Breaking News

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem {Értékelés + Nyereményjáték}

A sok apróság tette igazán élettelivé

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem

A blogturnéról



Tegyük fel, hogy eddigi életed minden plátói szerelmének írtál egy levelet, amolyan búcsúlevelet, amikor lemondtál róla. Aztán a leveleket szépen eltetted, sok más emlékkel együtt. És aztán hopp - egyszer csak minden levelet elküld valaki a címzettnek. Kíííínos. 
Nos, pontosan ez történik Lara Jeannel, és a Blogturné Klub 8 tagja vele együtt éli most át, mi történik egy ilyen nagy dráma után! Tarts velünk Te is, hogy megtudd, ki mit szól és mindez hogyan változtatja meg gyökeresen az életét!



Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: To All the Boys I've Loved Before
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 360
Fordító: Tóth István
ISBN: 9789633994825
Sorozat: A fiúknak, akiket valaha szerettem 1.
Függővég: igen
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
Írás közben egy csöppet sem fogom vissza magam. Úgy fogalmazok, mintha ő soha nem olvasná el. Merthogy nem is olvassa. Minden egyes titkos gondolatomat, gondos megfigyelésemet, mindent, amit eltettem magamban, belesűrítem egy levélbe. Amikor megírtam, lezárom, megcímezem, majd elteszem a pávakék kalapdobozba.
Ezek nem szerelmes levelek a szó legszorosabb értelmében. Akkor íródnak, amikor már nem akarok többé szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem emészt többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni reggel a gabonapelyhet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem neki éneklem. Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis azt kéne tenniük.

Az első mondat:


"Szeretem megőrizni a dolgokat."

4 dolog, ami miatt egy év múltán is emlékeztem a könyvre


Ahogy már a bejegyzés elején láthattátok, én ezt a könyvet már olvastam annak idején angolul - emlékszem, még utána írtam is, hogy nagyon-nagyon remélem, hogy érkezik magyarul is, mert nekem sokkal jobban tetszik, mint az írónő másik sorozata. 
Sokszor előfordul azonban, hogy valami tetszik, hosszabb távon valahogy mégis... elsikkad. Megmarad szép emlékként, de ha megkérdezik, pontosan mi történt benne, mit szerettél, miért tetszett, akkor nem biztos, hogy a konkrétumok is előjönnek. 
Örömmel jelenthetem, hogy ez a könyv nálam hosszabb távon is megmaradt! 


1. A három nővér


Nyilvánvalóan elfogult vagyok ebben a kérdésben, hiszen én magam három lánytestvér egyike vagyok, mindenesetre számomra ebben a könyvben a legmaradandóbb élmény a testvérek kapcsolata volt. Imádtam, mennyire szerették egymást - és gyönyörűen megmutatta a regény azt is, hogy ez nem mindig azt a földöntúli, mindent feláldozok érted, imádom még a hibáidat típusú szeretet.
A testvérek civakodnak, versenyeznek, veszekednek, megsértődnek, kibékülnek - ez is mind a testvéri kapcsolat része, sőt... Szerintem senkivel nem tud olyan egészségeset veszekedni az ember, mint a testvérével. De persze ez nem jelenti azt, hogy nem szereti ennek ellenére is.
Pont így van ezzel Margot, Lara Jean és Kitty is. Irigykednek-e egymásra? Persze. Alapítanak-e bizonyos kérdések esetében "pártokat" családon belül? Ó, hogyne? Összehasonlítják egymást? Nagyon is. Megsértődnek, veszekednek? Még jó hogy! (Különösen Kitty sértődéseit szerettem.) Mégis végig érezni, mennyire szeretik egymást, mennyi mindent megtennének egymásért. Ilyen a testvéri szeretet - nem mindig tökéletes, sőt... De ha valakire mindig számíthat az ember, akkor az a testvére. 
Egyébként a testvéri szerepek is nagyon szépen megjelentek: a komoly legidősebb, az elkényeztetett kicsi, aki mindent kikönyörög magának, ha meg valamit nem kap meg, akkor félelmetes módon képes megsértődni...

2. A leveles alapötlet


Amit tudni kell rólam: imádom a leveleket, különösen a szerelmesleveleket. Így amikor először elolvastam a regény fülszövegét annak idején, rögtön azt gondoltam: nekem ezt olvasnom kell! 
Nem elég, hogy szerelmeslevelek, így többes számban, hanem még ráadásul egy jó nagy adag cikifaktorral is megspékeljük! Jöhet. 
Nem tudom, ki hogy van vele, én írtam szerelmesleveleket annak idején. Más kérdés, hogy nem úgy, mint Lara Jean, hanem mindig akkor, amikor épp nagyon-nagyon-nagyon szerettem valakit, nem akkor, amikor már épp kiszerettem belőle. Mindenesetre képzeljétek el a szituációt, hogy egyszerre küldik ki több embernek a nekik írt szerelmesleveleidet! Van, aki még mindig a mindennapjaid része, de már nem szereted. Van, akit ezer éve nem láttál, most meg megkapja a neki írt leveled. És van, akit még mindig szeretsz, pedig nem lehetne, és akkor egyszercsak ott van a kezében az üzeneted.
Ugye, milyen kínos? Már a gondolat is elég, hogy elvörösödjek. Ha arra gondolok, miket írtam le akkoriban... Ha csak egy levelem került volna ki a kezemből, már az is elképesztően kínos lett volna, nem hogy rögtön az összes!

3. A humor 


Ó, hogy én mennyit nevettem ezen a könyvön! Ezt persze már az alapötlet is borítékolta, de szerencsére nem merült ki abban a humor, hogy az ötlet vicces. Azontúl is nagyon sok megmosolyogtató jelenet került a történetbe. Első és második olvasásra is jókat kacagtam a főszereplőink bénaságain és beszólásain, különösen Peter és Lara Jean kettőse szórakoztatott. Amikor a regény elején például Lara Jean... és Petert... és... Jaj, de vicces volt! (Nem, nem spoilerezek.)

4. A koreai gyökerek


Az, hogy a család félig koreai, teljesen természetes volt. Emlékszem, mennyire csodálkoztam, milyen nagy dolognak számít ez - külön kiemelték több amerikai oldalon, milyen ritka, hogy ázsiai lány szerepel egy young adult könyv borítóján. Én meg csak csodálkoztam, hogy ez komolyan ennyire korszakalkotó. Pedig tényleg. Egy etnikai kisebbsége tartozó főszereplőt választani bizony nagy dolog, és jól csinálni még inkább. 
Kifejezetten tetszett, ahogyan Lara Jean maga is küzd a származásával - csak félig koreai, és pont a koreai édesanyját veszítette el, aki megtaníthatta volna neki, milyen koreainak lenni. 
A szívet melengetően imádnivaló édesapjuk viszont mindent megtesz, hogy őrizzék a gyökereiket. Imádtam azokat a jeleneteket, amikor a cuki apuka koreai ételeket próbál főzni, és alapból minden olyan jelenetet, elejtett megjegyzést, ami erre vonatkozott. Kicsit megfűszerezte a történetet, és sokkal emberközelebbivé és különlegesebbé tették ezek az apróságok.

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A scrapbooking


A scrapbooking fogalmával már elég sokszor találkoztam, de arra csak a könyv olvasása után jöttem rá, amikor meséltem a sztoriról, hogy nem mindenki hallott még róla. Mindenesetre Lara Jeannek, a főszereplőnknek ez az egyik hobbija, szóval ismerjétek meg Ti is!

A scrapbook lényegében egy nagyon felturbózott fotóalbum - tele emlékekkel, érzésekkel, a képekhez fűzött kommentekkel. Annak, hogy hogy néz ki, igazából csak a képzelet szab határt - bármivel lehet díszíteni, beletenni az ötleteket, és ami a nagyon szuper, hogy így például össze lehet gyűjteni pl. a nyaralásról hazahozott belépőket, meghívókat, szalvétát, akármit...

De a videók többet mondanak nálam, úgyhogy hoztam néhányat:







Tök jó hobbi, és szuper ajándék! Higgyetek nekem, én már kaptam hasonló albumot, és hihetetlenül jó érzés lapozgatni.

Nyereményjáték


A történet szerelmes üzenetei minket is megihlettek!
Ebben a játékban számunkra kedves és emlékezetes szerelmes levelekből gyűjtöttünk nektek részleteket. Arra vagyunk kíváncsiak, melyik könyves szerelmes párhoz tartoznak.
(A páros mindkét tagjának nevére kíváncsiak vagyunk, de nem leszünk szigorúak - keresztnév is elég, a lényeg, hogy egyértelmű legyen.)
Ha megvannak a nevek, már csak be kell őket írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és a tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, amennyiben valaki nem jelentkezik 72 órán belül, új nyertest sorsolunk. 

"Képtelen vagyok hallgatni. Szólnom kell magához, a rendelkezésemre álló módon és eszközzel. Belém hasít, amit mond. Kétség és remény közt gyötrődöm. Ne mondja, hogy elkéstem, hogy örökre elszálltak oly drága érzései. Hadd kínáljam fel ismét magam és szívemet, mely ma sokkal inkább a magáé, mint volt akkor, mikor nyolc és fél eszten­dővel ezelőtt majdnem összezúzta."


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01/13 Deszy Könyvajánlója
01/14 Always Love a Wild Book
01/15 Kelly & Lupi Olvas
01/16 CBooks

01/17 Zakkant Olvas
01/18 Letehetetlen
01/19 Dreamworld
01/20 Média-Addict.hu

Nincsenek megjegyzések