Breaking News

Marie Rutkoski: The Winners Curse – A nyertes átka {Értékelés + Nyereményjáték}

Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka


A blogturnéról







A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Marie Rutkoski: The Winner’s Curse - A nyertes átka című könyvét. Ez a történet egy izgalmas fantasy világba viszi az olvasóit, ahol a Valoria birodalom újabb és újabb területeket hódít meg, rabszolgaságba kényszerítve az ott élő embereket. Kestrel és Arin ellenséges oldalon állnak, mégis összefonódik a sorsuk a regényben, melyet  a Goodreads-en  a legjobbak közé juttattak az olvasók a Best Young Adult Fantasy & Science Fiction of  2014 kategóriában. Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Eredeti cím: The Winner's Curse
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordító: Neset Adrienn
ISBN: 9789633995242
Sorozat: A nyertes trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link
Megfizethetsz-e a szerelemért? 

Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséii lehessenek. Hűség, osztályharc, felborult értékrendek… mi mindenért kell fizetni? 

Kinek az élete ér többet?


Az első mondat:



"Nem lett volna szabad kísértésbe esnie."


Véleményem



Ezzel a könyvvel már tényleg nagyon régóta szemeztem. Egészen konkrétan még meg sem jelent angolul, de az előolvasóknak hála már mindenhol belefutottam. A megjelenése évében rajta szerepelt az elolvasandó listám is, azoknak a könyveknek a listáján, amiknek a megjelenését várom, és rögtön olvasni is fogom. Aztán valahogy nem úgy alakult, hiába futottam bele újra meg újra, és jött ki a trilógia mindhárom része, és hallottam róla annyi jót... én még mindig nem olvastam.

Tulajdonképpen számítottam rá, hogy majd egy magyar kiadó megjelenteti, és egy idő után már úgy voltam vele, megvárom. Főleg, amikor megtudtam, hogy tényleg érkezik, a Könyvmolyképzőnél. Szóval vártam. És mennyire megérte! (Másrészről mennyire nem értem, hogy bírtam ki ennyi ideig...)

Ez a történet egy kitalált világban játszódó disztópia. Maga a világ tipikus fantasyvilág - nincs varázslat, viszont kitalált tájon járunk, harci stratégiákkal, határozottan elkülönülő társadalmi rétegekkel és a modern technológia hiányával. 



Ami pedig a disztópia jelleget illeti, ez a társadalmi elkülönülés valójában bonyolultabb. A valoriaiak (csak nekem ugrik be ennél mindig a Valeryan a Trónok harcából?) leigázták a herraniakat, és rabszolgasorba taszították őket. Tulajdonképpen az alap eléggé tipikus, emlékszünk még az amerikai rabszolgatartásra, nem igaz? Nem is volt olyan régen. (Persze ugyanezt csinálták a rómaiak és még sorolhatnám.) Mindez nem annyira a régmúlt, főszereplőink még emlékeznek rá, mikor ez történt, kisgyerekek voltak.

A főszereplő párosunk szállítja a klasszikus Rómeó és Júlia románcot: rabszolga és rabszolgatartó egymásba szeret. Na jó, azért a helyzet ennél bonyolultabb, nincs instant szerelem, és nagyon-nagyon sok a bonyodalom. Szóval ezt semmiképp se vegyétek úgy, hogy ezzel leszólnám a regényt. Ugyanis lehet, hogy az alapsztori alapján azt mondanátok, már olvastatok ilyet, de annyira szuperül van összetéve!

A történetet E/3-ban, váltott szemszögből ismerjük meg a valoriai Kestrel és a herrani Arin szemszögéből. Kestrel a maga világában igazi lázadó. Nem ért egyet a rabszolgatartással és nem akar meghajolni apja akaratának - a valoriai társadalomban ugyanis egy nő két utat választhat: feleség vagy katona lesz. Kestrel viszont zenész, mindene a muzsika, sajnos azonban ez lenézendő, herrani dolog. Ez már önmagában nagyon érdekes, de ezt még fejeljétek meg azzal, hogy Kestrel minden előzetes megfontolás nélkül vesz egy rabszolgát, Arint. Akiben ugyanolyan lázadó tűz lobog, mint benne, és a hírek szerint ugyanúgy muzsikus, mint ő. Arin - Kestrelhez hasonlóan - a körülmények áldozata. Egyébként pedig egy hihetetlenül erős és okos srác, nem lehet nem imádni.

Kestrel és Arin távolról nézve nem is lehetnének különbözőbbek: az egyik valoriai, a másik herrani, ennek megfelelő szokásokkal. Az egyik rabszolga, a másik az egyik legrangosabb katonai vezető lánya. Még a céljaik is mások. Mégis minél jobban megismerjük őket, és megismerik egymást, annál nyilvánvalóbb, hogy igazi rokonlelkek. Szabadok akarnak lenni, gyászolják, akiket elvesztettek, nagy szerelmük a muzsika, szeretik a lovakat, és külön értékeltem mindkettőjük agyát és ravaszságát - kifejezetten élvezetesek voltak a játékaik egymással is, és másokkal is. 



Ez pedig nem kevés feszültséget és gyötrődést szül az olvasónak. Hiszen ami kifejezetten érdekes az, ahogyan az írónő felépíti a feszültséget. A váltott szemszögnek köszönhetően az olvasó nagyon sok mindent tud, amit a főszereplők nem. Nem árulom el, hogy miket, nem szeretném lelőni a poént, de komolyan, ez a megoldás zseniális volt. Extra izgalmassá tette a történetet, ráadásul hatalmas volt a késztetés, hogy megrázzam a szereplőket: beszéljenek már végre egymással, az annyi mindent megoldana.

Szóval a kettejük közötti feszültség minden szinten tökéletesen működött. Megvan köztük a kémia is, de a történetszálaik is izgalmakat produkálnak.

A mellékszereplők Arin és Kestrel mellett eltörpülnek, külön nem is emelnék ki senkit. (Bár egy nagyon gyengus szerelmi háromszög van, azért ez senkit ne aggasszon, nem idegesítő módon alakítja az írónő!)

Szóval a főszereplőket külön-külön és együtt is nagyon szerettem. A világ bár nem túlságosan bonyolult, de jól felépített, és a hangulatát félelmetesen jól sikerült elkapni. És a cselekmény! Na, ennyi fordulatra biztosan nem számítottam. Közben is voltak nagyon jók - kiemelném azt például, amikor abba a bizonyos házba mennek. (Tudjátok majd, mire gondolok.) Az volt az egyik kedvenc részem. És a vége! Ó, te jó ég, a vége! Ide nekem a folytatást minél hamarabb, olvasnom kell. Azért is, mert tudni akarom, mi lesz. És azért is, mert érdekel a szereplők sorsa és nem kevés izgalomra és akcióra számíthatunk szerintem a jövőben. (Meg talán egy kis szívfájdalomra.)
  
KEDVENC LETT
 

Olvass bele a képre kattintva!



konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy




Nyereményjáték



A történetben is szerepel a “Marj és Csípj” játék, amit kártyajáték formájában megtalálhattok a sorozat weboldalán. Minden állomáson fel kell ismernetek a kártyán szereplő állatot, amit be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Extra esély (5x) jár azoknak, akik a hat állomás kártyáin szereplő számokat összeadják és beírják a megfelelő sorba. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

05.24 Kelly és Lupi olvas
05.26 Always Love a Wild Book
05.28 Deszy könyvajánlója
05.30 MFKata gondolatai
06.01 Media Addict
06.03 Függővég  

3 megjegyzés:

  1. Szia Deszy, tudsz valamit a folytatásról? Bevallom most nyárra számítottam.. :( Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amennyire emlékszem, év vége felére ígérték.

      Törlés
    2. Köszönöm!!! Kezdek úgy gondolkodni, hogy bele sem kezdek sorozatba, ha nem fejezték még be (az a biztos).. Mostanában a könyvtárban belefutottam a Seraphinába, ami kellőképpen sárkányos az ízlésemnek, lelkesen olvastam, tetszett, de függővég.. mégsem folytatta a kiadó, ááá, kicsit sem dühítő (mint a holdbéli krónikák félbehagyása). Ebben az esetben köszönöm a reményt :)

      Törlés