Breaking News

Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma – A Rémálom-dilemma {Értékelés + Nyereményjáték}

A recept hasonló, mint az első részben

Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma – A Rémálom-dilemma

A blogturnéról




Porka és Eli visszatér, folytatódik a nagy sikerű Akkordél Akadémia sorozat! Az új kötetben újabb nyomozás vár Porkára, és újabb izgalmak, rejtélyek, ráadásul egy sötét terv is körvonalazódik főhőseink ellen…

Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyeremény példány egyikét!



Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: The Nightmare Dilemma
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Fordító: Mesterházy Mónika
ISBN: 9789633994573
Sorozat: Akkordél Akadémia 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Megrendelési link
Porka Evergím talán meg tudja jósolni a jövőt szerelme, Eli Booker álmai által, de ettől az élete távolról sem lesz egyszerű. Mikor egyik sellő barátnőjét gonosz támadás éri, és halálos sérülésekkel magára hagyják, ráadásul az iskola tréfamesterét, Lance Rathbone-t vádolják a bűnténnyel, Porka ugyanúgy megdöbben, mint mindenki más. Lance-nak szüksége van Porkára, hogy az igazi támadót megtalálva bizonyítsa az ártatlanságát, de a kérését nem olyan könnyű teljesíteni. Eli álmai sem segítenek: inkább rémálmok, mint jóslatok.
Hogy még rosszabb legyen a helyzet, Porka ex-barátját éppen felmentik az összeesküvés vádja alól, és mikor újra feltűnik az iskolában, Porkába bevillan, miért zúgott bele annak idején. A Mágusok Szenátusának szüksége van Porkára, hogy Paul közelébe kerüljön, és feltárja valódi motivációját. De ez a parancs dühíti Elit, aki már maga is kampányt indított Porka szívéért.
Porka mindkét ügyet magára vállalja, és hamarosan gyanítani kezdi, hogy valami nagyobb szabású dologgal állnak összefüggésben. Komoly baj van Eli álmaival is, a jelek sötétebb tervekre vallanak, mint amit hőseink valaha képzelni tudtak volna.

Az első mondat:


"A sellő a kórházi ágyon feküdt, és határozottan sellőtlennek tűnt."

Véleményem


Aki az első részt szerette, az szerintem ezt is fogja. A recept ugyanis nagyjából a régi. 

Adott nekünk a Rémálom főszereplőnk, Porka, akinek zűrös szerelmi élete közepette kell felgöngyölíteni egy bűntényt, varázslatos főgonosszal. És persze csak ő rendelkezik azzal a képességgel, amire szükség van ehhez. 

Ez persze nagyon-nagyon leegyszerűsítette a történetet, ennél sokkal összetettebb, de ez volt a recept az első részben is, és most is. Az apróságok, a csavarok, a szereplők, a meglepetések változnak, de a sorozat lényege megmarad. 

Ez különösen érdekes már csak azért is, mert a világ nem változott meg gyökeresen, és ez meglepett. Az előző részt egy óriási változással hagytuk ott - amikor viszont a második rész fonalát felvesszük, akkor az óriási változáshoz mérten picit nagynak éreztem a nyugit. Persze, szó esik róla, hogy az Akarat megszűnése miatt a diákok szabadon varázsolnak, ahogy arról is picit, hogy ez milyen problémákat szül a különböző varázslófajták között, és persze ott van Eli nagy meglepetése is. Mindezek ellenére azonban nem éreztem olyan gyökeresnek a változást, mint vártam. Ez persze nem probléma, én már szerettem ezt a világot az első részben is, csak picit radikálisabb változásra számítottam. A plusz humor, ami viszont az első részben a világ felfedezéséből is fakadt, most kicsit elmaradt számomra.

Összességében azért a világunk nagyjából a régi, picit kitágul, néhány apróság máshogy működik, egy-egy meglepetés is befigyel az első részhez képest, de ebben körülbelül azt kapjuk, mint A Rémálom-ügyben. 

A bűntény változik, a keret viszont itt is hasonló. Porka képességének segítségével kellene a végére járni, mi történt az egyik iskolatárssal, akit megtámadtak. Persze összességében a végkifejlet más, az út is, ahogyan odáig elérnek. És fontos különbség, hogy ezúttal Porka maga is bajban van: őt magát is rémálmok gyötrik, illetve egy rémálom, de az folyamatosan. És képtelen rájönni a jelentésére, ez pedig mindenben akadályozza. Ráadásul a történetben kb. mindenki gyanús valamiért: van, aki furcsán viselkedik, van, akit mások kevernek gyanúba, a harmadiknak meg már van a számláján, ezért fene se tudja, lehet-e bízni benne. Aztán a nyomok sem mindig oda vezetnek, ahová gondolnánk.

Egyébként nagyon tetszett, hogy most már hivatalosan is van egy nyomozó különítményünk, amit Porka, Szeléna és Eli alapítottak. Jó volt látni, hogy a kapcsolatokban viszont igenis van változás. Porkának már vannak közeli barátai, akikre számíthat, Eli sem egy idegen a számára, még ha a kapcsolatuk nem is lett ezáltal kevésbé bonyolult. Egyébként néhol hiányzott is kicsit az első rész eleji ciki pillanatok sora kettejükkel kapcsolatban, olyan jókat mosolyogtam mindig, amikor Porka kénytelen volt Eli mellkasára telepedni. A telepedés még most megvan, csak már egész más jelentéssel párosul. Mindenesetre tetszett, hogy még ha néha komoly bizalmi problémák is merülnek fel Porka részéről, sokkal jobban megáll a lábán, már nem kell úgy keresgélnie a világban a helyét. Sokat lépett előre az előző rész óta, és tulajdonképpen az egész csapat is ezt tette, még ha nem is olyan egyértelműen, mint a főszereplőnk.

Meglepett, hogy a szerelmi háromszög visszatért. Annak kifejezetten örültem, hogy "kedvenc" szirénemet, Katarinát hanyagoltuk, jót tett a történetnek a hiánya. Viszont Paul visszatér, és jobban megbonyolítja a helyzetet, mint gondoltam. A történet második felében kiderülő... nevezzük csavarnak... szóval a történet második felében kiderülő csavarral együtt. Azért írtam így, mert ugyan csavar lenne, de számomra elég egyértelmű volt a kezdetektől fogva, hogy valami ilyesmi lesz a háttérben. 

A bűneset összetettsége mindenesetre tetszett, még ha nagy vonalakban lehetett is körülbelül sejteni, mi lesz a vége, az apróságok meglepőek voltak, és abszolút nem számítottam rá, hogy valami ilyesmi lesz a megfejtése Porka álmának. Az is remek ötlet még mindig, hogy többféle mitológiát fűz egybe az írónő, mind a rejtélyek kibontakozásában, mind a lényekben merít saját fantáziából és széles körben elterjedt legendákból is.

Összességében jó volt a történet, és úgy hagytuk ott, hogy alig várom, innen hova tovább. Sok dolgot kellene még kifejteni, sok minden vár megoldásra, úgyhogy kíváncsi vagyok Porka következő kalandjára. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A Rémálom akadémia újabb kötetében már nagyobb szerephez jut Porka legjobb barátnője, a gyönyörű sellő lány. A sellők már évszázadok óta szolgálnak inspirációként a nagy művészeink számára, így most mi is hódoljunk a csodás festők munkái előtt. Minden állomáson egy híres festményt láttok, és a festmény, vagy a festő nevét kell a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni. (Bármelyiket elfogadjuk).

A nyeremény három példány a regényből. A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01/10 Dreamworld - Atlantisz
01/12 Deszy könyvajánlója
01/14 Media Addict

Nincsenek megjegyzések