcsúzniuk kellett az élettől, de hogy szó szerint sírjak... 

Alan Rickman halálhíre viszont szíven ütött. Szó szerint sokkos állapotba kerültem, amikor meghallottam a hírt, és el se akartam hinni. 

Harry Potter rajongóként nyilvánvalóan nekem is Piton ugrik be, azonnal és elválaszhatatlanul ő Piton. Hiszem, hogy nála jobb Piton senki nem lehetett volna, és hatalmas szerepe van abban, hogy Pitont ennyien szeretik és ekkora kultusza lett. 




De aztán rögtön eszembe jutott még egy sor másik film is, amiben láttam, és úgy éreztem, igazságtalan lenne vele szemben, ha ezekről megfeledkeznénk. Úgyhogy - mivel ez mégis csak egy könyves blog - összegyűjtöttem néhány videót, amelyben Alan Rickmant láthatjuk, amint dráma- és regényszereplők bőrébe bújik. (És fájó szívvel nem hoztam videót az Igazából szerelemről, mert enm adaptáció, de azért ne tessék megfeledkezni arról ez emlékezetes alakításáról sem!)

Alakította Tybaltot a Rómeó és Júliában. Nottinghamet a Robin Hoodban. (Soha nem felejtem el, milyen érzés volt rádöbbenni, hogy abban bizony ő volt a főgonosz.) Az Értelem és érzelemben pedig igazi szerelmes férfit alakított - ami a Harry Potter után elsőre furcsa is volt. Tudtam is én akkor, hogy később Lily... Ó, és A parfüm? Emlékeztek, hogy abban is szerepelt? Nem is beszélve az Alice Csodaországbanból, ahol ugyan csak a hangját hallottuk, de a hangja! Ó, a hangja... (Egyébként még hallhatjuk is, hiszen az Alice Tükörországban felvételeit elvileg befejezte még.)

A teljesség igénye nélkül néhány film és néhány videó: 


Rómeó és Júlia - 1978
Tybalt




Robin Hood, a tolvajok fejedelme - 1991
Nottingham




Értelem és érzelem - 1995
Brandon ezredes




ITT egy videó, ahol beszél is, de ezt sajnos beágyazni nem tudtam.


Parfüm: Egy gyilkos története - 2006
Richis




Harry Potter sorozat - 2001-2011
Perselus Piton



***



Nincsenek megjegyzések