Breaking News

David Levithan: Egy másik nap {Értékelés + Nyereményjáték}

David Levithan: Egy másik nap

A blogturnéról




A nap nap után más emberként találkozott Rhiannonnal, a lánnyal, aki megváltoztatta az életét. Viszont A is ugyanolyan hatással volt Rhiannonra. A Könyvhétre megjelenő David Levithan: Egy másik nap című könyvében a lány szemszögéből ismerhetjük meg, miként is éli meg, hogy minden nap más bőrében találja A-t. A Blogturné Klub hat bloggere elhatározta, hogy lelkitámaszként elkíséri Rhiannont A-val való találkozóira. Ha pedig ti is velünk tartotok, esélyetek nyílik megnyerni a Maxim kiadó által felajánlott három regény egyikét.

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Another Day
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 316
Fordító: Vince Judit Andrea
ISBN: 9789632616728
Sorozat: Nap nap után 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,68)
Megrendelési link
Minden nap ugyanolyan Rhiannonnak. Már elfogadta az életét, meggyőzte magát: megérdemli távolságtartó, temperamentumos pasiját, Justint, és még bizonyos útmutatásokat is írt magának: Ne számíts túl sokra. Kerüld el a feldühítését. Sose add fel a reményeidet.
Mindez addig a bizonyos reggelig működött is, amikor minden megváltozott. Úgy tűnt, Justin végre meglátja őt, és ez volt az első alkalom, hogy igazán vele akart lenni, így hát eltöltöttek együtt egy tökéletes, csodás napot, amiből Justin másnap reggel egy percre sem emlékszik. Rhiannon összezavarodik, mindent kérdőre von, és mindezek felett kétségbeesetten vágyik egy újabb csodás napra. Nem sokkal később egy idegen megszólítja, és elmondja neki, hogy az a Justin, akivel azt a napot eltöltötte, aki elérte, hogy igazi, életteli embernek érezze magát, az a valaki nem is Justin volt.

Az első mondat:


"Nézem, ahogy az autójával beáll a parkolóba."

Véleményem

Figyelem! Az értékelés spoileres az első részre nézve!

Megmondom, mit vártam ettől a könyvtől: valamiféle lezárást. De nem fogok hazudni, nem kaptam meg. Sőt, ami azt illeti, újfent feltört belőlem a FOLYTATÁST! könyvmoly életérzés, és azonmód mentem is a sorozat Goodreads adatlapjára, hogy remélhetek-e. Úgy indultam neki, hogy biztos lesz a csalódás, de nagy lett az öröm: úgy tűnik, készül a harmadik rész. 

Na de egyelőre ez a poszt még a második részről szól, szóval maradjunk is ennél. De azért leírom: ez valójában nem egy második rész. Aki folytatást vár, az csalódni fog, ez ugyanis az eredeti történet, csak Rhiannon szemszögéből. Ilyenformán persze egészen más. Míg A minden nap más testben éled, és minden alkalommal újabb és újabb történetbe kapcsolódunk be, ahol egyetlen állandó van, Rhiannon, addig a lány számára minden pontosan ennek az ellentéte. Vannak állandó dolgok az életében, aztán egyszer csak berobban A, akiben csak annyi az állandó, hogy állandóan változik. 

A sztori ötletét még mindig imádom, talán jobban, mint valaha. Adott egy lélek, egy személyiség, nevezzük akárhogy, aki minden nap új testben ébred - valaki más testében. Egy napra kölcsönveszi, aztán továbbáll. Nem tehet ellene semmit. Közben viszont a hangulat is fontos, hiszen minden természetfeletti jellege ellenére nem egy tipikus fantasytörténettel állunk szemben. Nincsen semmiféle válasz A létezésére, pusztán a tény, hogy létezik. Nincsenek varázslatos magyarázatok, titkos társadalmak, semmi - csak a hétköznapiság, egy elemmel, ami nagyon nem hétköznapi. 

Rhiannon szemszöge pontosan attól válik érdekessé, hogy számára ez az egész szituáció legalább annyira furcsa, mint az olvasó számára. A szemszöge olyan szempontból más mindezektől, hogy számára ez a dolog adott, mire megismerjük. Megszokta, már amennyire meg lehet az ilyesmit szokni. Rhiannon viszont új ebben az egészben. És bár in medias res kezdünk (imádom, hogy azonnal abba a bizonyos Justin-A napba kerülünk), rögtön A és Rhiannon első találkozásával, Rhiannon meglehetősen sokáig tudatlan marad. Azok, akik olvasták már az első részt, pontosan tudni fogják, mi történik, és fel fogják fedezni A-t mindent egyes testben, még akkor is, ha nem emlékeznek már részleteiben az előző kötetre. De Rhiannon szemszöge olyan, mintha tiszta lappal kezdenénk, egy új történetet - önmagában is olvasható, függetlenül az előző kötettől. (Kifejezetten érdekelne, hogy vajon a természetfeletti szál előzetes ismerete nélkül vajon milyen lehet olvasni - aztán Rhiannonnal együtt szembesülni a tényekkel. Az micsoda meglepetés lehet!)

Szóval számomra Rhiannon tudatlansága sok szempontból üdítő volt. Nem emlékszem rá, egészen pontosan mit írtam az első részről, mindenesetre A létezésében az egyik legérdekesebb elem már az első kötetnél is az volt, hogy egyszerűen elmosta a különbségeket. Nem lehet tudni, fiú-e vagy lány. Annak megfelelő a vonzalma, hogy milyen testben van. Lehet fekete, fehér, kínai, indián. Gazdag vagy szegény. Cingár vagy kövér. Optimista vagy depressziós. Ezerféle variáció és a szerző számára rengeteg lehetőség. És a fő üzenet: tökmindegy mindez, amit elsoroltam, hiszen végső soron emberek vagyunk. A számára ez az alap, adott, ezzel kell élnie, ezt szokta meg. 

Rhiannon számára azonban nem. Ő ugyanolyan ember, mint bármelyikünk. Nem rasszista, nem utálja a melegeket, semmi ilyesmi. Mégis, amikor abba a helyzetbe kerül, hogy szembesülnie kell A változó testével - bizony kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű. Érdekes kérdés: mennyire tudunk a felszín alá látni? Mennyire tudjuk elfelejteni a testet, ami a lélekkel jár? Mi van, ha szeretjük a lelket, de a testét nem tudjuk? 

Számomra ennek a könyvnek ez volt az egyik legérdekesebb aspektusa, Rhiannon története nagyon érdekesen tálalja ezt az egészet, talán még érdekesebben is, mint az első kötet. És talán azért, mert Rhiannon sztorija nem olyan töredezett, valahogy jobban is tudtam együtt úszni a sztorival. 

Ennek ellenére darabjaiban nézve A története nyilván egyedibb. Nagyon érdekesen mutatja be ez a regénypáros azt, hogy miért lehet érdekes egy sztorit több szempontból megvizsgálni. Ugyanaz a történet, mégis teljesen más, amit kapunk - sokszor még hangulatában is. 

Ez volt, amit szerettem a sztoriban, de azért el kell mondanom, hogy nem voltam maradéktalanul elégedett. Rhiannon szerelmi vívódásától néha a falra másztam. Voltak persze jó pillanatok, amikor átjött, miért is vívódik ennyire, miért nem tud kijönni az előző kapcsolatából, és miért ilyen nehéz a dolog A-vel. De sokszor sajnos nem a szerethető Rhiannon volt, hanem egy szereplő, akit jól meg kéne rázni, hogy eszénél legyen. Justin ugyanis az agyamra ment - de tényleg, egyszerűen képtelen voltam megkedvelni, még abban a nagyon kevés jó pillanatában sem állt túl közel hozzám, ezért viszonylag nehéz volt megérteni, miért is nem hagyja ott Rhiannon a fenébe. Ezek váltakoztak, szerencsére, mert így azért nem kellett félretenni a könyvet, és olvastatta magát, de azért volt egy mélypont, amikor határozottan besokalltam ebből a Rhiannon-Justin dologtól. 

A vége pedig... Nem mondok semmit, de nem lettem nyugodtabb. És az az utolsó pár mondat! Hát rettentő kíváncsi vagyok, mi lesz pontosan abban a harmadik részben. Mert egyrészt nagyon akarom, másrészt nagyon félek tőle. Annyira reálisan volt tálalva eddig ez a furcsa természetfeletti szál is, hogy egy full happy endes befejezés nem tudom, mennyire passzolna. Ha viszont nem az jön, akkor nem értem az utolsó pár mondatot és a harmadik részt. Meglátjuk. 

NAGYON AJÁNLOM


U.i.: "A FOCI A GYENGÉKNEK VALÓ; AZ ISTENEK SEPRŰNYÉLEN LOVAGOLNAK." - Ezért a mondatért külön pirospont jár.

U.u.i.: Imádtam Alexandert, még ha nem is szerepelt túl sokat. 

U.u.u.i.: Ha már ennyire kiemeltem ezt a külsőségek jelentősége dolgot, úgy éreztem, ezúttal kép nélkül osztanám meg az értékelésem. Annyira nem számít, ki hogy néz ki. Ha fejbe vernétek se tudnám megmondani, hogy néz ki Rhiannon, A külseje meg nyilvánvalóan nem létezik. Válogathattam volna hangulatképeket, de szerintem... ez így jó. 

Blogturné extra


Az biztos, hogy a Nap nap után sorozat története nem semmi kihívás egy író számára sem. Egy szerencsés booktuber magával David Levithannal beszélgethetett az Egy másik napról, a kihívásokról, hogy miért született folytatás... Íme:


Nyereményjáték


Rhiannon és A egyáltalán nem tekinthető hétköznapi párosnak. Mint azonban azt már sok-sok történetből megtanulhattuk, a szerelem nem ismer korlátokat. A mostani nyereményjátékban hasonlóan különleges párokat keresünk. Azok között, akik a megfelelő párosok nevét írják a Rafflecopter dobozba, kisorsolunk három példányt David Levithan: Egy másik nap könyvéből.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A páros tagjai mindent megosztanak egymással e-mailben, kivéve a nevüket - talán épp ez teszi annyira különlegessé a kapcsolatukat? A legfontosabb azonban, hogy a legnagyobb oreo rajongó komoly érzéseket táplál a kék nevű fiú iránt.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

05.27 CBooks
06.02 Dreamworld

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Tudom melyik könyv, tudom az egyikük nevét, de a másiknak nem tudom a valós nevét (nem olvastam a könyvet). Elég ennyi?

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés