Breaking News

David Levithan: Nap nap után


Minden nap más bőrben ébredni szívás
Nap nap után

A blogturnéról



Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet  a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát.. A kiadó jóvoltából  szokás szerint  3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.


Egy történet, ami bár valószínűtlen, nagyon is elgondolkodtató.


Eredeti cím: Every Day
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 322
ISBN: 9789632615127
Fordító: Vince Judit
Sorozat: Nap nap után 1.
Függővég: igen
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,00)
Megrendelési link

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.


Véleményem

Amióta először elolvastam ennek a könyvnek a fülszövegét, olvasni akartam. Valójában már a címét is imádom, az egyszerű Every Daynek olyan szép csengése van, és annyi ígéretet hordoz magában. Aztán persze elég hamar kiderül a fülszövegből, hogy itt a jelentése nem feltétlenül pozitív. (Apropó! Imádom a magyar címet. A Minden nap magyarul kicsit snassz lett volna, a Nap nap után viszont az eredetit is visszaadja, miközben szépen kifejezi, hogy itt azért nem egy egyszerű romantikus történetről van szó. Megjelenik benne a negatív értelemben vett mókuskerék hangulat.)
Na szóval rettentő érdekesnek találtam az ötletet, miután elolvastam a fülszöveget. Adott nekünk egy ember - nevezhetjük annak, vagy inkább csak egy lélek? -, akinek az a sorsa, hogy minden nap más testben ébredjen. Ráadásul soha nem lehet igazán önmaga, hiszen egyik test sem a sajátja, mindegyiket csak kölcsönkapja egy napra. Megkapja mások életét, hogy aztán egy nappal később továbbálljon. Ez az ötlet már alapból annyi kérdést, annyi gondolatot vet fel! Kiváltképp, ha belegondolunk, hogy ez nemtől független, fiúk-lányok testébe is kerülhet a mi lelkünk, akit nevezzünk A-nak. 

"A" tehát létezése - mert hát születésnek nem nevezhetjük - óta minden egyes napon más testben ébred. Hol fiúéban, hol lányéban. Nemtől, rassztól, testsúlytól, magasságtól, egészségügyi állapottól függetlenül akárki bőrében ébredhet. Két dolog marad csak állandó: a kora és a földrajzi helyzete. Tehát mindig olyan testbe kerül, ami nagyjából vele egyidős, illetve soha nem ébred más országban vagy földrészen. 

Ez az állapot pedig a könyv olvasása közben szépen fel is vet egy sor kérdést, amit várunk tőle. Hogyan lehet így létezni? Egyáltalán él-e "A", vagy csak létezik? Ha nincs teste, meddig élhet, mikor szűnik meg létezni? Hogyan tud valaki minden nap valaki más testébe bújni? Elkezdhet-e a teste tulajdonosának döntéseivel szembeszállni és megváltoztatni azokat, csak azért, mert egy napra ő van benne? Hú, oldalakon keresztül lehetne sorolni ezeket a kérdéseket, soha nem lenne vége. Valahogy annyira az abszurd az egész alapfelállás, közben pedig ha az olvasó nyitott, annyi mindennel kapcsolatban elgondolkoztat, ami ráébreszt minket, hogy mennyi minden van a mi saját életünkben, amit alapvetőnek, magától értetődőnek tartunk. Miközben... mi van, ha mégsem az? Mi lenne, ha nem lennének szüleink, családunk, állandó változás lenne az életünk, nem tudnánk letelepedni, családot alapítani... Hiszen "A" létezik ugyan, de nincs saját DNS-e például. És bár más testében van, és sok esetben szolgaként kénytelen követni a test szükségleteit és a tulajdonos kapcsolatrendszerét, az ő érzéseivel senki sem foglalkozik, hiszen nem is tud róla.

Aztán ott van a vonzalom kérdése. Egyrészt "A"-nek nincs választása, hiszen ahogy már írtam, követnie kell a teste kapcsolatrendszerét. Magyarán ha a teste jár valakivel, akkor ő is kénytelen. Zavarba ejtő, nem igaz? De közben ez az egész nem nélküli állapot újabb sor kérdést eredményez. Hiszen még maga "A" sem tudja, hogy fiú-e vagy lány - és szó szerint, nem a közmondásos értelemben -, innentől kezdve... Mi van ezzel az egésszel? Hol vannak a nemi jellegei, hogy derül ki, kihez vonzódik, mit szeret? Ha nem befolyásolják a hormonok, hanem afféle testi lét feletti létező, hogy is van ez az egész? 

És tudom, hogy mostanra már marha idegesítő lehetek, mert az értékelésem jobbára kérdések sorával van tele, de tulajdonképpen számomra ez is volt a történet. A Nap nap után maga a kérdések áradata. Ha egy rajzlapot tennének elém, hogy rajzoljam le, mit jelentett nekem a könyv, akkor egy nagy kérdőjelet rajzolnék, köré sok apró kérdőjellel, és nem csak azért, mert nem tudok rajzolni. A sok kicsi kérdőjel lenne az a sok kérdés - meg még vagy ezer másik -, amelyek felmerültek bennem olvasás közben, és még most is, ahogyan ezt az értékelést írom.

A nagy kérdőjel pedig maga a cselekmény lenne, amiről még nem ejtettem szót. (Jártatom a számat, aztán a cselekményig még el sem jutottam...) Ugyanis "A" életének folyamatosan változó ritmusába ott kapcsolódunk be, ahol eljön egy nagy változás, ami kicsit mindent felülír - minden szokást, minden magának kijelölt szabályt. "A" szerelmes lesz. De vajon működhet-e egy ilyen kapcsolat? Egyáltalán hogyan mondhatná el bárkinek is, hogyan létezik ő? Ki hinné el? Nem, nem teszek fel még több kérdést. Mindenesetre nagyon érdekes a szerelmes "A" cselekedeteit követni, mert az bennük a legérdekesebb, hogy itt bizonyosodik be igazán, hogy ember. Annyira emberien cselekszik, amikor ez az egész szerelem dolog becsap az életébe, mint derült égből villámcsapás. Meggondolatlan lesz és önző és tényleg hajlandó minden szabályt felrúgni, amit korábban követett. 

És úristen, a cselekmény lezárása, wow! Őszintén mondom, engem sokkolt. Drukkoltam és belekerültem az egészbe érzelmileg, aztán... Beszélgettünk róla a többiekkel, hogy mennyire tudunk megbékélni egy-egy olyan lezárással, ami tulajdonképpen nem igazi lezárás. Ami kérdéseket vet fel, ami az olvasóra hagyja, hogy eldöntse, mi történt a befejezés után. Én egészen jól meg tudok békélni velük, egy dolgot azonban mindig várok: egy csontot, amit a szerző az olvasó elé vet, egy csontot, amin rágódhat, aztán eldöntheti, hogy elássa-e vagy megeszi. A gondom a Nap nap után lezárásával kicsikét ez volt: vártam a csontot, vártam a csontot, de nem jött. 

Közben kiderül, hogy érkezik a folytatás a történethez, és rettentő kíváncsi vagyok, hogy lépünk-e tovább valamerre. Mert ezzel a lezárással kicsit úgy vagyok, hogy nem kaptam meg, amit akartam. Persze, érdekes volt, jó volt olvasni, elgondolkoztatott, de vártam, kíváncsi voltam, hogyan tud az író egy ilyen történetnek befejezést írni. Amikor minden kérdőjel. Tudhattam volna, hogy úgy, ahogyan az egész könyvet megírta: kérdőjellel a végén.

De egyébként mindenkinek ajánlom a könyvet, aki kicsit is nyitott valamire, ami más. Sokak számára már az alaptörténet is abszurd lehet, de aki úgy reagál a fülszövegre, mint én, az nagy eséllyel élvezni fogja a könyvet, pont a kérdések miatt. Van benne néhány nagyon érdekes szituáció (mint például amikor "A" egy drogos vagy egy kövér fiú testében ébred), és tulajdonképpen olvasás közben nagyon is elgondolkozik az ember, hogy... milyen embernek lenni. Ilyennek. Aztán olyannak. Aztán amolyannak. Például rettentő érdekes, hogy bár "A" önmaga marad, mégis a társadalom elvárásai miatt mennyire máshogy viselkedik, máshogy érzi magát a bőrében, amikor például szexi lányként ébred és amikor kövér fiúként. Miközben "A" végig csak ember marad. Még ha más is. 

AJÁNLOM


Olvassatok bele a képre kattintva!

https://docs.google.com/file/d/0B7IHkgxVfMGeZ1NTbDZ6emtzVUE/edit


Most 30% kedvezménnyel előrendelhetitek IDE kattintva.


Blogturné extra - Könyvelőzetes

Ugyan ez nem hivatalos könyvelőzetes, de néhány diák összefogott és készítettek egy előzetest a könyvnek, ami szerintem nagyon jól sikerült.





Nyereményjáték

A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Figyelem! A társszerzővel írt könyvek is számítanak!! Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít!  A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!  Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

09/02 Kelly & Lupi olvas
09/04 MFKata gondolatai
09/06 Nem harap a...
09/08 Deszy könyvajánlója
09/10 Bibliotheca Fummie
09/12 Roni olvas
09/14 Könyvszeretet
09/16 Angelika blogja
09/18 Always Love a Wild Book
09/20 Nita könyvgalaxis
09/22 CBooks
09/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések