Breaking News

Sokk: színesbőrű lett Hermione az új HP darabban!

Korábban már írtam róla, hogy érkezik a Harry Potter nyolcadik részeként is emlegetett színdarab, a The Cursed Child. Akkor még a castingról nem szólt a fáma, csak arról, hogy a sztori főszereplője Albus Perselus lesz. Azóta megkezdődtek a jegyeladások is a londoni színdarabra, el is akadt a rendszer, annyira sokan akartak ott lenni. 

Most viszont újabb hírek érkeztek: megvan, kik alakítják majd a nagy trió tagjait. A felnőtt Harry bőrébe Jamie Parker bújhat, Paul Thornley lesz Ron, de a legnagyobb meglepetés Hermione szerepére Noma Dumezweni. És hogy miért? Nos, mutatom a képet a színekről:

Harry, Ron és Hermione

Igen, jól látjátok. Hermione ezúttal színesbőrű lesz.

A fanartokon már régóta találkozni színesbőrű Hermione ábrázolásokkal, én magam is osztottam már meg hasonlót a Facebookon.

De arra valószínűleg senki nem számított, hogy valóban színesbőrű színésznő alakítja majd a színpadon. Korábban már több rajongói vita volt arról, hogy most akkor Hermione fehér vagy sem, hiszen a HPnyomozók szerint a bőrszínére egyszer sem tért ki az írónő. 

Ennek ellenére legyünk őszinték! Hermione a fejekben - a film miatt is, de valószínűleg nem csak azért - fehér karakterként él. Több, mint tíz éve így látjuk magunk előtt, most pedig hopp, hirtelen egy ennyire más képet kellene befogadnunk.

Őszinte leszek: nekem ez most rettentő nagy sokk volt. Nem mintha bármi problémám lenne a színesbőrű emberekkel úgy általánosságban, de nekem ez most nem jön össze Hermionéval. Ha évekig színesbőrűként élt volna a fejemben, akkor semmi gond. Viszont így... (Ó, helló neked Luke a Shadowhunters sorozatból!)

Évek óta egyre hangosabban szól a média a whitewashing ellen - ez az, amikor egyébként fekete, ázsiai, arab szerepekre fehéreket castingolnak. És hajrá, komolyan, nagyon igazuk van, én magam sem tudnék elképzelni egy nem ázsiai Magnust. De kicsit úgy érzem, van az a pont, amikor átesünk a ló túlsó oldalára, és túlkompenzálunk olyan szerepekben is, ahol nem kellene. 

Ha James Bond születésétől kezdve fehér, akkor ne legyen hirtelen másmilyen! (Már ha nem hal meg, és lép a helyébe ifj. James Bond, a fia, mert akkor hajrá!) 
Vagy kedvenc példám a Once Upon a Time-ból, amikor már egy görög istenből is színesbőrű lett. Csak mert csak. A Shadowhunters sorozat castingjánál nem egyszer előkerült a kérdés, és én mindig ugyanoda lyukadtam ki magamban: alapból nem támogatom, hogy az eredetitől eltérjünk, bármilyen okból. Ha meg még a karakter háttértörténete is totál ellentmond annak, hogy színesbőrű legyen, akkor pedig egyenesen gyalázat. 
Nem azért, mert fekete, kínai vagy tatooine-i a színész, mert az nagyon nem érdekel. A karakter viszont igen. 

Szóval ennyit az új casting margójára. Kíváncsian várom a reakciókat, és próbálom magamban rendezni az érzelmeim. Addig is közös kép az új trióról:


3 megjegyzés:

  1. Az OUAT-ban a másik kedvencem a fekete Rapunzel volt. :D Különösen hogy mondjuk a mi nyelvünkön Aranyhaj néven volt köztudatban, így eléggé nem bírtam megemészteni.

    VálaszTörlés
  2. Mineeeeeek????? Tönkreteszik a gyerekkorom :'( Mit ártottam én nekik!?!?!?

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon gáz. Semmi bajom a színesbőrűekkel, de Hermionét a világ fehérként ismeri. KÉSZ. ENNYI. És amúgy a 3. részben amikor Hermione Franciaországban nyaral a szüleivel, írja h Hermione csokoládébarnára sült. Egy néger nem tud csokibarnára sülni, mert eleve csokibarna... Apró utalás, de mégis...

    VálaszTörlés